Ceyhan Enerji İhtisas Bölgesi Bir An Önce Faaliyete Geçirilmeli

ceyhan enerji ihtisas bolgesi bir an once faaliyete gecirilmeli

Adana Büyükşehir Belediye Başkanı Hüseyin Sözlü, Kafkasya ve Ortasya enerji havzalarını batı pazarına bağlayan Bakü-Tiflis-Ceyhan (BTC) boru hattına ilişkin önemli uyarılarda bulundu.

Adana Büyükşehir Belediye Başkanı Hüseyin Sözlü, Kafkasya ve Ortasya Enerji havzalarını batı pazarına bağlayan Bakü-Tiflis-Ceyhan (Btc) boru hattına ilişkin önemli uyarılarda bulundu. Kerkük boru hattından 70 milyon ton, Bakü’den 50 milyon tonluk ton petrolün geldiğine dikkat çeken Sözlü “13 Haziran 2006’dan buyana Petrol açık denizlerden ihraç ediliyor, dışarıya gidiyor. Ama Türkiye’de henüz bununla ilgili pek bir şey yapılamadı. Ceyhan’da (adı konuldu) bir Enerji İhtisas Bölgesi var. İmzalar netleşti, boru hattı yapıldı, Petrol akıtıldı. 9 yıldır petrolün akıtılmasından başka hiçbir şey yapılmadı.”dedi.

Çukurova Genç İşadamları Derneği’nin (Çukurova GİAD) 4’üncüsünü düzenlediği Çukurova Zirvesi, Hilton Oteli’nde gerçekleşti. Organizasyonun açılışında konuşan Büyükşehir belediye Başkanı Hüseyin Sözlü, geçmiş dönem gazete arşivlerine bakıldığında Adana siyasetinin veya hükümetin Enerji ihtisas bölgesi ile ilgili yaptıkları açıklamalara işaret etti. Sözlü, bölgeye akan Petrol dolayısı ile petro kimya tesisi kurmak isteyen çok sayıda firmanın lisans başvurusu yaptığını dile getirerek, “Ama hala bir tanesi dahi gerçekleşmemiştir. Financial Times, ‘yatırım yapılacak’ bölgeler arasında Adana’yı sayıyorsa emin olun ki bu özelliğinden dolayıdır. Ceyhan Enerji İhtisas Bölgesi’nin bir an önce faaliyete geçirilmesi ve burada yatırım yapmak isteyen müteşebbisin önünün açılması gerekir. Girişimci yatırım yapmak istediği zaman tek önündeki engel kaynak ve teknoloji değildir. Kalkınmanın önündeki engellerden biriside demokrasi eksikliğinin olmamalıdır. 13 Haziran 2006’dan buyana Ceyhan Enerji İhtisas Bölgesi’nde bir rafineri yapılamıyorsa, lisansı verilmiyorsa bunun muhakkaki sebepleri vardır.” diye konuştu.

Küresel krizin 6. yılına girilmek üzere olduğunu hatırlatan Adana Sanayi Odası (Adaso) Başkanı Zeki Kıvanç ise ABD’nin uygulamaya koyduğu genişletmeci para politikaları ve yapısal önlemlerle krizin etkileri atlatılmış görünse de en büyük ihracat pazarı olan AB’de de sorunların halen devam ettiğini vurguladı. Uzun süredir Suriye’de ve son dönemde Irak’ta yaşanan olumsuz gelişmelerin bölge ülkelerine yapılan ihracattı etkilemeye devam etiğini anlatan Kıvanç, şöyle devam etti: “Türkiye’de sanayinin Gayrisafi Milli Hasıla içindeki palı yüzde 16’ların altına gerilemiş durumdu. Sıkıntıları aşmak adına ülkenin artık önemli bir yatırım hamlesine, makro anlamda yapısal dönüşüme ihtiyacı var. Ceyhan Enerji İhtisas Endüstri Bölgesi 100 milyon ton ham petrolün geçtiği dünya Enerji sektörü için önemli bir transit noktasıdır. Bu boyutta bölge petro-kimya ve rafineri alanında önemli yatırımlara ev sahipliği yapabilecek bir merkez konumundadır. Bölgeyle ilgili gerçekleştirilen kamulaştırma çalışmaları maalesef henüz tamamlanmamış, beklenen yatırımlar hayata geçirilmemiştir. Bu tarz makro yatırımlara öncelik verilmesi gerekir.”

Programın ev sahibi Çukurova GİAD Başkanı Ömer Faruk Sakarya ise işadamları yatırım yaparken artık dünyadaki gelişmeleri göz önüne almak zorunda olduklarını belirtti. Sakarya, şunları söyledi: “Cumhuriyet tarihi boyunca ortalama yüzde 4,5 büyüme ile 91 yılı geride bıraktık. Ekonominin potansiyel büyümesinin bu dönem için yüzde 5,4 olarak vurgulandığı dikkate alındığında, pek çok gerekçeye bağlı olarak, potansiyel büyümemizin yaklaşık 1 puanını değerlendirememiş durumdayız. Bunu değerlendirme imkanımız olsa idi, şu anda konuştuğumuz Türk ekonomisi 820 milyar dolar yerine, 1.2 trilyon dolarlık bir Ekonomi, ortalama yaşam standardımız da 13 bin dolara yakın olabilirdi. Bugün, Türk ekonomisinin ortalama büyümesini yüzde 4,5’lerden, yüzde 6’lara taşıyabilmesi adına, ihracatın ve özel sektör yatırımlarının büyümede daha önemli bir rol üstlendiği bir süreç oluşturmamız gerekmekte. Ülke ekonomisinin reel olarak yüzde 6 büyüyebilmesi için, özel sektör yatırımlarının da reel olarak her yıl yüzde 26-28 oranında büyümesi lazım.”

Adana’nın uzun yıllardır çalışan Kerkük-Yumurtalık ve Bakü-Tiflis-Ceyhan ham Petrol boru hatlarının dışında, Kuzey Irak petrollerini dünyaya taşıyacak olan hatların çıkış noktası olan önemli bir kent özelliği taşıdığını ifade eden Sakarya, “Son zamanda Kuzey Irak Petrolleri konusunda önemli adımların atılması Adana’nın önemini tekrar vurgulamakta. Gerçekleşecek önemli Enerji nakil projeleriyle, yapılacak olan petrokimya tesisleri ve diğer pek çok önemli yatırımla Adana dünyanın önemli Enerji nakil ve işleme merkezlerinden birisi olma yönünde hızla ilerliyor. Daha pek çok yatırım ve gelişme kentimizde önümüzdeki kısa zamanda gerçekleşmeyi bekliyor. Ceyhan Yumurtalık Enerji ihtisas bölgesi ise sadece Adana için değil tüm ülke için önem arz eden ayrı ve özenli bir şekilde ilgilenilmesi gereken bir bölgedir.”şeklinde konuştu.

Kaynak : haberler.com

924 Kez Okundu

İnovatif Kimya Dergisi

İnovatif Kimya Dergisi aylık olarak çıkan bir e-dergidir. Kimya ve Kimya Sektörü ile ilgili yazılar yazılmaktadır.

You may also like...

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Kopyalamak Yasaktır!