Bisiklet Endüstrisinin Başında Gelenler, Bisikletlerin Otomobillerle İletişim Kurması Gerektiğini Söylüyor

Bisiklet Endüstrisinin Başında Gelenler Bisikletlerin Otomobillerle İletişim Kurması Gerektiğini Söylüyor

Bisikletler, şahsi araçlar için bir zorluk teşkil etmektedir. Son zamanlarda Uber uygulamasının bile boş bir sokakta karşıdan karşıya geçen bir bisikletliyi saptayamadığını gördük. Renault ve Nissan’ın CEO’su Carlos Ghosn bu sorunu şöyle açıkladı: “En büyük problemlerden biri bisikletli insanlar… Araçların kafası karışıyor çünkü zaman zaman bir yaya gibi hareket ediyorlar, zaman zaman bir otomobil sürücüsü gibi.” Ghosn bisikletlilerin özgür ruhlu olmasından da şikayetçi: “Hiçbir kural tanımıyorlar.”

Birkaç ay önce firmaların AV’lerin özgür ruhlu bisikletlilerin nerede olduğunu saptaması icin “bisikletten araca” sistemler tasarladığını anlatmıştık(TreeHugger-…) Şimdilerde Bike Biz’den Carlton Reid bisiklet endüstrisinde tecrübeli insanların bile bisikletlere bir işaret/verici yerleştirilmesini desteklediğini söylüyor. Son zamanlarda Future Networked Car’daki bir sempozyumda, Avrupa Bisiklet Endüstrisi için konfederasyonun genel müdürü şu şekilde demiştir: “Bisikletlerin araçlarla iletişim kurması kesinlikle gerekli birşeydir.”

Reid, Manuel Mirsilio’nun “Bisiklet sürmeyi daha güvenli hale getirmek için çözümler bulmamız gerekmektedir” dediğini belirtmiş ve eklemiştir: “Sürücüler için yollardaki bisikletleri fark etmek ve onların hareketlerini tahmin etmek kolay bir şey değildir ve aynı zamanda bisikletler şimdilerde otomobil sistemlerinin saptamakta en güçlük çektiği şeyler olarak düşünülmektedir.

Bazı bisikletliler nasıl davranmaları gerektiğini bildikleri halde ne yazık ki bazen güvenli ve saygılı bir şekilde hareket istemeyebiliyorlar. Bazı sürücüler de yolu nasıl doğru bir şekilde bisikletlilerle paylaşacaklarını bilmiyorlar. Dahası bir çok yerde altyapı, aynı yol üzerindeki araçlar ve bisikletliler arasında huzurlu bir birlikte yaşam ortamı sağlamıyor, bu sebeple bisiklet endüstrisi bisiklet-otomobil iletişim sistemlerine dayalı, sürücülerin uyarılmasına yardımcı olacak bir yapay zeka geliştirme üzerine çalışmaya başladı.

“20 yıl içerisinde ne olacağını, hepimizin vücutlarında çiplerle mi gezeceğini bilmiyoruz,” dedi Marsilio, “açık söylemek gerekirse bu bir güvenlik meselesi ve herkesin güvenliği için çözümler bulmak zorunda kalacağız. Bu da insanların güvenliğini sağlamak için hepimizin akıllı telefon, saat gibi şeylere sahip olması demek ise, deneyip görelim fakat bunu “herkesin” takip etmesi gerekmektedir.

Tabii ki böyle bir sistem, herkes birer işaret lambasına dönüşmediği ya da birer çip taşımadığı sürece işe yaramaz ve yalnızca bisikletlere değil Kuzey Amerika’daki her bir Amerika geyiğine de aynı şekilde çip takılması gerekir. Ve gerçekten işe yarayıp yaramayacağını kim bilebilir ki? Fakat şüphesiz ki işe bisikletlerle başlayacaklar, koruyucu başlıklarla “sadece bir hayat bile kurtaracaksa” diyerek.

Kaynak : treehugger.com

436 Kez Okundu

Hacer Demir

27 Nisan 1993’te Bursa’da doğdu. Uludağ Üniversitesi Çevre Mühendisliği Bölümü ve Anadolu Üniversitesi Açıköğretim Fakültesi Marka İletişimi bölümü mezunu. UÜ Endüstri Mühendisliği Bölümü'nde yüksek lisans yapıyor. İlgi duyduğu alanlarda eğitim ve programlara katılmayı, yeni şeyler öğrenmeyi ve kendini geliştirmeyi seviyor. Yenilikçi haberleri takip etmeyi ve çeviri yapmayı sevdiği için 2017 yılından bu yana İnovatif Kimya Dergisi ekibinde yer alıyor.

You may also like...

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Kopyalamak Yasaktır!