Bakteriyel Enzimin Yeşil Alglerdeki Serüveni
Vera Engelbrecht ve Thomas Happe
Yeşil alglerin evriminde yeni bir gelişme, Ruhr-Universität Bochum ve Mülheim an der Ruhr’daki Max Planck Enstitü’deki araştırmacıların işbirliği ile tespit edildi. Araştırmacılar, filogenetik olarak eski bir alg’in hidrojen üreten enzimini incelediler. Bu alglerin özellikleri, günümüzdeki alglerde bulunan benzer enzimlerdekinden farklıydı. Bochum’daki Photo Biotechnology araştırma grubundan Vera Engelbrecht ve Prof. Dr. Thomas Happe’nin başkanlığını yaptığı ekip, elde ettiği sonuçları Biochimica et Biophysica Acta dergisinde yayınladı.
Fotosenteze Bağlanma
Hidrojenaz olarak adlandırılan hidrojen üreten enzimler, çok sayıda bakteride görüldü. Yeşil algler de, ışığı kullanan ve hidrojen üreten böyle enzimler içerir. Vera Engelbrecht’in söylediğine göre ‘Alglerde bu enzimin kökeni uzun süredir gizemini koruyordu. Daha önce bulunamamış olan hidrojenaz evrimindeki bir bağlantıyı analiz ettik.’
Evrimsel açıdan daha genç olan algler, bakterilerdeki orijinal çeşitlerinden önemli farklılıklar gösteren özel hidrojenazlar içerir. Bu algler daha küçüktür ve hücrenin fotosentez mekanizmasına yerleşmesi için özel bir yüzeye sahiptir. Sonuçta, elektron transferine aracılık eden molekül olan ferrodoksin’e bağlanırlar. Böylece, ışık enerjisini kullanarak hidrojen üretebilirler.
Genç Alglerden Farkı
Filogenetik olarak eski alga Chlorella variabilis, ışığı kullanarak hidrojen üretme kabiliyetine sahiptir. Bochum ve Mülheim’den araştırmacılar, Chlorella hidrojenazı izole ve karakterize etti. Genç alglerin aksine, orijinal bakteri enzimi ile ortak özelliklere sahiptir ve elektron taşıyıcı ferrodoksin’e bağlanma yeteneği yoktur.
Thomas Happe, ‘Sonuçları şaşırtıcı bulduk. Chlorella halen filogenetik olarak daha genç alglerde değişen metabolik bir yola sahip olarak karşımıza çıkıyor.’ diyor. Ayrıca, ‘Daha yeni alglerin fotosentez için neden özel bir hidrojenaz geliştirdikleri sorusu ferrodoksin vasıtasıyla cevaplanmaya devam edecektir. Şu anda chlorella hidrojenazın metabolik bağlantısını belirlemeye ve organizmadaki henüz bulunmamış fotosentez protein komplekslerini tespit etmeye çalışıyoruz.’ diye ekliyor Happe.
Kaynak : sciencedaily.com