OLED Üretimi Artık Daha Ucuz
Akıllı telefonlardan televizyonlara ve diz üstü bilgisayarlara, ışık yayan diyotlar (LED) hayatımızın her yerinde. OLED’ler, bu cihazların arasında enerji verimliliği en yüksek olanlardır. (OLED’deki O harfi bunların organik ya da karbon bazlı olduğunu ifade eder.) Fakat bunların düzgünce imal edilmesi için fabrikasyon sırasında daha fazla üretim maliyeti gerekmektedir. ACS Merkezi Bilim’de araştırmacılar verimli bir şekilde OLED modelleri üretmek için yeni bir yol bulmayı başardılar.
Bir LED ekranda, kırmızı, yeşil ve mavi diyotlardan gelen emisyonlar, görüntü oluşturmak için gerekli olan beyaz ve renkli ışığı oluşturmak için harmanlanır. Farklı diyot tiplerini birbiriyle ilişkilerine göre kusursuz olarak konumlandırmak oldukça önemlidir. Farklı fabrikasyon yöntemleri olmasına rağmen, bunların hepsi ölçülebilirlik, model kontrolü ve çözünürlük özelliği bakımından sınırlamalara sahiptir. Çözelti bazlı protokoller caziptir çünkü daha ucuzdur ve geniş ölçekli imalatlar için uygundur. Ayrıca güncel teknikler OLED ekran teknolojisi için talepleri karşılamamaktadır. California Üniversitesi, Santa Barbara ve Dow Kimyasal’dan Zak Page, Craig Hawker ve çalışma arkadaşları bu engeli aşmak adına, “aşağıdan yukarıya” anlayışını benimsediler. Bunun sebebi emisiviteye sahip polimerlerin desenlenmesiydi.
Araştırmacılar, indiyum kalay oksit ile başlayarak, polimer büyümesi için yüzey üzerinde spesifik bölgeler belirlemek adına fotokimyasallar kullandılar. Bu yaklaşımda başarının anahtarı, iki şekilde görev yapan iridyum foto katalizörü. İlk görevi katalizör olarak polimeri oluşturmakken daha sonra ortaya çıkan OLED dizileri için gerekli katkı maddesi olarak davranır.
Yazarlar sistemlerinin fizibilitesini işlevsel, çok renkli OLED üreterek kanıtlamış oldu ve geliştirdikleri metodun gelecekte mürekkep püskürtmeli baskı da dahil olmak üzere birçok teknolojiyi kullanan yüksek verimli OLED’ler üretmek için katkı sağlayabileceğini belirtti.
Kaynak : sciencedaily.com