Yenilebilir Şekerleme – Ağrı Kesici MOF

Yenilebilir Şekerleme Ağrı Kesici MOF

İbuprofen, şeker bazlı bir MOF içine kapsüllendiğinde etkisini iki kat daha uzun süre göstermektedir.

Araştırmacılar, yaygın ağrı kesici olan ibuprofeni yenilebilir bir metal organik çerçeve (MOF) yüklediler ve farelerin kan dolaşımında ilacın, tek başına inuprofen tuzlarının kalacağı süresinin 2 katı kadar uzunlukta kaldığını göstermiştir. İyileştirilmiş etkinlik ve raf ömrü ile yenilenebilir MOF bazlı farmasötikler geliştirilebilir.

MOF’ ların yüksek gözeneklilik özelliği, çeşitli teknolojilerde kullanılmasını sağlıyor. Geçen yıl dünyanın ilk ticari MOF temelli ürünü (meyvenin ve sebzenin olgunlaşmasını yavaşlatan bir ambalaj malzemesi) üretildi.

Illinois, Northwestern Üniversitesi’nden Fraser Stoddart ve ekibi, yenilebilir şekerleri yani siklodekstrinleri içeren biyouyumlu bir MOF hazırlamışlardır.  Stoddart’ın laboratuvarı, gaz alımı ve kimyasal ayırma da dahil olmak üzere bu CD-MOF için birkaç uygulamayı araştırmıştır. Şimdi grup, ibuprofen’i kapsüllemek ve sunmak için aynı CD-MOF’ u kullandı.

Teknoloji arkasındaki araştırmacılardan biri olan Karel Hartlieb, ‘Diğer MOF’ların aksine, [CD-MOF] suda yüksek oranda çözünür,’ diye açıklama yapmıştır. ‘Suda çözünürlük, diğer potansiyel uygulamalar için bir sorun olabilir, ancak oral ilaç dağıtımında yararlı bir özelliktir.’

Geleneksel tabletlerdeki Ibuprofen, genellikle alımın hızını ve terapötik etkilerin süresini sınırlayan, çözünürlüğü düşük, serbest asit formundadır. Çözünürlüğü ve alımını artıran, bunun yerine çeşitli ibuprofen tuzlarını kullanan daha yeni formülasyonlar mevcut olmakla birlikte, neme karşı hassastırlar ve kuru tabletler yerine jel kapsülleri ile sınırlıdırlar. Siklodekstrinlerin ilaçların biyoyararlanımını geliştirme kabiliyeti ve CD-MOF’ un havada ve nemde dengeli olduğu bilinen Hartlieb ve arkadaşları, ibuprofenin CD-MOF içine kapsülleştirilmesinin bazı avantajlar sağlayıp sağlayamayacağını araştırmaktadırlar.

Ekip ağrı kesiciyi kapsüllemek için iki yöntem geliştirmiştir. Bu yöntemlerden biri; çerçeve oluşturmak için gereken alkali metal katyonlarının kaynağı olarak ibuprofenin potasyum tuzu kullanılarak CD-MOF gama kullanılarak büyür. Diğer bir yöntem ise öncelikle CD-MOF’ u yapmak için,  alkali metal kaynağı olarak potasyum hidroksit kullanarak ve daha sonra ibuprofenin serbest asidin içine emdirilmesini içerir. Absorpsiyon işlemi sırasında esasen ibuprofenin potasyum tuzunu oluşturan bir anyon değişimi meydana gelir.

Fareler üzerinde yapılan deneylerde, araştırmacılar yüklü CD-MOF’ dan ibuprofen alım oranlarını hesaplamışlardır. İbuprofenin saf potasyum tuzunun kontrol numuneleri olarak tek başına 20 dakika içinde en yüksek konsantrasyona ulaştığını gözlemlemişlerdir. Bununla birlikte, CD-MOF kullanılması; ilacın kan plazmasında iki kat daha uzun süre kalması, dozu yükseltmeden rahatlama dönemini iki katına çıkarması yönünden fayda sağlamıştır. Dahası, CD-MOF’ un hava ve su istikrarı, potansiyel olarak raf ömrünü uzatabilecek ibuprofen yüklü malzemeye aktarılmıştır.

UK Glasgow Üniversitesi’ nden ilaç dağılımı üzerinde araştırmalar yapan Ross Forgan, ‘Benim görüşüme göre, MOF bozulduğunda ve yükünü serbest bıraktığında, siklodekstrin ligandı, içindeki ekipman, bağlayıcı ibuprofeni hareket ettirmede ve kanda ilacın yarı ömrünü uzatmada ikinci rolü oynuyor. ‘, ‘Çalışmanın, özellikle özellikleriyle şu an sözlü olarak alınamayacakları anlamına gelen aktif farmasötik bileşenlerle ilgili daha ileri çalışmalara gitmesini umut ediyorum.’ şeklinde konu hakkındaki düşüncelerini dile getirmiştir.

Kaynak : chemistryworld.com

1.011 Kez Okundu

İnovatif Kimya Dergisi

İnovatif Kimya Dergisi aylık olarak çıkan bir e-dergidir. Kimya ve Kimya Sektörü ile ilgili yazılar yazılmaktadır.

You may also like...

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Kopyalamak Yasaktır!