Kolorektal Kanser için Eşsiz Biyomühendislikli Doku!
Yeni bir çalışma, eşsiz bir biyo-mühendislikle yapılmış, içine kolorektal kanser (kalın bağırsak kanseri) hücrelerinin gömülü olduğu bir doku yapısı, bir organoid tanımlıyor. Bu yapı, tümör ve onu çevreleyen hücre dışı matrisin (ekstraselüler matris, ECM) bir modelini oluşturuyor. Araştırmacılar, ECM’nin fiziksel özelliklerinin kemoterapi davranışını, büyümesini ve hatta duyarlılığını nasıl etkilediğini incelemek için bu modeli kullanabilir. Makale, Mary Ann Liebert’in hakemli dergisi ‘’Tissue Engineering’’ Bölüm A’da yayınlandı ve 5 Ocak 2018 tarihine kadar ücretsiz olarak mevcut. Bu makale, 2017 Mary Ann Liebert Üstün Öğrenci Ödülü’nü kazandı.
Kuzey Karolina, Winston-Salem, Wake Forest Tıp Okulundan meslektaş ve doktora öğrencisi Shay Soker ve Mahesh Devarasetty, ‘’ Kolorektal Kanserin Canlı Dışında Modellenmesi için Biyo-mühendislikli Submukozal Organoid ‘’ başlıklı makalede, kollajen hidrojel içine gömülü primer düz kas hücrelerini kullanarak submukozal organoidleri üretmek için geliştirdikleri yöntemi raporladı. Bu yaklaşım, sıralı ve paralel lifleri olan bir tümör ECM’si meydana getirdi ve tümörün etrafında, vücuttaki tümörlerde görülen duruma benzer bir topoğrafya yarattı. Yazarlar, bu organoidlerin kişiselleştirilmiş tıp uygulamaları için gelecekte hastanın kendi hücreleri kullanılarak yapılabileceğini de tasarlanamktadır.
‘’Tissue Engineering’’ dergisinin editör yardımcısı Peter C. Johnson, ‘’ Tümör mimarisi üzerine artan bilgimiz, tümörü çevreleyen hücre dışı matris taklitlerinin gelişimine temel oluşturuyor. Bu biyomimikri, tümöre ait mikro çevreyi daha iyi yansıtmak dolayısıyla tedaviye cevap olarak tümör hücresi davranışını incelemek için daha gerçekçi sistemler yaratmak demek.’’ diyor.
Kaynak: news-medical.net