İtalya Toprağındaki Mikroptan İlaca Dirençli Patojenlere Karşı Yeni Antibiyotik Bulundu
Yeni antibiyotik keşfi halihazırda bulunan antibiyotiklerin belirli dozlarına direnç gösteren inatçı bakterilerin tedavisinin önünü açtı. Yeni ilaç, tetkik için İtalya’dan gelen toprağın içinden çıkan mikroplardan oluşturuldu. Bu ilacın keşfi, ilaca dirençli bakterilerin büyük çoğunluğunu ortadan kaldırıyor.
Rutgers Universitesinden araştırmacılar yeni ilaca “Pseuduoridimycin” adını verdi. Yeni bilgiler Cell dergisinde 15 Haziran 2017 tarihinde yayınlandı. Bu makale yeni ilacın mekanizmasını ve uygulama şeklini göstermekte.
Rifampisin olarak bilinen halihazırdaki ilaçlar RNA polimerazı engelliyorlar. Fakat yeni antibiyotik pseudoridimycin de RNA polimerazı engellemekle birlikte,bunu farklı bir bağlanma bölgesi ve mekanizma ile yapıyor. Böylelikle önceki inhibitör ile çapraz direnç oluşturmuyor. Phys.org’un bildirdiğine göre, yeni antibiyotiğin rifampin ile birlikte verilmesi, rifampinin tek başına uygulanmasına göre sadece onda bir spontan etki veriyor.
Yeni antibiyotik RNA polimeraz enzimi ile gerçekleşen kimyasal reaksiyonu engelleyen bir nukleosit analoğu olarak davranıyor. RNA sentezleyen nukleosit trifosfat (NTP) gibi görev alıyor.Pseuduoridimisin, RNA polimeraz üzerindeki NTP bölgesi ile kararlı bir bağ kurar ve NTP’yi yerinden oynatarak bağlanmasını engeller. Science Daily’nin bildirdiğine göre; bu bakteriyel RNA polimerazını önleyen ancak insan RNA polimerazını önleyemeyen ilk nükleosittir.
New Brunswick Rutgers Üniversitesi Waksman Mikrobiyoloji Enstitüsü’nden Richard H. Ebright, Kimya ve Kimyasal Biyoloji Profesörü ve Vali Prof. Dr. Richard H. Ebright, yeni antibiyotik araştırmalarının başında olan kişiler. Çoğu araştırmacı, yeni antibiyotiklerin bakteri RNA polimeraz enzimini inhibe etmesinin imkansız olduğunu düşünüyor, çünkü NTP bağlanma yerleri, insan polimerazının yapı ve dizileriyle benzer yapılara ve dizilere sahipler.
Veriler yeni antibiyotiklerin bakteri RNA polimerazlarına insan RNA polimerazınkinden daha sağlam bağlandığını gösteriyor. Bu yeni antibiyotikler fonksiyonları değiştiren bağlama alanının yapılarına ve sekanslarına tepki verir, ancak polimeraz aktivitesini ve bakteri canlılığını muhafaza eder. NTP bağlanma bölgelerindeki bu değişiklikler aynı zamanda polimeraz aktivitesini de bozarak ilaca dirençli bakterileri öldürür.
Naicons Srl CEO’su Stefan Donaldo’ya göre; Zidovudine, Viread, Lamivudin, Zalcitabine ve Videx gibi anti-AIDS ilaç inhibitörleri, AIDS hastalığı tedavisinde etkili olan nükleosid analog inhibitörleridir. Yeni antibiyotik keşfi, doğadan yeni ilaçların keşfinin antibiyotik üretmede etkili olduğunu vurguluyor.
Kaynak : sciencetimes.com