Bakteriyel Altın Şaşırtıcı Derecede Kısa Bir Sürede Yapıldı

Bakteriyel Altın Şaşırtıcı Derecede Kısa Bir Sürede Yapıldı

Mikroplar, yıllar içinde altını eritip yeniden konsantre hale getirebilir.

Altın külçe oluşturan bakteriler; cevherin ekstraksiyon prosesi, elektronik bileşenlerin yeniden işlenmesi ve geri dönüşümü ile optimize edilebilir.

Yapılan son çalışmalar, mikroorganizmaların altını yıllar içinde eritip yeniden konsantre hale getirebildiğini göstermektedir.

Tek bir karbon molekülünün atmosferden canlılara ve hatta okyanus derinliklerine geçebildiği karbon döngüsünü daha önce duymuşsunuzdur. Maddelerin bu döngüsü, sıklıkla mikrobik bir eylemle yönlendirilen birçok biyojeokimyasal döngülerden biridir. Bakteri ve arkea gibi mikroplar, inanılmaz derecede uyarlanabilir ve bulundukları çevredeki jeokimyasal koşulları değiştirebilir. Bu, enerji üretimi için oksidasyon ve indirgeme prosesleri gibi birçok biyokimyasal proses dizisi vasıtasıyla hem mikrometre hem de global ölçekte olabilir.

Altın bir istisna değildir ve son Avustralya araştırması ile altının biyojeokimyasal döngüsü hakkında değerli bilgiler edinilmiştir. Şaşırtıcı bir şekilde döngünün beklenenden çok daha kısa sürdüğü belirlendi.

Queensland Üniversitesi baş araştırmacısı Gordon Southam’a göre ‘Doğal ortamda, birincil altın; biyojeokimyasal hava şartlarında toprak, tortu ve su kanallarına doğru yol almakta ve okyanusa kadar uzanmaktadır. İzlediği yolda, bakteriler altını eritip yeniden konsantre edebilir. Bu; gümüşün büyük bir kısmını yok eden ve altın külçe oluşturan bir prosestir. Bulgularımız, bu dönüşümün jeolojik koşullara bağlı olarak birkaç on yıl içinde gerçekleştiğini gösteriyor.’

Chemical Geology dergisinde yayınlanan bu araştırma, yüksek çözünürlüklü elektron mikroskobu kullanarak altın taneciklerinin analizini içeriyor. Altın kaplı kolloid ve trombositlerin gömülü olduğu, mineralle dolu tanecik yüzeyinde çatlaklar bulundu. Bu ikincil altın yapılar, mikropları azaltarak altının çöktüğüne işaret ediyordu. Taneciklerin daha detaylı analizi, mikrobiyal süreçlerle ilişkili olduğu bilinen altın-gümüş oranlarının mevcut olduğunu göstermiştir.

Altının biyojeokimyasal döngüsünün 5 aşamadan oluştuğu ve her bir altın taneciğinin bu aşamalardan geçtiği kanıtlanmışır. Her bir aşamanın 3.5-11.7 yıl arasında değiştiği ve ikincil altın oluşturmanın toplam 18-60 yıl süreceği tahmin ediliyor.

Yazının baş yazarı, Adelaide Üniversitesi’nden Jeremiah Shuster’e göre ‘Bu çalışma, henüz keşfedilmemiş altın yataklarını bulmak veya yenilikçi işleme tekniklerini geliştirmek açısından maden araştırmalarına katkı sağlayabilir. Eğer bu süreci hızlandırabilirsek, atıkları yeniden işleme ve cevher işleme süreci tamamen değişebilir. Bu reaksiyonları hızlandırmaya yönelik ilk çalışmalar umut verici görünüyor. ’

Kaynak : thechemicalengineer.com

1.086 Kez Okundu

İnovatif Kimya Dergisi

İnovatif Kimya Dergisi aylık olarak çıkan bir e-dergidir. Kimya ve Kimya Sektörü ile ilgili yazılar yazılmaktadır.

You may also like...

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Kopyalamak Yasaktır!