Palau, Kimyasal Güneş Kremlerini Yasaklayan İlk Ülke Oluyor!

Palau Kimyasal Güneş Kremlerini Yasaklayan İlk Ülke Oluyor

Batı Pasifik’te ada halkı, mercan kayalıklarını zehirli güneş kremi akışından korumak istiyor.

Palau, mercan-toksik güneş kremlerini yasaklayan ilk ülkedir. Bu hafta, bu yılın başlarında Hawaii’nin kimyasal güneş koruyucu yasağında hedeflenen aynı kimyasallar olan oksibenzon ve oktinoksat da dahil olmak üzere 10 kimyasaldan herhangi birini içeren güneş kremlerini yasaklayan bir yasa çıkardı.

Palau, Pasifik Okyanusu’nun Mikronezya bölgesinde 500 ada ve 21000’nin üzerinde insana ev sahipliği yapan, bundan daha da fazla turisti çeken bir ülkedir ancak bu konuyla bir çevresel bozulmaya ev sahipliği yapmıştır. Palau’nun başkanı Tommy Remengesau, vatandaşların kendi sorumluluklarını başkalarına bırakmamaları gerektiğini söyleyen bir açıklama yaptı.

“Her fırsatta, Palau’nun bu benzersiz el değmemiş doğal devlette nasıl varlığını sürdürdüğü ve bu şekilde nasıl tutabileceğimiz konusunda uluslararası ziyaretçileri eğitmek için görevimizi yerine getirmeliyiz.”

Bu eğitim planının bir kısmı, 2020 yılı Ocak ayı itibariyle kimyasal güneş koruyucularının satışını yasaklamaktır. Perakendeciler, ürünleri ithal etmeyi derhal bırakmalı, ancak kalan envanteri satmak için o tarihe kadar sahip olmalıdır. Bundan sonra, yasağı ihlal eden herkes 1000 $ ‘a varan bir cezayla karşı karşıya gelecek. (İlginçtir ki, yeni yasa, tur operatörlerinin tüm müşterilere yeniden kullanılabilir gıda kapları, su şişeleri ve pipetler sunması gerektiğini söylüyor.)

Kanıtlar, güneş kremi kimyasallarının mercan kayalıkları üzerindeki zarar verici etkilerini gösteriyor. Hawaii’nin yasağı getirdi zamanlarda yazmıştım.

“Oksibenzon ve oktinoksate, mercandan alınan besin maddelerini süzer, beyazlatır ve iklim değişikliği karşısında esnekliğini azaltır. NPR, küçük bir damlanın bile hassas mercanlara zarar vermeye yeteceğini yazmıştır. Bu kimyasallar erkek balığın dişileşmesine, üreme bozukluklarına ve embriyonik bozukluklara yol açmaları ile bilinirler. Hereticus Çevre Laboratuvarı, oksibenzonun tüm memelilere zararlı olduğunu söylüyor.

Başkanın sözcüsü NPR’ye, “UNESCO Dünya Mirası listesinde yer alan ve son derece popüler bir turistik alan olan Jellyfish Gölü’nde yaygın güneş koruyucu toksinlere rastlayan Mercan Kayalıkları Araştırma Vakfı’ndan alınan bir 2017 raporu, bu yasamanın geçişi için büyük bir itici güçtü,” dedi.

A spokesman for the president told NPR that “a big impetus for this legislation’s passing was a 2017 report from the Coral Reef Research Foundation which found widespread sunscreen toxins in Jellyfish Lake, a UNESCO World Heritage site and highly popular tourist attraction.”

Tahminlere göre her yıl yüzücülerin vücutlarından akan 14000 tona yakın güneş kremi, mercan kayalıklarında son buluyor, bu yüzden bu, ciddi olarak yeniden düşünülmesi gereken bir yaşam tarzı alışkanlığıdır. Neyse ki çinko oksit, titanyum dioksit gibi fiziksel blokları kullanan kimyasal-olmayan güneş kremleri de çokça var; dolayısıyla çevreye zarar vermeden bu kremlerden bolca kullanmak da halen mümkün, plastik şişede olmadıkları sürece!

Bir başka araştırma da gösteriyor ki plastik atıklar da oksijen ve ışığın mikroorganizmalara akışını engellediği, onların yüzeyine nüfuz ettiği ve felaket için taşıyıcı bir rol oynadığı için mercan kayalara zarar veriyor. Dolayısıyla Palau e Hawaii gibi yerler mercan kayalıklarını koruma konusunda ciddi iseler, doğal güneş kremleri için plastik içermeyen ambalajların kullanılmasını da şart koşmalılar ve evet bu tür ambalajlar mevcut. Raw Elements’in metal tenekelerini, Avasol’ün karton tüplerini ve Butterbean Organics’in metal tenekelerine ve karton tüplerine göz atabilirsiniz!
(https://www.amazon.com/Butterbean-Organics-Original-Formula-Sunscreen/dp/B012EFBVJC)
(http://www.avasol.com/products.htm)

Umuyoruz bu kimyasal güneş kremlerine karşı başlatılan küresel bir hareketin yalnızca ilk adımı olur.

Kaynak : treehugger.com

619 Kez Okundu

Hacer Demir

27 Nisan 1993’te Bursa’da doğdu. Uludağ Üniversitesi Çevre Mühendisliği Bölümü ve Anadolu Üniversitesi Açıköğretim Fakültesi Marka İletişimi bölümü mezunu. UÜ Endüstri Mühendisliği Bölümü'nde yüksek lisans yapıyor. İlgi duyduğu alanlarda eğitim ve programlara katılmayı, yeni şeyler öğrenmeyi ve kendini geliştirmeyi seviyor. Yenilikçi haberleri takip etmeyi ve çeviri yapmayı sevdiği için 2017 yılından bu yana İnovatif Kimya Dergisi ekibinde yer alıyor.

You may also like...

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Kopyalamak Yasaktır!