Yenilenebilir Kimyasal Üreticisi Avantium Yeni Başarılara İmza Atmak İstiyor

Yenilenebilir Kimyasal Üreticisi Avantium Yeni Başarılara İmza Atmak İstiyor

Fotoğraf : Avantium’un baş teknoloji sorumlusu Gert-Jan Gruter, firmanın laboratuvarlarından birinde tüpleri bir ölçüm aletine bağlıyor.

BASF’ı kendisine çeken kataliz uzmanı, yeni ortak projeler için başka ortaklar arıyor.

Avantium tekrar yapabilir mi? 2016 yılında, Hollandalı yenilenebilir kimyasal geliştirici, büyük kimyasal üreticisi BASF ile 700 milyon dolarlık bir anlaşma imzaladı. İki firma, şekerden türetilen bir polimer olan polietilen furanoatı (PEF) piyasaya sürmek için ortak bir girişim kurdu.

Bu anlaşmanın sağladığı güçle, Avantium geçen yıl borsada ilk defa halka arz yoluyla 100 milyon dolardan fazla kaynak elde etti. Synvina adı verilen ortak girişim, bu paranın büyük bir kısmını PEF’yi her yerde bulunan petrol türevi polimer polietilen tereftalat için yenilenebilir bir alternatif olarak ticarileştirmek üzere kullanacak.

Ancak Avantium’un üç yenilenebilir kimyasal projesi daha bulunmaktadır: gıda dışı biokütleden şeker elde etmek, şekeri etilen glikole dönüştürmek ve karbon dioksiti elektroliz ile kimyasal yapı taşlarına dönüştürmek. Avantium artık düşük petrol fiyatları nedeniyle geleneksel kimyasalların artan rekabetine rağmen biyobazlı kimyasallarda yeni bir başarıya imza atmak istemektedir.

Avantium’un baş teknoloji sorumlusu Gert-Jan Gruter, şirketin üç yeni projenin geliştirilmesine yardımcı olabilecek ortaklar aradığını söyledi. “Amacımız, kazanan teknolojileri geliştirmektir” dedi.

Gruter, benzer yenilenebilir kimyasal hedeflere sahip diğer şirketlerin, atılım teknolojisinin başarıyı garanti etmediğini keşfettiklerini biliyor. Başarısız örnekler arasında iki biokitle-etanol dönüşüm tesisi var: Abengoa’nın Kansas Projesi ve Mossi Ghisolfi Group’a ait Beta Yenilenebilir Girişim. 2015 ve 2017 yıllarında her ikisi de finansal sorunlar nedeniyle kapandı.

Endüstri raporlarına göre, biyobazlı naylon hammaddelerin geliştiricisi Rennovia da geçen yıl likidite sorunları ve düşük petrokimya fiyatları nedeniyle kapandı.

Ayrıca bu yılın başlarında, biyobazlı süksinik asit üreticisi BioAmber, iflas yeniden düzenlenmesine girdi.

Synvina, kendisi gibi biyobazlı furanik ambalaj polimerleri geliştiren DuPont ve Corbion gibi firmalara karşı rekabet ederken, aynı zamanda yepyeni bir malzemeyi piyasaya sürerek ikili zorlukla karşı karşıya kalacak.

Fakat en azından şimdilik para sorun olmasa gerek.

Belçikalı bir yatırım firması olan KBC Securities ile üst düzey bir finansal analist olan Wim Hoste hisse senedi teklifinde elde edilen kaynak, Avantium’un üç ila dört yıl daha devam etmesini sağlayacaktır, diyor. Eldeki para, Avantium’un en yeni projeleri için pilot tesisler inşa etmesine ve Synvina ortak girişimindeki kendi payını finanse etmesine izin verecektir.

Ancak, Synvina, 2022 yılında, Belçika’nın BASF Antwerp kentindeki 50.000 metrik tonluk furandikarboksilik asit (FDCA) tesisini inşa etmeye başladığı zaman, Avantium’un daha fazla nakit toplaması gerekecek, diye uyarıyor Hoste. FDCA, PEF yapmak için gerekli olan şeker türevli hammaddedir. Para, Synvina’nın FDCA ve PEF yapmak için satmayı umduğu lisanslardan gelebilir; Hoste, aksi takdirde Avantium’un yatırımcılardan para toplamak zorunda kalacağını söyledi.

Avantium uzun bir süredir, Gruter’in müşterileri için “kazanan teknolojiler” olarak adlandırdığı şeyin geliştirilmesinde hizmet vermektedir. 2000 yılında enerji ve petrokimya devi Shell’in bir parçası olarak kurulan firma, bir sözleşmeli araştırma kuruluşu olarak başladı.
Shell’in yanı sıra BP, Celanese, Dow Chemical, ExxonMobil ve SABIC gibi petrol ve kimya firmaları için katalizörler geliştirilmesi için yüksek verimli araştırmalar yaparak büyük ölçüde varlığını sürdürebilmiştir.

