Bakterilerin Gizli Silahı Ortaya Çıktı

Bakterilerin Gizli Silahı Ortaya ÇıktıMonash Biyotıp Araştırma Enstitüsündeki (BDI) bilim insanları, bakteriler tarafından bağışıklık sisteminin yanıtlarından kaçmak için kullanılan daha önce bilinmeyen bir yöntemi keşfettiler.

Nature Microbiology’de yayınlanan çalışma, antibiyotiklere giderek daha dirençli hale gelen bakteriyel enfeksiyonlara karşı koymanın potansiyel yeni yolları işaret etti.

Dr. Pankaj Deo, Dr Thomas Naderer’in laboratuvarındaki araştırmacıların, bakterilerin bağışıklık sistemindeki hücrelerin ‘güç merkezi’ denen bakteri mitokondrilerini etkisiz hale getiren toksinlerin salgılandığı süreci atlamak için farklı bir yaklaşım benimsediğini söyledi.

Çalışma, bağışıklık sistemindeki hücrelerin enfeksiyon sırasında mitokondrilerinin artık işlevsel olmadığını hissettiğini ve bunun da apoptozu tetiklediğini gösterdi. Dr Pankaj, “İronik bir şekilde, apoptozu indükleyen mitokondriye son darbeyi vuran konakçı hücrenin ölüm faktörlerinin aktivasyonu.” dedi.

Araştırmacılar genetik olarak apoptotik faktörleri hedeflediler ve farelerde iltihabı azaltabildiklerini gösterdiler, bu da yapılan deneylerde sağlıklı sonuçları artırdı.

Hastanelerde yaygın olan ve çoklu ilaca dirençli olabilen patojenik bakteriler olan;  Neisseria gonorrhoeae, üropatojenik Escherichia coli ve ölümcül Pseudomonas aeruginosa kullanıldı. Ancak Dr Deo, bu bulguların diğer bakteri türleri için de geçerli olacağını söyledi.

Araştırmayı denetleyen Dr. Naderer, bazı bakteriyel enfeksiyonların mitokondriyi hedef alarak bağışıklık tepkisinden kaçma yollarını anlamanın yeni terapötik olanaklar yarattığını söyledi.

Dr. Naderer, “Bağışıklık hücrelerini öldüren endotoksinleri bloke etmek için çok çaba sarf ettik, ancak bu çalışma gerçekten odağı daha önemli olabilecek farklı toksinlere kaydırıyor. Bu bize bir sonraki adım olarak bakabileceğimiz birkaç iyi ipucu veriyor. Biz bu yazıda bağışıklık tepkisini hızlandırabileceğimizi gösterdik. Diğer tarafı ise, eğer bu yanıt devam ederse ve genellikle bakteriyel enfeksiyonla ilişkili olan ve çok fazla doku hasarına neden olan sürekli iltihaplanmalar olursa, dokuya zarar veren iltihabı durdurmanın yeni bir yolunu da bulmuş olduğumuzdur.”Dedi.

Dr Deo, “Bilim insanlarının daha önce düşündüğü şey; endotoksinlerin bakteriler tarafından salındığıydı, ancak bağışıklık hücrelerinde pyroptoz adı verilen iltihapla bir programlanmış hücre ölümünü tetiklenmesinden dolayıdır.” Dedi. Endotoksinler, esasen tüm Gram-negatif bakterilerin dış hücre duvarının bir parçasıdır.

Dr. Deo sözlerinin devamında “Patojenik bakterilerin, ek toksinleri salmak için benzer bir mekanizma kullandığını bulduk. Dış zar veziküller adı verilen küçük yüzey yapılarını (mitokondriyi hedefleyen toksin paketlerini ) salgılayarak bağışıklık sistemi hücrelerini öldürür. Mitokondriler etkisiz hale getirilir, işlevsiz hale gelen hücreler sonra apoptoz ile ölürler.” Dedi.

Bilim insanları, bakteriyel enfeksiyonları temizlemek için kullanılıp kullanılamayacaklarını görmek için şu anda kliniğe doğru ilerleyen ve hâlihazırda kullanılmakta olan ilaçları, belki de anti-kanser tedavileri olarak yeniden programlayarak yeni ilaçlar araştıracak.

Kaynak: sciencedaily.com

468 Kez Okundu

Nurevşan Gündoğdu

22 Ağustos 1998 Kütahya Emet doğumluyum. İlk, orta ve lise eğitimlerimi Niğde'de bitirdim. 2016 yılında Marmara Üniversitesi Biyoloji bölümüne başladım ve şuan son sınıf öğrencisiyim. Aynı zamanda ISWA Young Professionals Group ve ÜNİHAK üyesiyim. 2019 Şubat ayında bilimdeki gelişmeleri siz kıymetli okuyucularımızla paylaşmak için İnovatif Kimya ailesine katıldım.

You may also like...

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Kopyalamak Yasaktır!