Bilim İnsanları Bulutlu Günlerde Güneş Enerjisini Toplayan Mutant Bakteri Meydana Getirdi

Bilim İnsanları Bulutlu Günlerde Güneş Enerjisini Toplayan Mutant Bakteri Meydana Getirdi

İngiltere, Kolombiya’da bir laboratuvarda bir bilim insanı, genetik olarak mikroskop altında incelemekte olduğu bir bakteriyi araştırma altına aldı. Bu sadece bakteri değildi. İnsanlığın en çok baskı yaratan probleminin cevaplarını saklıyor olabilirdi.

Ne hayal ettiğimi anlamak için biraz arka planı görmeye ihtiyacınız var. İnsanlar enerji yoğun bir dönemde, ama enerjiyi kimin topladığını görüyor musun? Bitkiler. Bitkiler güneş ışığını enerjiye çevirir ve bu konuda gerçekten iyidirler.

Ne yazık ki insanlar fotosentez yapma yeteneği sahip degildir.

Bu yüzden güneş panelleri yaparız. Bu bizim bitkilerin doğal yolla yaptığını gerçekleştirme şeklimizdir.

Kanadalılar bu konu üzerinde çalışmaktadır.

Bir süredir bilim insanları şu şekilde düşünüyor: “Bitkiler Kanada’da bile oldukça iyi bir şekilde enerji üretebiliyor. Belki de onların robot versiyonlarını yapmak yerine onları kullanmalıyız.”

Bitkiler gibi bazı bakteri türleri de güneş ışığını enerjiye çeviren boya meydana getirirler. Bu sebeple bilim insanları ‘bakterinin boyasını çıkardı’.

Süreç biraz farklı ama pahalı olması dışında iyi çalışıyor. Ve bir dizi toksik kimyasal gerektiriyor.

Fakat son zamanlarda İngiltere Kolumbiya Üniversitesi’nden bazı bilim insanları “Bakteriler iyi enerji üretiyor görünüyor. Belki de onların önce içini çıkarmak yerine doğrudan onları kullanmalıyız,” dedi. Bu yüzden araştırmacılar bir ton boya üretmek için bir dizi E-coli bakterisini araştırdı. Sonra güneş enerjisini toplayıp toplayamayacağını görmek için cam üzerine bakteri bulaştırdılar.

İşe yaradı! Gerçekte bu versiyonu iki kat daha verimli, 10 kat daha ucuz ve eski bakteri boyası çıkarma yöntemine göre % 87 daha az tüyler ürperticiydi.

“Bir biyojenik güneş pili için şimdiye kadarki en yüksek yoğunluğu elde ettik,” dedi İngiltere Kolumbiya Üniversitesi’nden projenin başında olan Prof. Vikramaditya Yadav. “Geliştirdiğimiz bu hibrit malzemeler yeterli opyimizasyonla ekonomik ve sürdürülebilir bir şekilde üretilebilmektedir ve geleneksel güneş pilleri gibi karşılaştırılabilir verimliliklerde çalışabilmektedir.

Ve işte sistemin gerçekten işe yaramasının sebebi: Bakteriler hava bulutluyken bile çalışıyor. Bu da Kanada gibi yerlerin yakın bir zamanda Hawaii gibi güneş enerjisi toplayabileceği anlamına geliyor ve Kanada’yı tropikal bir geçişe bir adım daha yaklaştırıyor.

Kaynak : treehugger.com

549 Kez Okundu

Hacer Demir

27 Nisan 1993’te Bursa’da doğdu. Uludağ Üniversitesi Çevre Mühendisliği Bölümü ve Anadolu Üniversitesi Açıköğretim Fakültesi Marka İletişimi bölümü mezunu. UÜ Endüstri Mühendisliği Bölümü'nde yüksek lisans yapıyor. İlgi duyduğu alanlarda eğitim ve programlara katılmayı, yeni şeyler öğrenmeyi ve kendini geliştirmeyi seviyor. Yenilikçi haberleri takip etmeyi ve çeviri yapmayı sevdiği için 2017 yılından bu yana İnovatif Kimya Dergisi ekibinde yer alıyor.

You may also like...

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Kopyalamak Yasaktır!