Slime

Slime

Slime aslında Newton tipi olmayan bir akışkan olarak tanımlanabilir. Bu terim kulağınıza biraz teknik gelebilir fakat bu son zamanların trend “oyuncağının” yapısını anlayabilmek için öncelikle Newton tipi olmayan akışkan terimini incelemek gerekir. Newton, matematik, hareket ve yerçekimi ile alakalı devrim niteliğinde keşifler yapmıştır fakat aynı zamanda akışkanlarla ilgili çalışmaları da oldukça fazladır.

Newton Tipi Akışkanlar ve Viskozite

Newton, akışkanların viskozitesinin yalnızca sıcaklığa bağlı olduğunu gözlemlemiştir. Viskozite akışkanın akmaya karşı olan direncini ifade eder. Bir madde ne kadar viskoz ise o kadar yavaş akar. Ketçap sudan daha zor dökülür çünkü daha viskozdur. Viskozite, yoğunluk ile karıştırılmamalıdır. Yağ genellikle sudan daha viskozdur fakat yoğunluğu sudan daha azdır ve suyun üzerinde yüzer.

Eğer bir akışkan ısıtılırsa, daha az viskoz olma eğilimindedir ve soğutulursa da viskozitesi artma eğilimindedir. Kış aylarında arabanızın daha zor çalışmasının sebebi motor yağının daha viskoz hale gelmesidir.

Newton Tipi Olmayan Akışkanlar ve Viskozite

Bazı akışkanlar, Newton’un viskozite modeline uyum sağlamaz. Çünkü viskoziteleri sıcaklık dışındaki faktörlerden etkilenebilir. Bu akışkanlar Newton tipi olmayan akışkanlar olarak isimlendirilir. Bunun sebebi Newton’un bu tip akışkanların davranışını anlayamaması değil, gözlemleme şansının olmamasıdır.

Newton tipi olmayan akışkanların viskozitesi genellikle “kayma gerilimi” olarak adlandırılan uygulamadan etkilenir. Kayma gerilimine; sıkma, karıştırma, çalkalama örnek olarak verilebilir.

Slime Nasıl Yapılır?

Her şeyden önce slime bir kimyasaldır. Evde yapılması sakıncalıdır.  Fakat nasıl yapılacağı çok merak edilen bir konu olduğu için adım adım anlatacağım. Yapmamanızı tavsiye etmekle birlikte eğer yaparsanız sorumluluğun tamamen size ait olacağını belirtmek isterim.

1)25 ml suya 1 g boraks ekleyerek doymuş bir boraks çözeltisi hazırlayın. Boraks tamamen çözünene kadar iyice karıştırın.

2)Tek kullanımlık bir plastik kaba 50 ml beyaz tutkal ve 50 ml su ekleyin. İyice karıştırın. (Su ve tutkal arasındaki 50:50 oranını sağladığınız sürece daha az veya daha fazla tutkal kullanabilirsiniz.)

3)İsteğe bağlı olarak birkaç damla gıda boyası ekleyebilirsiniz. Eğer eklerseniz sonrasında iyice karıştırın.

4)Bir damlalık aracılığıyla boraks çözeltisinden birkaç damla tutkal-su karışımına ekleyin ve bir karıştırma çubuğu yardımıyla iyice karıştırın. Slime karıştırma çubuğu üzerinde toplanacaktır. Tutkal-su karışının çoğu slime olana kadar boraks çözeltisinden eklemeye devam edin. Çok fazla boraks çözeltisi eklememeye dikkat edin yoksa slime çok katı olabilir. Burada önemli olan, boraks çözeltisi eklemeyi kabın dibinde hala biraz tutkal-su karışımı varken bırakmaktır.

5)Karıştırma çubuğundaki slime parmaklarınızı kullandığınızda çıkacaktır. Bu aşamadan sonra ellerinizle slime artık çok fazla yapışkan olmayana kadar devam edin. Ellerinizle ne kadar uğraşırsanız, kıvamı o kadar güzel olacaktır. (Eldiven takmayı unutmayın.)

Zararları

Boraks borik asidin bir formudur. Deri yanıklarına veya göz tahrişine sebep olabilir. Bu gibi durumlarda cildi bol miktarda su ve sabun ile,  gözünüzü de bol su ile en az 15 dakika yıkayın. Yanık ilerlerse mutlaka tıbbi yardım alın. Giysilerinize bulaşırsa onları da tekrar kullanmadan yıkayın.  Boraks yutulduğu takdirde sindirim sistemi tahrişlerine neden olabilir. Eğer boraks yutarsanız kusmaya çalışmayın. Ağzınızı su ile durulayıp 2-4 bardak su veya süt için.

Her ne kadar nasıl borakssız slime yapılacağına dair yüzlerce video ve yazı olsa da genelde insanların tercih ettiği yöntem olan boraks ile yapmanın size verebileceği zararları bilmeniz oldukça önemli.

Kaynaklar

https://www.acs.org/content/dam/acsorg/education/resources/highschool/chemmatters/articlesbytopic/solidsliquidsgases/chemmatters-dec2004-slime.pdf

http://www.livestrong.com/article/136160-borax-health-effects/

Dergi : Sayı 47 – Sayfa 22

2.289 Kez Okundu

İnovatif Kimya Dergisi

İnovatif Kimya Dergisi aylık olarak çıkan bir e-dergidir. Kimya ve Kimya Sektörü ile ilgili yazılar yazılmaktadır.

You may also like...

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Kopyalamak Yasaktır!