Yeni Sanal Gerçeklik Yazılımı Bilim İnsanlarına Hücrelerin İçinde “Yürüme” İmkanı Sağlıyor

Yeni Sanal Gerçeklik Yazılımı Bilim İnsanlarına Hücrelerin İçinde Yürüme İmkanı Sağlıyor

Sanal gerçeklik yazılımı, biyolojideki temel problemlerin anlaşılabilmesi ve hastalıklar için yeni tedavi yöntemlerinin geliştirilmesi için bilim insanlarına hücrelerin içinde “yürüme” ve bireysel hücreleri analiz etme imkan sağlıyor.

vLUME adındaki bu yazılım ,Cambridge Üniversitesi’nin bilim insanları  ve 3D görüntü analiz yazılım şirketi LUME VR tarafından geliştirildi.Bu yazılım Süper çözünürlüklü mikroskopi verilerinin sanal gerçeklik içerisinde canlandırılmasına ve analiz edilmesine imkan tanıyor.

2014 yılında kimya alanında Nobel Ödülüne layık görülen süper çözünürlüklü mikroskopi ,fiziğin hilelerini kullanarak ışık kırınımının dayattığı sınırları aşarak nano ölçekte görüntü elde etmeyi mümkün kılar.Bu durum araştırmacılara moleküler proses gerçekleşirken gözlemleme imkanı sağlar.Ancak bu verileri üç boyutta görselleştirme  ve analiz yollarındaki yetersizlik bir problem olmuştur.

“Biyoloji 3D’nin içinde meydana gelir  ama şuana kadar 2D bir bilgisayar ekranlarının üzerindeki verilerle sezgisel ve kapsamlı bir şekilde etkileşimde bulunmak zordu.”diyor araştırmayı yöneten Cambridge Üniversitesi Kimya Departmanı’ndan Dr.Steven F.lee. “Verilerimizi sanal gerçekliğin içerisinde görmeye başladığımızda ise taşlar yerine oturdu.”

vLume projesi, Lee ve grubu Lume VR yatırımcılarla Londra’daki Science Museum’da  halka açık bir etkinlikte karşılaştıkları zaman başladı.Lee’nin ekibi süper çözünürlüklü mikroskopisinde uzmanlığa sahipken, Lume ekibi uzaysal programlama ve veri analizinde uzmanlaşmıştı ve birlikte sanal gerçeklik içerisinde kompleks veri kümelerini araştırmak için vLUME’ı yeni güçlü bir araca dönüştürmeyi başarabilirlerdi.

“vLUME insanları nano ölçek boyutuna getiren devrim niteliğinde  görüntüleme yazılımı” dedi . Alexandre Kitching, Lume Şirketi’nin Ceo’su.Bu yazılım bilim insanlarına görselleştirmeye , sorular ve 3D biyolojik verilerle etkileşimde bulunmaya , sanal gerçeklik ortamı içerisinde gerçek zamanda  biyolojik sorulara hızlıca cevap bulmaya imkan sağlıyor.

Bu şekilde verileri görüntüleyebilmek yeni girişim ve fikirleri teşvik edebilir.Örneğin, Lee’nin ekibinden doktora öğrencisi Anoushka Handa yazılımı kendi kanından aldığı bir bağışıklık hücresini görüntülemek için kullandı ve sonrasında sanal gerçeklik içerisinde kendi hücresi içerisinde durdu. “Bu inanılmaz bir şey, kendi işinize tamamen farklı bir perspektiften bakmanıza olanak sağlıyor.” dedi.

Yazılım  birçok veri kümeleriyle birlikte veri göstergelerinin milyonlarcası ile yüklenmesine imkan veriyor ve içinde var olan kümeleme algoritmalarını kullanarak kompleks veriler içinde modeller buluyor.Bu bulgular  yazılımdaki görüntü ve video özelliklerini kullanarak dünya çapındaki iş ortakları ile paylaşılabiliyor.

“Süper çözünürlüklü mikroskopiden  üretilen veri oldukça kompleks.” dedi Kitching.”Bilim insanları için  bu veri üzerinden çalışan analizler çok zaman alıcı olabilir.vLUME ile birlikte beklenen bu zamanı daha hızlı deneme ve analizlerine imkan sağlamak için  daha geniş ölçüde azaltmayı başardık.

Takım çoğunlukla vLUME’u  nöronlar, bağışıklık hücreleri yada kanser hücreleri gibi biyolojik veri kümeleri ile kullanıyor.Örneğin Lee’nin ekıbi antijen hücrelerinin vücuttaki bağışıklık tepkisini nasıl tetiklediğini araştırıyor. “vLUME içinde data görüntüleme ve bölme vasıtasıyla kesin hipotezi hızlıca çıkarabiliyoruz ve yeni olanları önerebiliyoruz.”dedi Lee.Bu yazılım araştırmacılara keşfetme,analiz etme, verilerini yeni bir şekilde bölme ve paylaşma imkanı sağlıyor. Tek ihtiyacınız olan sadece bir sanal gerçeklik gözlüğü.”

Kaynak: sciencedaily.com

680 Kez Okundu

Melisa Süt

2000 İstanbul doğumluyum.Kocaeli Üniversitesi Kimya Mühendisliği lisans öğrencisiyim. Araştırma yapmayı ve öğrendiklerimi insanlarla paylaşmayı seviyorum.Kimya ile ilgili son gelişmeleri takip etmek ve edindiğim bilgileri aktarabilmek için İnovatif Kimya Dergisi’nin bir parçası olmaya karar verdim. İlgi alanlarım ; sürdürülebilir enerji,biyokimya, biyoteknoloji,nanoteknoloji

You may also like...

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Kopyalamak Yasaktır!