Yerçekimi Dalgaları Evrenin Kayıp Bileşenlerini Bulmaya Yardımcı Olabilir

Yerçekimi Dalgaları Evrenin Kayıp Bileşenlerini Bulmaya Yardımcı Olabilir

Fotoğraf: Bir sanatçının iki nötron yıldızının birleşimine izlenimi.

Ne zamanki kara delikler veya nötron yıldızları gibi iki kompakt nesne Evrenin başka bir yerinde çarpışırsa, uzayda gezinen ve onu yapan şeyin imzasını taşıyan yerçekimi dalgalarını oluştururlar. “Physical Review D” Dergisi’nde yayınlanan yeni bir makalede, Amerika Birleşik Devletleri ve Almanya’daki fizikçiler tarafından belirtilen konu, “bu tür dalgaların Dünya’ya giderken süper kütleli bir kara deliğe veya bir galaksi kümesine çarpması halinde imzalarının değişeceğini; yerçekimi konusunda Einstein’in teorisine karşılık bir fark olsaydı, kanıt bu imzaya gömülürdü” şeklindeydi.

Bazı şeyler Evreni sadece genişletmiyor, zamanla çok daha hızlı bir şekilde genişlemesini sağlıyor ve kimse henüz bunun ne olduğunu bilmiyor. Astrofizikçiler, kayıp parçanın ne olabileceği konusunda çeşitli sayıda teori önerilerine sahip.

Şikago Üniversitesi Kavli Kozmolojik Fizik Enstitüsü ve Enrico Fermi Enstitüsü’nde doktora sonrası araştırmacı olan Doktor Jose María Ezquiaga, “bunların çoğu, yerçekiminin büyük ölçeklerde çalışma şeklini değiştirmeye güveniyor” dedi.

“Öyleyse yerçekimi dalgaları, yerçekiminin olası bu modifikasyonlarını görmek için mükemmel bir elçidir, tabii eğer varlarsa.”

Evrenin kayıp parçası için bir teori, ekstra bir parçacığın var olmasıdır.

Böyle bir parçacık, diğer etkilerin yanı sıra, büyük nesnelerin etrafında bir tür arka plan oluşturacaktır.

Eğer gezici bir yerçekimi dalgası süper kütleli bir kara deliğe çarparsa, yerçekim dalgasının kendisiyle karışacak dalgalar üretecektir.

Karşılaştığı şeye bağlı olarak, yerçekimi dalgası imzası bir “yankı” taşıyabilir veya karıştırılmış olarak görünebilir.

Doktor Ezquiaga, “bu, daha önce test edilemeyen senaryoları araştırmanın yeni bir yolu” dedi.

Ekibin raporu, gelecekteki verilerde bu tür etkilerin nasıl bulunacağına ilişkin şartları ortaya koymaktadır.

“Son gözlemimizde, LIGO (Lazer Enterfrometre Yerçekimi Dalgası Gözlemevi) ile her altı günde bir yeni bir yerçekimi dalgası okuması gözlemlendi ki bu muhteşem bir şey” dedi Doktor Ezquiaga.

“Fakat biz, tüm Evrende aslında her 5 dakikada bir kez meydana geldiğini düşünüyoruz.”

“Gelecek güncellemede, bunların çok daha fazlasını (yılda yüzlerce olay) görebileceğiz.”

“Artan sayılar, bir veya daha fazla dalganın büyük bir nesnenin içinden geçmesini ve bilim insanlarının kayıp bileşenlere dair ipuçlarını analiz edebilmesini daha olası hale getiriyor.”

Kaynak: sci-news.com

666 Kez Okundu

Aysel Ekin Eyüboğlu

10 Ocak 1997 Mersin doğumluyum. 2015 yılında kayıt olduğum Ege Üniversitesi Kimya Mühendisliği %100 ingilizce 4 yıllık lisans bölümünde son sınıf öğrencisiyim. Aynı zamanda teknoloji ve bilim üzerine ilgim olduğu için Anadolu Üniversitesi Web Tasarımı ve Kodlama 2 yıllık önlisans bölümünde okumaktayım. Dünyaya açılmak, alanımda daha farklı ilerlemeleri görmek, tecrübe edinmek ve eğitimini almak adına 2018-2019 yılımı Fransa’da Université Pays de L'adour ekolünde Erasmus programında geçirdim. Araştırmalarımda daima yeniliğe ve inovatif fikirlere öncelik vermeyi tercih ediyorum. Yeni başladığım tez konum olan Wrinkle (kırışık) boyaların yüzey modellemesi ile ilgili araştırmalarımı bir yandan sürdürürken İnovatif Kimya Dergisi ailesine ve haber çeviri ekibine katılma şansı yakaladım. Sizlerle var olan ve olacak bilgilerimi, bilime olan hevesimle birleştirerek teknolojideki son gelişmeleri ve araştırmalarımı paylaşmak istiyorum.

You may also like...

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Kopyalamak Yasaktır!