Yumurta Bazlı Kaplama Taze Ürünleri Koruyor

Yumurta Bazlı Kaplama Taze Ürünleri KoruyorRice Üniversitesi araştırmacılarına göre, aksi takdirde boşa harcanacak yumurtalar, meyve ve sebzeleri korumak için ucuz bir kaplamanın temeli olarak kullanılabilir.

Brown Mühendislik Fakültesi malzeme bilimcisi Pulickel Ajayan ve meslektaşları, hem ürün ve tüketicileri hem de çevre için sorunları çözen mikron kalınlığında bir kaplama geliştirdiler.

Kaplama, püskürtme ya da daldırma ile üretilmek üzere uygulandığında, balmumu gibi standart kaplamalara benzer uzun bir süre boyunca çürümeye karşı dirençli, ancak bazı doğal problemler olmaksızın dikkate değer bir yetenek gösterdi.

Rice lisans öğrencileri Seohui (Sylvia) Jung ve Yufei (Nancy) Cui’nin çalışmaları İleri Malzemeler bölümünde detaylandırılmıştır .

Kaplama, asla pazara ulaşmayan yumurtalara dayanır. Amerika Birleşik Devletleri yılda 7 milyardan fazla yumurta ürettiğinden ve üreticiler bunların% 3’ünü reddettiğinden, araştırmacılar 200 milyondan fazla yumurtanın atık depolama alanlarına düştüğünü tahmin ediyorlar.

Araştırmacılar, yeni koronavirüsün etkisinden önce bile, dünya üzerinde üretilen gıdaların üçte birini boşa harcadıklarını yazdı.

Ajayan, “Gıda kıtlığını genetik modifikasyon, yenmeyen kaplamalar veya kimyasal katkı maddeleri içermeyen yollarla azaltmak sürdürülebilir yaşam için önemlidir.” dedi. “Çalışma, ABD’deki birçok üniversiteden malzeme mühendisleri, kimyagerler ve biyoteknolojistleri kapsayan disiplinlerarası çabaların dikkate değer bir birleşimidir”

Yenilebilir olmasının yanı sıra, çok fonksiyonlu kaplama dehidrasyonu geciktirir, antimikrobiyal koruma sağlar ve dehidrasyonu geciktirmek için su buharına ve erken olgunlaşmayı önlemek için gaza büyük ölçüde geçirimsizdir. Kaplama tamamen doğaldır ve su ile yıkanır.

Jung, “Herhangi biri kaplamaya duyarlıysa veya yumurta alerjisi varsa, kolayca ortadan kaldırabilir,” dedi.

Yumurta akı (albümin olarak bilinir) ve yumurta sarısı kaplamanın yaklaşık yüzde 70’ini oluşturur. Geri kalanların çoğu, suya karşı bir bariyer görevi gören ve buruşmaktan koruyan ahşaptan çıkarılan nano ölçekli selüloz, antimikrobiyal güçleri için az miktarda kürkümin ve elastikiyet eklemek için bir gliserol sıçramasından oluşur.

Daldırma-kaplamalı çilekler, avokadolar, muzlar ve diğer meyveler üzerinde yapılan laboratuvar testleri, tazeliğini kaplanmamış ürünlerden çok daha uzun süre koruduklarını gösterdi. Sıkıştırma testleri, kaplanmış meyvenin kaplanmamıştan önemli ölçüde daha sert ve daha katı olduğunu gösterdi ve kaplamanın suyu üründe tutma yeteneğini ispatladı ve olgunlaşma sürecini yavaşlattı.

Kaplamanın bağımsız ince tabakasının analizi, son derece esnek olduğunu ve çatlamaya karşı koyabildiğini ve ürünün daha iyi korunmasını sağladığını gösterdi. İnce tabakanın gerilme özelliklerinin testleri, bunun, ürün ambalajında ​​kullanılan sentetik tabakalar da dahil olmak üzere diğer ürünler kadar sert olduğunu gösterdi. Diğer testler kaplamanın toksik olmadığını kanıtladı ve çözünürlük testleri normalden daha kalın bir filmin yıkanabilir olduğunu gösterdi.

Ajayan, suda birkaç dakika durulamanın tamamen parçalayabileceğini söyledi.

Araştırmacılar, kaplamanın bileşimini geliştirmeye devam ediyor ve diğer kaynak malzemeleri düşünüyorlar. Ajayan’ın Rice laboratuvarında araştırmacı bilimadamı olan ekibi yönlendiren ve yöneten yardımcı yazar Muhammed Rahman, “Bir sürü yumurta israfı olduğu için yumurta proteinlerini seçtik, ancak bu diğerlerini kullanamayacağımız anlamına gelmiyor.”

Jung, ekibin kaplama yapmak için hayvansal ürünler yerine bitkilerden çıkarılabilen proteinleri test ettiğini belirtti.

Kaynak: sciencedaily.com

 

695 Kez Okundu

İnovatif Kimya Dergisi

İnovatif Kimya Dergisi aylık olarak çıkan bir e-dergidir. Kimya ve Kimya Sektörü ile ilgili yazılar yazılmaktadır.

You may also like...

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Kopyalamak Yasaktır!