Baykuşların Uçuş Esnasındaki Sessizlikleri Daha Sessiz Uçakların Önünü Açabilir

Baykuşların Uçuş Esnasındaki Sessizlikleri Daha Sessiz Uçakların Önünü Açabilir

Fotoğraf-1: Araştırmacılar, baykuşların yönlenmesini sağlayan tüylerin mikroyapılarını inceleyerek düşük gürültü seviyesine sahip daha sessiz uçaklar tasarlamayı umuyorlar

Bilim insanları, kuşların uçma mekanizmalarının derinliklerine indikçe, ileri aerodinamik özelliklere sahip daha sessiz uçaklar tasarlanabilmesine imkan sağlayacak yeni sırlar keşfediyorlar. Avrupalı bilim insanları bu arayışta baykuş tüylerini inceleyerek elde ettikleri sonuçlar ile yeni nesil bir kanatçık geliştirmeyi başardılar.

Havacılık ve uzay mühendisleri uzun süredir, daha gelişmiş araçları tasarlayabilmek; iyileştirilmiş aerodinamik, şekil değiştiren kanatlar, orta-hava çarpışmalarından kaçınmak, kendi kendine tamir olabilen insansız hava araçları gibi pek çok havacılık ve uzay hedefi için kuş uçuşlarını inceliyorlar. Bu amaçla peçeli baykuşlar alanında araştırma yapan bir çalışma grubu geçtiğimiz aylarda, peçeli baykuş kanatlarının daha sessiz ve güçlü uçak kanatçıkları tasarlanmasına ilham verebileceğini ortaya koydu.

University of London ve RWTH Aachen University ortaklığında yapılan bu çalışmada, baykuşların yönlenmesini sağlayan ve finlet adı verilen tüylerin mikroyapıları incelendi. Araştırmacılar, tüylerin yüksek çözünürlüklü mikro-CT taramalarını yaparak, 3D geometri ile ilgili veriler topladılar ve bu verileri akışkanlar mekaniği bakış açısı ile işlediler.

Baykuşların Uçuş Esnasındaki Sessizlikleri Daha Sessiz Uçakların Önünü Açabilir

Fotoğraf-2: Baykuş tüyü – finlet

Yapılan çalışmalar finletlerin hava akışını yeniden yönlendirme işlemini çok yavaş ve akıcı bir şekilde yaptıklarını ortaya koydu. Araştırma ekibi, finlerlerden ilham alarak, benzer şekilde havayı yönlendirebilecek ve akışı sabit hale getirebilecek bir kanatçık tasarladı.

Çalışma sonuçları araştırmacıların görmeyi bekledikleri etkinin aksini ortaya koydu. Araştırma ekibi tüylerin kavisli yapısının minik vorteksler yaratmasını beklerken, tüylerin bıçak etkisi yaparak daha sessiz ve daha etkin bir uçuş imkanı yarattığını gördüler.

Araştırma ekibi bu gözlemleri bir kanatçık tasarımına dönüştürmek için gereken bilgiye sahip olduklarını belirtti ve yeni bir kanatçık tasarımı yaparak çalışmaya devam edeceklerini açıkladı. Yapılan tasarım, hava tüneli testine tabii tutularak akustik performansı değerlendirilecek. Bu çalışma, gürültü seviyesi azaltılmış ileri seviye uçak kanatlarının yapılmasına imkan sağlayabilir.

Araştırma “Bioinspiration & Biomimetics” de yayınlandı.

Kaynak: newatlas.com

1.186 Kez Okundu

Melike Oya Oral

İzmir’de 1988 yılında doğdu. İzmir Atatürk Lisesi ve Orta Doğu Teknik Üniversitesi Kimya Bölümü’nü bitirdi. Dokuz Eylül Üniversitesi Endüstri Mühendisliği ve İzmir Ekonomi Üniversitesi Executive MBA programlarında yüksek lisanslarını tamamladı. Temel ilgi alanı malzeme bilimleri. 2012’den beri özel sektörde beyaz eşya, yapı malzemeleri ve tekstil sektörlerinde ArGe ve yeni ürün geliştirme bölümlerinde görev almakta. Hali hazırda Sun Tekstil ArGe Merkezi’nde çalışıyor.

You may also like...

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Kopyalamak Yasaktır!