Yeni Pencere Ekranları Havadaki Kirliliği Filtreliyor

Yeni Pencere Ekranları Havadaki Kirliliği Filtreliyor

Özel olarak muamele edilmiş ekranlar, sağlığımız için zararlı parçacıkların yüzde 90’ını uzak tutabilir.

Kirletici yakalayan nanofiberleri olan yeni pencere filtreleri, dumanlı boğuk şehir sakinlerinin daha kolay nefes almasını sağlayabilir. Lifler azot içeren polimerlerden yapılır ve darbe-döndürme olarak adlandırılan bir teknikle ekranlara püskürtülür; buradaki hava akışı, çok ince bir nanofiber tabakası oluşturmak için orta püskürtmede polimer çözeltisi damlacıklarını esnetir.

Stanford Üniversitesi ve Pekin’deki Tsinghua Üniversitesi’ndeki bilim adamları geçtiğimiz günlerde Nano Letters’da tehlikeli, akciğere nüfuz eden tipik olarak standart pencere ekranlarından geçen partiküler maddelerin  % 90’ından fazlasını filtreleme yeteneğine sahip çeşitli darbe önleyici polimerler (yaygın olarak kauçuk eldiven ve çadırlarda kullanılan malzemeler) geliştirdiklerini bildirdiler. Kirleticileri emen nanofiberler, yuvarlanmış esnek naylon örgü üzerine dakikada yaklaşık bir metre hızında püskürtüldü. Araştırmacılar aynı zamanda elyafları metal kaplamalı ağ üzerine çöktürdüler ve ağır emilim olayından sonra filmi kağıt mendille sildiler.

Çok puslu hava koşullarında Pekin’deki bir pencere üzerinde yapılan 12 saatlik bir arazi testinde, poliakrilonitril nanofiber olarak adlandırılan bir pencere ekranı, akciğer kanseri ve kalp hastalığına neden olabilen zararlı partiküler maddenin yüzde 90’ını filtreledi. Şimdi temiz bir hava soluma zamanı.

Kaynak : scientificamerican.com

497 Kez Okundu

İnovatif Kimya Dergisi

İnovatif Kimya Dergisi aylık olarak çıkan bir e-dergidir. Kimya ve Kimya Sektörü ile ilgili yazılar yazılmaktadır.

You may also like...

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Kopyalamak Yasaktır!