İnsan Spermi Kuyruklarında Keşfedilen Yeni Yapı

İnsan Spermi Kuyruklarında Keşfedilen Yeni Yapı

Fotoğraf : Sperm tai yapının yakın çekim gösteren illüstrasyon

Bir spermin yüzebilmesi ve bebeğin tasarlanması için oldukça etkili bir kuyruğa ihtiyaç vardır. Kriyo-elektron tomografisi kullanarak, Göteborg Üniversitesi’ndeki araştırmacılar – Amerika Birleşik Devletleri’ndeki araştırmacılarla işbirliği içinde çalışarak – sperm kuyruklarında tamamen yeni bir nanoyapı tespit ettiler.

İnsan spermleri ürememiz için inanılmaz derecede önemlidir. Bu nedenle, görünümleri hakkında ayrıntılı bilgiye sahip olduğumuzu varsaymak kolay olacaktır. Ancak, uluslararası bir araştırmacılar ekibi, şimdi, kriyo-elektron tomografisi kullanımı sayesinde, sperm kuyrukları içinde tamamen yeni bir nanoyapı belirlemiştir.

Joachim Frank, Jacques Dubochet ve Richard Henderson’ın 2017’de Nobel Ödülü’nü aldıkları yöntem, hücresel yapıların 3D görüntülerini üretiyor.

Hücreler buzda donmuş olarak gösterildiğinden, en küçük hücre yapılarını gizleyebilen kimyasalların ilavesi olmadan, hücre içindeki tek tek proteinler bile gözlemlenebilir “diyor Gothenburg Üniversitesi Kimya ve Moleküler Biyoloji Bölümü’nden bir araştırmacı olan Johanna Höög.

Kuyruk Yüzme Yeteneğini Etkiler

Bir spermin yüzebilmesi ve yumurtanın döllenebilmesi için oldukça etkili bir kuyruğa ihtiyaç vardır.

Kuyruk yaklaşık bin farklı yapı taşından oluşan son derece karmaşık bir mekanizmadır. Bunlardan en önemlisi uzun tüpler (mikrotübüller) oluşturan tubulinler olarak adlandırılır. Tüpler sperm kuyruğunda bulunur.

Binlerce motorprotein – hareket edebilen moleküller – bu tüplere yapıştırılır. Bir mikrotübüle sabitlenerek ve bitişik mikrotübül üzerinde “yürüme” ile sperm kuyruğu çekme ve kuyruk kıvrımlarındaki motorproteinler spermin yüzmesini sağlar.

Aslında çalışabilmesi oldukça inanılmaz ”diyor, çalışmayı yönlendiren Johanna’yı ekliyor.“ Spermlerin yüzebilebilmesi için binlerce motorproteinin hareketinin en küçük ayrıntıda koordine edilmesi gerekiyor. ”

Sperm Kuyruğunu İncelemek

Araştırma, insan sperm kuyruklarının 3D’de nasıl göründüğünü görmek için başlatıldı. Bu daha sonra spermlerin nasıl çalıştığı hakkında bir ipucu sunacak, aynı şekilde bir motorun taslağı nasıl çalıştığını açıklamaya yardımcı olacaktır.

Sperm kuyruğunun son bölümünün ilk 3B görüntülerine baktığımızda, mikrotüplerin içinde daha önce hiç görmediğimiz bir şey tespit ettik: spermin ucundan uzayan ve uzunluğunun yaklaşık onda biri olan spiral kuyruk.”

Spirallerin ne yapması gerektiği, nelerden oluştuğu ve spermlerin yüzmek için önemli olup olmadığı araştırma ekibinin artık yanıtlamaya odaklanacağı sorulardır.

Spiralin mikrotübüllerin içinde bir mantar görevi görebileceğine, normalde yaptıklarına göre büyümelerini ve küçülmelerini engelleyebileceğine inanıyoruz ve bunun yerine spermin enerjisinin tam olarak yumurtaya doğru yüzmeye odaklanmasını sağlıyoruz ”diyor Davide Zabeo Keşfin arkasındaki doktora öğrencisi.

Bilimsel Raporlar dergisinde yayınlanmış olan çalışma, İsveç Göteborg Üniversitesi ve ABD’de Colorado Üniversitesi’nde araştırmacılar arasında bir işbirliğidir.

Kaynak : sciencedaily.com

1.310 Kez Okundu

İnovatif Kimya Dergisi

İnovatif Kimya Dergisi aylık olarak çıkan bir e-dergidir. Kimya ve Kimya Sektörü ile ilgili yazılar yazılmaktadır.

You may also like...

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Kopyalamak Yasaktır!