Verimliliği Artıran ve Maliyet Tasarrufu Sağlayan Hava Üretiminden Gübre
Hava üretiminden gübre eldesi Afrikalı çiftçilerin kendilerine üretebilmesiyle mümkün oldu. Dahası, yöntemin 5 kat daha etkili olduğu kanıtlandı.
Atmosferdeki nitrojenin artık gübre için gereken hammaddeye (NOx) dönüştürülebildiğini Science Daily bildirdi. Prosedür ilk kez Eindhoven Teknoloji Üniversitesi’nden doktor adayı Bhaskar S. Patil’in temsil ettiği Afrikalı çiftçiler tarafından keşfedildi.
Engineering 360’a göre, atmosferdeki nitrojeni gübrenin birinci kalite içeriği olan hammaddeye çeviren bir reaktör üretildi. Üstelik, üretilen gübrenin sadece sıradan bir gübre olmadığı, diğer gübrelerden beş kat daha etkili olduğu bulundu.
Hava üretiminden gübreler, çiftçilerin büyük yatırıma gerek kalmadan kurulmasını sağlayarak ve verimliliği bir yana bırakarak tasarruf etmelerini sağlayacaktır. Mevcut üretim yöntemlerine kıyasla, havadaki gübre, küresel karbon dioksit emisyonlarının yaklaşık %2’sine neden olabilir.
Patil, metodu, doktora araştırması için, amonyak ve azot oksit üretmek amacıyla olası alternatif metot olarak kullandı. Dielektrik Bariyeri Boşaltma veya DBD ve Kayma Ark veya GA olmak üzere iki tür reaktör inşa etti. Ancak, Gliding Ark reaktörü, özellikle azot oksit üretiminde, havadan gübre eldesi yöntemi için en uygun reaktör olarak bulundu.
Patil, Afrika’da iken, reaktörü havadan dakikada altı litre hacimli gübre yapmak için test etti. Reaktör 2.8 MJ/mol enerji tüketimi düzeyine ulaşmayı başardı. Sonuç, sadece 0.5 MJ / mol üretebilen ticari olarak geliştirilmiş yöntemden daha iyi verimlilik gösterdi.
Şimdi, Patil’in reaktör üzerindeki araştırması Alman Evonik Industries’in rehberliğinde ve daha da geliştirilmek üzere. Havadaki gübreler bitkilerin büyümesini teşvik etmek ve sürdürülebilir enerjiyi depolamak için uzak çiftliklerde kullanılacak.
Kaynak : sciencetimes.com