Yeni Proses, Biyokütleden Bütadien Üretiyor

Yeni Proses Biyokütleden Bütadien Üretiyor

Proses, bütadien üretimini değiştirebilir.

Bütadien, araç lastiklerinin üretilmesinde kullanılan stiren-bütadien kauçuğunun ana bileşenlerinden biridir.

Amerika’daki mühendisler, sentetik kauçukların vazgeçilmez bir bileşeni olan bütadiene tahta ve çim gibi biyokütlelerden türetilmiş şekerleri dönüştürmek için oldukça seçici bir süreç geliştirdi.

Bütadien çok önemli ticari bir kimyasaldır. Araç lastiklerinin üretiminde kullanılan stiren-bütadien kauçuğun (SBR); hortumlar, keçeler ve nitril eldivenleri üretmek için kullanılan nitril bütadien kauçuğun (NBR); ve oyun konsollarında, tıbbi cihazlarda ve otomobil parçalarında kullanılan sert bir plastik olan akrilonitril-bütadien-stirenin (ABS) ana bileşenlerinden biridir. Genellikle petrolden üretilir, bu nedenle birçok araştırmacı sürdürülebilir, fosil olmayan bir üretim süreci istiyor. Delaware, Minnesota ve Massachusetts Üniversiteleri araştırmacılar, bütadien için% 95’in üzerinde bir seçicilik sergileyen yenilenebilir yeni prosesin bütadien üretimini dönüştürebileceğine inanıyorlar.

Üç aşamalı süreç hem özgün kimyayı hem de yeni bir katalizörü kullanmaktadır. İlk adım biyokütleden elde edilebilen glikoz veya ksiloz gibi beş veya altı karbonlu şekerlerle başlar. Ekip ilk olarak, tetrahidrofurana (THF) dönüştürülmeden önce, bunu furfurala çevirir.

Minnesota Kimya Mühendisliği Doçenti olan Paul Dauenhauer ve araştırmacılardan biri, The Chemical Engineer’a, THF’yi bütadien’e dönüştürmek için gerçek atılımın üçüncü aşamada (dehidra-desiklizasyon) geldiğini söyledi. Ekip, silika ve zeolitler tarafından desteklenen, fosfor esaslı katalizörlerden oluşan yeni bir katalizör türü (silika fosforlu zeolitler) geliştirdi.

“Yeni reaksiyon, iki kimyayı tek bir reaksiyonda (dehidrasyon ve halka açma) birleştiriyor. Yeni katalizör, diğer katı asitlerden daha seçici olarak dehidre olur. Bu ikisi bir araya getirildiğinde, butadien’e benzeri görülmemiş bir seçicilik sağlıyor “dedi Dauenhauer. Bu yüksek seçicilik, işlemin de çok ekonomik olduğu anlamına gelir.

“Ksiloz ve bütadien arasındaki her adım oldukça seçicidir (>% 90). Ayrıca, herhangi bir kimyasal proseste ekonomik değere ilişkin önemli kayıp, düşük seçiciliktir. Bu yüzden, bu yeni teknoloji, bütadienin benzeri görülmemiş seçiciliği (% 95-98) nedeniyle varolan yenilenebilir kauçuk ve plastik işlemlerin ötesinde ekonomik yararlar sunuyor “diye belirtti Dauenhauer.

ACS Sustainable Chemistry and Engineering

Kaynak : thechemicalengineer.com

916 Kez Okundu

İnovatif Kimya Dergisi

İnovatif Kimya Dergisi aylık olarak çıkan bir e-dergidir. Kimya ve Kimya Sektörü ile ilgili yazılar yazılmaktadır.

You may also like...

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Kopyalamak Yasaktır!