Yeni Gıda Dondurma Anlayışı Kaliteyi Geliştirir, Güvenliği Arttırır, Enerji Kullanımını Azaltır

Yeni Gıda Dondurma Anlayışı Kaliteyi Geliştirir Güvenliği Arttırır Enerji Kullanımını Azaltır

A.B.D. Tarım Bakanlığı, Tarımsal Araştırma Servisi (ARS) ve California-Berkeley Üniversitesi bilim insanları tarafından yapılan yeni bir çalışmaya göre, yeni bir gıda dondurma yöntemine geçiş, daha güvenli ve daha kaliteli dondurulmuş gıdalar sağlarken, enerjiyi koruyor ve karbon emisyonlarını azaltıyor.

ARS gıda araştırma teknolojisi uzmanı Cristina Bilbao-Sainz, “Dünya çapında, bu yeni gıda dondurma yönteminde bütünüyle yapılan bu değişiklik, enerji kullanımını her yıl 6,5 milyar kilovat saate kadar azaltırken, bu gücün üretilmesiyle birlikte oluşan karbon emisyonlarını da 4,6 milyar kg azaltabilir, bu da kabaca bir milyon arabayı yollardan uzaklaştırmaya eşdeğerdir.” dedi. Cristina, ARS’nin Albany’deki Batı Bölgesel Araştırma Merkezi (WRRC)’nin bir parçası olan Healthy Processed Foods Research Unit’de çalışıyor.

Bilbao-Sainz, “Gıda üreticilerinin bu konsepti benimsemesi halinde, mevcut dondurulmuş gıda üretimi ekipmanları ve altyapısında önemli bir değişikliğe gerek olmadan bu tasarruflar sağlanabilir.” diye  ekledi.

İzokorik (eş hacimli) adı verilen yeni dondurma yöntemi, tamamen su gibi bir sıvı ile doldurulmuş – tipik olarak sert plastik veya metalden yapılmış – sert bir kapta kapalı olarak gıdaları depolayarak çalışır. Gıdaların havaya maruz bırakıldığı ve 32°F’nin altındaki sıcaklıgıda, klarda katı olarak dondurulduğu geleneksel dondurmanın aksine, izokorik dondurma gıdaları, katı buza dönüşmeden gıdaları muhafaza eder.

Gıda, sıvı kısma daldırılmış olarak kaldığı sürece, gıda kalitesine yönelik ana tehdit olan buz kristalleşmesinden korunur.

Bilbao-Sainz,  “Enerji tasarrufu, büyük miktarda enerji kullanan gıdaları, tamamen katı halde dondurmak zorunda kalmamasından ileri gelir ve ek olarak buz kristal oluşumundan kaçınmak için hızlı dondurma gibi enerji-yoğunluklu soğuk depolama protokollerine başvurmaya gerek yoktur.” dedi.

İzokorik dondurma ayrıca geleneksel dondurma ile korunması zor olan domates, tatlı kiraz ve patates gibi taze gıdaların daha yüksek kalitede depolanmasına ortam hazırlar.

İzokorik dondurmanın başka bir yararı ise işlem süresince mikrobiyal kontaminasyonları öldürmesidir.

Bu çalışmanın ortak lideri WRRC merkezi direktörü Tara McHugh, “Yetiştiricilerden gıda işlemcilerine, üreticilerden toptancılara, perakendecilere kadar herkes yani tüm gıda üretim zinciri izokorik dondurmayı kullanabilir. Proses, yeni ekipmanda herhangi büyük yatırıma gerek olmadan – bir ürünü satın aldıktan sonra evde bir kişinin dondurucusunda bile çalışabilir.” dedi. “Birçok potansiyel fayda ile, bu yenilikçi konsept rağbet görürse, dondurulmuş gıdalarda bir sonraki devrim olabilir.”

Bu projenin ortak lideri olan UC-Berkeley biyomedikal mühendisi Boris Rubinsky, ilk olarak doku ve organların nakli için dondurarak saklamak (kriyoprezerve) üzere izokorik dondurma yöntemini geliştirdi.

O zamandan beri ARS ve UC-Berkeley gıda koruması için izokorik dondurma işlemini uygulayarak ortak ir patent başvurusunda bulundu. Araştırma ekibi şu anda, dondurulmuş gıda endüstrisindeki bu teknoloji için en iyi uygulamaları geliştiriyor, hatta özellikle teknolojiyi, bir endüstri seviyesine taşıyor. Ayrıca teknolojiyi ticari sektöre aktarmak için yardımcı olmak üzere ticari ortaklar arıyorlar.

Çalışma makalesinin lider yazarlarından biri olan UC-Berkeley makine mühendisi Matthew Powell-Palm, izokorik dondurma sadece gıda endüstrisinde değil, tıp, biyoloji hatta uzay seyahatindeki gelecek vaat eden uygulamalarla ortak ilgi alanı teknolojisi olduğunu belirtti.

Bu araştırma Renewable & Sustainable Energy Reviews’ta yayımlandı.

Kaynak: phys.org

1.144 Kez Okundu

Nuran Akalın

1994 Kocaeli doğumluyum. Lisans derecemi Süleyman Demirel Üniversitesi Kimya Mühendisliği Bölümünde tamamladım. Amerika menşeili bir firmada kalite kontrol mühendisi olarak çalışmaya başladıktan sonra plastik ve polimer alanlarına yönelmeye başladım. Bu yüzden kendi deneyimlerimi insanlara aktarabilmek ve daha da fazla bilgi sahibi olmak adına İnovatif Kimya Dergisi'nin bir parçası olmak istedim. İlgi alanlarım: Polimer, plastik, biyomalzemeler. Sürdürülebilirlik ve kimyanın insan vücuduna uygunluğunu temel alan konularla ilgileniyorum.

You may also like...

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Kopyalamak Yasaktır!