Yeni Yöntem, Doğalgazdaki Metanı Oda Sıcaklığında Metanole Dönüştürüyor

Yeni Yöntem Doğalgazdaki Metanı Oda Sıcaklığında Metanole DönüştürüyorChicago Illinois Üniversitesi’nde ki araştırmacılar,doğalgazda bulunan metanı oda sıcaklığında sıvı metanole dönüştürmenin bir yolunu keşfettiler.

Proceedings of the National Academy of Sciences dergisinde rapor edilen bu keşif,imkan dahilinde günlük hayatta yaptığımız aktivitelerin çoğu için temiz bir enerji sağlayabilir.

Evlerimizi ısıtmak,yemek pişirmek ve elektrik üretmek için yakıt olarak kullandığımız doğal gaz yandığında,güçlü bir sera gazı olan karbondioksit üretir.

U.S Enerji Bilgi Yönetim İdaresi’ne göre,U.S  2019 yılında yaklaşık olarak 31 trilyon fit küp doğal gaz tüketmiş,tahminen 1.6 milyar ton karbondioksit atmosfere salınmıştır.

Doğalgazı kullanmanın daha iyi yolu,onu daha temiz yanan aynı zamanda gaz ve plastik üretiminde kullanılan sıvı metanole dönüştürmek olacaktır.Fakat doğalgazın içerinde bulunan metanı metanole dönüştürmek çok fazla sıcaklık ve basınç gerektirir,ve önemli miktarda karbondioksiti kendisi üretir.

‘’Araştırmacılar,bu dönüşümü gerçekleştirmek için endüstriyel proseslerde kullanılan ısı ve basınç kullanımından kaçınmak için ortam sıcaklığında metanı metanole dönüştürmenin bir yoluyla ilgileniyorlar’’ dedi UIC Mühendislik Kolej’i Kimya Mühendisliği Fakültesi’nde profesör yardımcısı olan Meenesh Singh.

Metanolün ayrıca, taşımacılıkta, enerji depolamada, sentetik kimyasallar ve diğer ürünler için egemen öncü malzeme olarak fosil yakıtların yerini aldığı bir “metanol ekonomisini” yürüten “geleceğin yakıtı” olduğu düşünülmektedir.Metanol son zamanlarda şehir otobüsleri ve diğer araçlara güç sağlayan yakıt hücre teknolojisinde kullanılmaktadır.Metanolün düşük emisyon potansiyeli ve yüksek volumetrik yoğunluk enerjisi onu fosil yakıtlar için daha çekici bir alternatif haline getiriyor diyor Singh.

“Daha temiz yanan bir yakıt olmasının yanı sıra, basınç altında depolanması gereken ve çok daha pahalı olan doğal gazın aksine, metan normal kaplarda da güvenle depolanabilir” dedi Singh.

Metanolü üretmenin birinci basamağı olan metan gazında bulunan hidrojen bağlarını kırmak yüksek oranda sıcaklık ve basınç gerektirir.Fakat Singh ve UIC master öğrencisi olan Aditya Prajapati hidrojen bağlarını daha düşük enerji kullanarak kırabilmeye yardımcı olacak bir katalizör maddesi tanımladılar ve bu sayede reaksiyon oda sıcaklığında gerçekleşebilecekti.

‘’Endüstriyel prosesin sıcaklığını 200 dereceden oda sıcaklığına,yani 20 dereceye kadar düşürmeyi başardık.’’ Dedi Prajapatti.

Araştırmacıların kullanacağı katalizörün bileşimi bakır ve titanyumdan oluşuyor.Katalizör az oranda elektrik ile birlikte,metanın hidrokarbon bağlarının kırılmasını ve bu sayede metanol oluşumunu kolaylaştırır. Süreç, geleneksel yöntemlere göre çok daha az enerji kullanır ve makinenin yüksek basınç ve ısı üretmesini gerektirmediğinden, hızlı ve ucuz bir şekilde kurulabilir.

‘’Prosesimizin merkezileşmesine gerek yok.’’ Dedi Singh. ‘’Prosesimiz minübüsün içi kadar küçük bir alanda uygulanabilir ve metanol üretimi için taşınabilir.’’

Singh ve meslektaşları bu uygulama için geçici bir patent başvurusu yaptılar.Bu proses ile metanı dönüştürerek günde birkaç litre metanol elde edebileceklerini umuyorlar. Patent, UIC Teknoloji Yönetimi Ofisi aracılığıyla yönetilmektedir.

Kaynak : phys.org

587 Kez Okundu

İnovatif Kimya Dergisi

İnovatif Kimya Dergisi aylık olarak çıkan bir e-dergidir. Kimya ve Kimya Sektörü ile ilgili yazılar yazılmaktadır.

You may also like...

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Kopyalamak Yasaktır!