Gruter, Avantium’un 2005 yılında FDCA ve PEF’i yapmak için teknoloji ve katalizörleri geliştirmeye başladığını söylüyor. Synvina’nın kurulmasından önce bile, proje dışarıdan yatırımcı çekti. Özellikle, 2014’te PEF’yi onaylamak ve bir PEF fabrikası tasarlamak için yiyecek ve içecek devi Coca-Cola ve Danone dahil bir şirketin bulunduğu konsorsiyumdan 50 milyon dolar aldı. Gruter, Synvina şu anda Hollanda’da 3 tane öncül FDCA tesisi işletiyor, diyor.

Avantium ilk bakışta çift kişilikli davranır. Bir yanda eski fosil yakıt bazlı alıcıları için katalizörler araştırıyor, diğer yandan da kendi başına yenilenebilir kimyasal katalitik süreçler geliştiriyor.

200’den fazla patent ve patent başvurusunda mucit olarak yer alan Gruter, “Talep eden müşteriler için katalizörleri test etmemiz gereken araştırma kendi Ar-Ge çalışmalarımıza yardımcı oluyor. Bu araştırma, firmamızın her iki yönüne da uygun bir teknolojidir.”

Gruter, “Avantium en sonunda müşterileriyle rekabet ettiğiyle kalabilir, şimdilik geleneksel ve yenilenebilir polimerler için yeterli alan var” diyor.

Yenilenebilir Kimyasal Üreticisi Avantium Yeni Başarılara İmza Atmak İstiyor

Fotoğraf : Avantium, Hollanda’daki AkzoNobel’in Delfzijl bölgesinde bir biorefinery inşa ediyor.

Avantium yatırımcılara, üç yenilenebilir kimyasal projesinde tek başına ilerleyebileceğini, hatta satabileceğini söylese de teknolojiyi geliştirmek ve daha sonra lisanslamak için başkalarıyla işbirliği yapmak tercih edilen iş modelidir.

Biokütleden şeker üretme projesinde şirket, 2017 yılı başlarında Hollandalı kimya üreticisi AkzoNobel ve Alman enerji şirketi RWE’yi da içeren bir konsorsiyum oluşturdu.

Avantium şu anda AkzoNobel’in Hollanda’daki Delfzijl bölgesinde bulunan ahşap kalıntılarını yüksek saflıkta glukoz, lignin ve karışık şeker şurubuna dönüştürmek için bir öncül tesis inşa ediyor. AkzoNobel, Avantium’un yerel kaynaklı odun parçalarını parçalamak için ihtiyaç duyduğu hidroklorik asidi tedarik edecek.

Bu süreçteki ödül, vitaminler, enzimler ve FDCA, etilen glikol, laktik asit ve süksinik asit gibi diğer kimyasalları yapmak için kullanılabilen glikozdur. Karışık şurup, etanol yapmak için kullanılabilir ve enerji bakımından yoğun lignin de RWE’nin santrallerinde kömürün yerini alabilir.

Gruter, Avantium’un ayrıca glikozu etilen glikole dönüştürmek için tek adımlı katalitik sürecinin daha büyük ölçekli hale getirilmesi hakkında olası ortaklarla da görüştüğünü söylüyor. “Bu projeyi neredeyse iki veya üç iptal ediyorduk çünkü çok zorluydu” diyor. Ancak şimdi Avantium yakında duyurulacak bir sitede bir pilot tesis kurmaya başlıyor. “Tesisi kendi başımıza finanse ediyoruz” diyor.

Gruter, üçüncü projenin daha fazla çalışmaya ihtiyacı olduğunu söylüyor.

Firma, karbon dioksiti oksalik asit ve formik asit gibi değerli kimyasallara dönüştürmek için bir katalitik elektrokimyasal hücre geliştiriyor. Avantium, bu alanda kendi faaliyetlerini 2017 yılında satın aldığı New Jersey’de açılan ​​Liquid Light ile birleştirdi.  Gruter, “Seri üretime geçmeye hazır bir hücreye sahip olmamız için iki ila üç yıl daha gerekli olacak” diyor. Şimdilik, firmanın araştırma için ödeme yapmak amaçlı bazı Avrupa Birliği fonları var, diyor. Gruten’in dediğine göre, yeni polimerler üzerinde odaklanan ek projeler, Avantium’da taslak aşamasında bulunuyor. Mevcut üç projeyi ilerletmek yeni ortakları çekmeyi gerektirecek gibi görünüyor, Örneğin BASF gibi bir şirket fena olmazdı.  Şimdilik, finans analisti Hoste, “yatırımcılar Synvina ve Avantium’un PEF sürecine odaklanıyor” diyor. Bununla ilgili zorluklar yok değil: Ortaklar geçtiğimiz günlerde FDCA tesisini, üretim sorunlarını çözmek için iki yıl geri itti. Avantium için, başarılı yeni bir girişime sahip olmak, öncelikle ana eylemini mükemmelleştirmeyi gerektirebilir.

Kaynak : acs.org

1.645 Kez Okundu

İnovatif Kimya Dergisi

İnovatif Kimya Dergisi aylık olarak çıkan bir e-dergidir. Kimya ve Kimya Sektörü ile ilgili yazılar yazılmaktadır.

You may also like...

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Kopyalamak Yasaktır!