Diş Minesi Onarımında Geliştirilen Yeni Yöntem

Diş Minesi Onarımında Geliştirilen Yeni Yöntem

Fotoğraf: İnsan dişi üzerinde yapılan onarım deneyi görüntüsü. ( Zhejiang Üniversitesi )

Zhejiang Üniversitesi ve Xiamen Üniversitesi’nden bir araştırma ekibi, insan diş minesini onarmak için bir yol buldular. Araştırma ekibi, Science Advance dergisinde yayımlanan makalelerinde geliştirdikleri prosesi ve test edildiğinde ne kadar iyi çalıştığını anlattı.

İnsanlar binlerce yıldır diş çürümesi ile mücadele etmektedir – ne kadar uzun yaşarsak bu problem bir o kadar zor bir sorun hale gelmektedir. Birçok tüketim maddesi, dişleri çürümeye karşı koruyan sert diş minesi kaybına sebep olmaktadır. Diş minesi sertliğini kaybettikten sonra tekrar geri dönüşü olmamaktadır. Mevcut standart tedavi, çürümüş dişin çıkarılması ve boşluğun sert dolgu malzemesi ile doldurulmasını içerir. Bilim adamları uzun yıllardır, diş minesini kaybettikten sonra onun yerini alabilecek bir yöntem arıyorlar, fakat şimdiye kadar bu tür çabalar uygun bir yöntem ile sonuçlanmadı. Bu yeni teşebbüste, Çin’deki araştırmacılar, nihayetinde bir çözüm yöntemi bulduklarını bildirdiler.

Araştırmacılar diş minesini onarmak için, öncelikle doğal minenin ana bileşim maddesi olan son derece küçük (1.5 nanometre çapında) kalsiyum fosfat kümeleri oluşturdular. Daha sonra bu küçük kümelerin her biri kimyasal bileşik trietilamin ile hazırlandı. Bu şekilde kümelerin topaklanması engellenmiş oldu. Ardından bu kümeler, insan diş minesi ile oldukça benzerlik gösteren bir malzeme olan hidroksiapatit kristal numunesine uygulanan bir jel ile karıştırıldı. Yapılan test, bu kümelerin dişin bulunduğu yer ile birleştiğini ve bu şekilde numuneyi kaplayan bir tabaka oluşturduğunu gösterdi. Ayrıca araştırmacılar, bu katmanın daha önceki ekiplerin benzer çalışmalarla elde ettiklerinden çok daha sıkı bir şekilde düzenlendiğini belirttiler. Bununla birlikte araştırma ekibi, böyle bir gerginliğin yeni malzemenin çoklu kristal alanlardan ziyade tek bir tabaka halinde birleşmesine imkan tanıdığını öne sürüyorlar.

Diş Minesi Onarımında Geliştirilen Yeni Yöntem

Fotoğraf: İnsan diş minesinin onarıldıktan 6 saat, 12 saat ve 48 saat sonraki taramalı elektron mikroskop görüntüleri. Mavi alanlar doğal diş minesini, yeşil alanlar ise onarılan diş minesini göstermektedir. Siyah ölçek çubukları 1 µm’dir. ( Zhejiang Üniversitesi )

Diş Minesi Onarımında Geliştirilen Yeni Yöntem

Fotoğraf: Kişiye ait diş minesinin fotoğrafı. Sol taraf onarılmamış bölge (karanlık olarak gösterilen alan) ve sağ taraf bizim malzememiz ile onarılan bölge (sarı olarak gösterilen alan, renk, daha iyi bir kontrast elde etmek için floresan kimyasal bir etiket (label) ile uyarılır. )  Her iki ek, diş minesinin taramalı elektron mikroskop görüntüsüdür. Beyaz ölçek barları 1µm’dir. ( Zhejiang Üniversitesi )

Ardından araştırma ekibi, asit ile muamelesi ile diş minesi yok edilmiş gerçek insan dişi kullanarak benzer testleri yürütmüştür. 48 saatlik uygulamada, yaklaşık olarak 2.7 mikrometre kristal tabakanın dişler üzerinde oluştuğunu bildirmiştir. Mikroskop ile yapılan yakın inceleme, katmanın, doğal diş minesine oldukça benzeyen balık pulu benzeri bir yapıya sahip olduğunu göstermiştir. Fiziksel testler, elde edilen minenin mukavemet ve aşınma direncinin doğal diş minesi ile neredeyse aynı olduğunu göstermiştir.

Araştırmacılar ayrıca, geliştirdikleri tekniğin diş hekimleri tarafından kullanılmadan önce özellikle herhangi bir yan etkiye sahip olmadığından emin olmak için daha fazla çalışmaya ihtiyaç duyduğunu belirtmişlerdir.

Kaynak: phys.org

1.483 Kez Okundu

İnovatif Kimya Dergisi

İnovatif Kimya Dergisi aylık olarak çıkan bir e-dergidir. Kimya ve Kimya Sektörü ile ilgili yazılar yazılmaktadır.

You may also like...

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Kopyalamak Yasaktır!