Yüzde yüz yerli ilaç üretimi başlıyor

yuzde yuz yerli ilac uretimi basliyor

Bezmialem Vakıf Üniversitesi bünyesinde kurulan Fitoterapi Merkezi bugün kapılarını açıyor. First Lady Emine Erdoğan, kuruluş çalışmalarıyla yakından ilgilendiği merkezin açılışını bizzat kendisi yapacak

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın eşi Emine Erdoğan’ın yakından takip ettiği, İstanbul Fatih’teki Bezmialem Vakıf Üniversitesi bünyesinde kurulan ve bitkiyle tedavi amaçlayan Fitoterapi Merkezi, bugün kapılarını açıyor. Türkiye’nin ilk Fitoterapi Merkezi, Türkiye’de yetişen bitkileri kullanarak, ilk kez tamamen yerli olan bitkisel ilaç üretimi yapacak.

İlk Yıl Hedefi

Yaklaşık 1 yıl sürecek ilk yerli bitkisel ilaç çalışması kapsamında, Karaman Ermenek’te yetiştirilen melisa bitkisinden uçuk kremi, sadece Türkiye’de bulunan dağ çaylarından ise bitkisel öksürük şurubu yapılacak.SABAH, Türkiye’de bitkisel ilaç üretiminin başlangıç noktası olacak Fitoterapi Merkezi’ne girdi. Fitoterapi Merkezi Direktörü Prof. Dr. Murat Kartal, merkezde bitkisel ürünlerin bilimsel analizinin yapılacağını, bu analiz sonucunda en kaliteli ürünlerin satışa sunulacağını söyledi.

Çiftçiye Danışmanlık

Merkezin çalışmalarıyla ilgili tıbbi bitki yetiştiren üreticilere danışmanlık hizmeti vereceklerini de aktaran Kartal, kalite-kontrol laboratuvarında son teknoloji cihazlarla bitkilerin analizlerini yaptıklarını vurguladı. Kartal, “Bu cihazlarla, bitkinin içindeki bütün bileşenleri tespit ediyoruz. Kaliteli olup olmadığını belirliyoruz. Bitkiyi yetiştirirken de üreticimize yardımcı olacağız. 100 dekar arazide melisa yetiştirmişsin, ama kalitesini tespit etmemişsen hiçbir anlamı yok. Etken madde açısından toplama zamanı dahi önemlidir. Mesela gül sabah toplanır. Üreticiler yetiştirdikleri ürünleri bize gönderebilir, analizini yapabiliriz. Bu analiz sonunda bitkinin ilaç sanayisinde kullanılıp kullanılmayacağını tespit edebiliriz” diye konuştu.

Türkiye’nin En Küçük İlaç Fabrikası Olacak

Türkiye’nin en küçük ilaç fabrikasını kurduklarını anlatan Kartal, formül ve ruhsat çalışmaları yaparak 1 yıl içinde yerli bitkisel ilacı üretmeyi planladıklarını söyledi. Fitoterapi Merkezi’nin markasının BİTEM olacağını kaydeden Kartal, Karaman Ermenek’te yetiştirilen melisa bitkisinden uçuk kremi, sadece Türkiye’de yetişen dağ çaylarından bitkisel öksürük şurubu yapmak için proje hazırladıklarını anlattı. Doktor ve eczacılara fitoterapi eğitimi vermeyi de hedeflediklerini belirten Kartal, bunun için Sağlık Bakanlığı’na başvurduklarını söy

Sanayicilere Yatırım Çağrısı

Fitoterapi Merkezi’nin Bezmialem Hastanesi’nin eski fırın binası olduğunu kaydeden Kartal, “Burada yüzde 100 yerli bitkisel ilacı ortaya koyacağız. Türkiye, hiçbir sentetik ilacı geliştirip raflarına koyamamış. Sentetik ilaç için büyük bütçeler istiyor. İlaç fabrikalarımız, Avrupa’da, Amerika’da geliştirilmiş ürünlerin jenerik dediğimiz kopyasınıı yapıyor. Bitkisel ilaçta bunu yapabiliriz ve bunu göstereceğiz. Burası bunun çekirdeği olacak. Sanayicilerimizin de yatırım yapması lazım” diye konuştu.

Kaynak : sabah.com.tr

1.113 Kez Okundu

İnovatif Kimya Dergisi

İnovatif Kimya Dergisi aylık olarak çıkan bir e-dergidir. Kimya ve Kimya Sektörü ile ilgili yazılar yazılmaktadır.

You may also like...

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Kopyalamak Yasaktır!