Araştırmacılar Gelecek Vaat Eden Malzeme için Yeni Bir Yapı Keşfetti

Araştırmacılar Gelecek Vaat Eden Malzeme için Yeni Bir Yapı KeşfettiFotoğraf: Kimya ve biyokimya profesörü Biwu Ma, perovskit adı verilen malzeme üzerinde yeni yapının nasıl mavi ışık oluşturulabileceği hakkında bir çalışma yayınladı -Florida State Üniversitesi.

Florida State Üniversitesindeki araştırmacılar, daha verimli teknolojiler üzerinde potansiyele sahip olan, organik-inorganik hibrit malzemelerde yeni bir yapı keşfetti.

Kimya ve Biyokimya Profesörü Biwu Ma ve ekibi, Science Advances dergisinde, malzemenin yüksek verimli mavi ışık yaymasına izin verecek metal halid perovskitler için içi boş bir nanoyapıyı nasıl oluşturduklarını açıklayan yeni bir çalışma yayınladılar. Metal halid perovskit, ışık yayan diyotlar ve lazerler gibi foton ile ilgili teknolojiler için büyük potansiyele sahip bir malzemedir, ancak bilim insanları hâlâ malzemeyi daha verimli ve etkili hale getirmek için çalışmalarına devam etmektedir.

Ma, “Yeni nesil renkli ekranların ve katı hal aydınlatmasının üretilmesi, ışıldayan malzemeler ve üç ana renkten kırmızı, yeşil ve mavi olmak üzere cihazlar gerektirir.” dedi. “Yüksek verimli yeşil ve kırmızı emisyonlar elde etmeleri için perovskitlerde çeşitli renk ayarlama yöntemleri geliştirilmiş olsa da, verimli ve kararlı mavi emisyonlar üretmek de gereklidir. Bu çalışma, yüksek verimli mavi ışık yayan ince filmler hazırlamak için kolay bir teknik içerir. ” diye ekledi.

Ma’nın FSU’daki ekibi, optoelektronik ve enerji uygulamaları için metal halide perovskitlerin ve perovskit ile ilgili malzemelerin geliştirilmesi ve araştırılması üzerinde 2014’ten beri çalışmaktadır.Ekibi, metal halojenür perovskitlerin ve melezlerin yapısal ve bileşimsel kontrolü konusunda benzersiz ve kullanışlı özellikler sergilemelerine izin verecek bilimsel araştırmalara da öncülük etmiştir.

Araştırmacılar yapıyı meydana getirmek için sezyum kurşun bromür nanokristallerinden yapılmış metal halid perovskit ile çalışmışlardır. Bu malzemeden yapılan nanoplateletler, nanoteller ve kuantum noktaları da dahil olmak üzere önceki nanoyapılar pozitif eğriliklere sahipti. Bu yapı, belirgin kuantum boyutu etkileri sergileyen metal halojenür perovskitin ilk negatif eğrilikli içi boş yapısıdır.

Ma, “Çalışmamızın diğer nanoyapıların keşfedilmesi için araştırmacıları teşvik edeceğine inanıyoruz.” dedi.

Kaynakça: phys.org

731 Kez Okundu

Dilara Küçükay

İstanbul Teknik Üniversitesi Kimya Mühendisliği bölümü 3.sınıf öğrencisiyim. Çeşitli internet sitelerinde bilimsel konularda makaleler yazdım ve çeviriler yaptım. Hem bilimsel gelişmelerden haberdar olmak ve insanları haberdar etmek hem de İngilizcemi geliştirmek için İnovatif Kimya Dergisi'nde ilgi alanlarım üzerinde çeviriler yapmaktayım.

You may also like...

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Kopyalamak Yasaktır!