Yeni Teknik, Kıyılmış Sığır Etinde Yabancı Maddeleri Dakikalar İçinde Tespit Edebiliyor

Yeni Teknik Kıyılmış Sığır Etinde Yabancı Maddeleri Dakikalar İçinde Tespit Edebiliyor

Fotoğraf: Yaxi Hu, British Columbia Üniversitesi gıda bilimleri laboratuvarında kıyılmış sığır eti örneğine spektometre uyguluyor. Paul Joseph/UBC

Araştırmacılar kıyılmış sığır etinde istenmeyen hayvan ürünlerini tespit etmenin daha iyi bir yolunu buldular.

Xiaonan Lu liderliğindeki gıda bilimleri öğrencileri, kıyılmış sığır eti örneklerinin diğer hayvan parçalarını içerip içermediklerini yüzde 99 doğrulukla belirlemek için istatiksel analiz ve lazer donanımlı spektometre kullandılar. Hangi hayvan parçasının hangi konsantrasyonda kullanıldığını yüzde 80 doğrulukla söyleyebiliyorlardı.

Yeni method tüm bunların hepsini beş dakikadan daha kısa sürede başarıyla yapabiliyor, ki bu da onu devlet ve endüstri için potansiyel olarak dönüştürülebilir gıda denetimi cihazı yapıyor.

Çalışmanın baş yazarı, British Columbia Üniversitesi toprak ve gıda sistemleri fakültesi Dr. adayı  olan Yaxi Hu ‘’Bu yenilikçi teknik kullanılarak gıda dolandırıcılığını ortaya çıkarma daha basit, hızlı ve kolay olabilir.’’ açıklamasında bulundu.

Gıda dolandırıcılığı, ekonomilk kazanç için gıda ürünlerinin kasıtlı bir şekilde yanlış tanıtılmasıdır. Üreticiler, kısmen düşük market talebi olan et ya da yan ürünleri fazla tedarik ettiklerinde, ahlaksız operatörlerin bu ürünleri başka bi ürünmüş gibi aldatma potansiyeli var oluyor. Geçen 5 yıl içinde, İngiltere, İrlanda ve Rusya’da yüksek kaliteli et ürünlerinin kuzu, tavuk hatta fare etiyle değiştirildiği görüldü.

DNA testinin et ürünlerindeki yabancı türleri belirlemekte etkinliği ve doğruluğu kanıtlandı fakat DNA testinin yapamayacağı şey, aynı et türleriyle karıştırılmış sakatatı -kalp, karaciğer, böbrek ve mide- belirlemektir.

Methodlarını belirlemek için UBC (University of British Columbia) araştırmacıları yerel süpermarketlerden çeşitli konsantrasyonlarda sığır eti ve sakatatı öğüterek hazırladıkları et örneklerinde bir spektrometre geliştirmeyi hedeflediler. Hayvansal ürünlerin hepsinin farklı kimyasal bileşimleri olduğundan molekülleri spektrometrenin lazerindeki enerjiyi farklı şekillerde absorbe eder ve saçar. Spektrometre, her maddenin bir “görüntüsünü” üretmek için bu sinyalleri-veya spektrumları- yakalar. Bu spektral görüntüler, diğer numunelerle karşılaştırma için bir kitaplık görevi görebilir.

Et örneğinin gerçek  ya da sakatatla karıştırılmıs olup olmadığı onun spektral görüntüsünün önceden kurulmuş kütüphanesiyle karşılaştırılarak eşleşme olup olmadığına göre belirlenebilir.

Bu method, komplike ve zaman harcayan mevcut teknikleri geliştirir. Örneğin, sıvı kromatografisi olarak bilinen teknik iyi çalışır fakat testten önce et örneklerinin bir saati aşan bir zaman süresince çözücülerle sıvılaştırılması gerekmektedir.

Hu, ‘’Bu teknik için enstrümantasyon o kadar kompleks değil. Eğer hükümet veya endüstri hızlı tarama yapmak isterlerse, deneyi yapmak için iyi eğitimli personele ihtiyaç duymazlar.’’ dedi.

İhtiyaçları olan tek şey bir spektometre ve spektral görüntü kütüphanesine bağlayacak kullanıcı dostu bir yazılımdır. Daha çok et ve sakatat çesidini analiz ettikçe ve onların sonuçlarını kaydettikçe, teknik daha da doğru olacaktır.

Araştırmacıların nihai amacı tüketicilerin evlerinde farklı gıdaların doğruluğu için kullanabileceği  düçük maliyetli akıllı bir cihaz üretmek, hamilelik testi çubuğu gibi.

Kaynak : sciencedaily.com

735 Kez Okundu

İnovatif Kimya Dergisi

İnovatif Kimya Dergisi aylık olarak çıkan bir e-dergidir. Kimya ve Kimya Sektörü ile ilgili yazılar yazılmaktadır.

You may also like...

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Kopyalamak Yasaktır!