Toksik Yangın Söndürücü için Bileşik Üreten Bakteri
Bilim İnsanları Deniz Süngerinde Toksik Yangın Söndürücü Bileşik Üreten Bakteri Buldukları İçin Şaşkınlar.
Bilim insanları, Guam’da toplanan deniz süngerlerini merak uyandırıcı buldular. Laboratuvar analizlerini takiben, deniz süngeri içindeki bakterinin tıpkı insan yapımı yangın söndürücü PDBE gibi toksik bir bileşen ürettiğini keşfettiler.
San Diego’daki California Üniversitesi’nden Scripps Oşinografi Enstitüsü’nden bilim insanları, Guam’da toplanan deniz süngeri üzerinde çalışmalar yapabilmek için genom haritalandırmasını ve DNA dizilimi yöntemlerini kullandılar. Analizlerinden, bu süngerlerin bazı mikroorganizmaları barındırdığını fark ettiler. Süngerdeki bu bakteri, insan yapımı yangın söndürücülere benzer toksik bir bileşen üretiyor.
Yangın söndürücü, yanma sıcaklığını yükseltme ve tutuşmayı azaltma özelliğine sahip bir maddedir. Köpük,tekstil ürünleri ya da elektronikler içine uygulanması, yanma sıcaklığını yükselterek yanmayı erteleme yeteneğinden dolayı yangın riskini düşürür. PDBE, yani polibrominleştirilmiş dietil eterler, yüksek sıcaklıkta oluşan alevi önleyen güçlü bir yangın söndürücüdür. Brominleştirilmiş dietil eter bileşiğine benzeyen bir bileşik üreten bu bakteriyi deniz süngerinde bulmak inanılmazdır.
Bromlu hidrokarbon, güçlü kimyasal bileşiklerden biridir. Merkezinde bir bifenil vardır ve etrafı brom atomlarıyla çevrilidir. Scripps’teki bilim insanları, deniz süngerindeki bakterilerin araştırılmasına devam etmeden önce 1970li yıllarda süngerleri incelemeye başladılar. Yaklaşık 50 sene önce yapılan bu araştırmanın öncüsü, Scripps Oşinografi Enstitüsünden kimyager,John Faulkner, denizdeki doğal ürünleri titizlikle inceliyor.
Faulkner’ın araştırmalarına devam eden mevcut araştırmacılar da makalelerini Nature Chemical Biology dergisinin Mayıs 2017 sayısında yayınladılar.Makalenin eş yazarları Vinayak Agarwal ve Jessica Blanton’dur. Fakat süngerdeki bakterinin DNA dizilimi ve genom haritacılığı çalışması UC San Diego’daki Scripps Deniz Biyoteknolojisi ve Biyoilaç, ve Skaggs Eczacılık ve İlaç Bilimleri Okulu adındaki iki araştırma enstitüsünde çalışan Prof. Bradley Moore tarafından analiz edildi.
Kaynak : sciencetimes.com