Araştırmacılar İnsan Derisinde Biyoelektronik Cihazlar Çizmek için Kalem Kullanıyor
Fotoğraf : 9B eskiz kalemiyle kağıt üzerine cilt üzerinde elektronik çizimlerin kavramsal çizimleri.
Missouri Üniversitesi, Illinois Üniversitesi ve Yale Üniversitesi’nden bilim insanları, kişisel sağlığı izlemek için kalem ve kağıt kombinasyonunu kullanarak cilt üzerinde biyoelektronik cihazlar oluşturulabileceğini göstermiştir. Biyofiziksel sensörler ve ter biyokimyasal sensörlerinden termal uyarıcılara, ortam nemi enerji toplayıcılarına ve transdermal ilaç dağıtım sistemlerine kadar çok çeşitli kalem kağıt tabanlı biyoelektronik cihazlar ürettiler ve değerlendirdiler.
Missouri Üniversitesi Biyomedikal, Biyoloji ve Kimya Mühendisliği Bölümü ile Makine ve Havacılık Mühendisliği Bölümü’nde araştırmacı olan kıdemli yazar Dr. Zheng Yan:
“Mevcut birçok ticari cilt üstü biyomedikal cihaz, genellikle iki ana bileşen içerir-bir biyomedikal izleme bileşeni ve bileşenin insan vücudu ile cilt üzerindeki bağlantıyı sürdürmesi için destekleyici bir yapı sağlayacak plastik gibi esnek bir malzeme”
“Cilt üzerinde bir biyomedikal elektronik cihaz geliştirmek için geleneksel yaklaşım genellikle karmaşık ve üretilmesi pahalıdır.”
“Aksine, bizim yaklaşımımız düşük maliyetli ve çok basit. Yaygın olarak bulunan kalem ve kağıt kullanarak benzer bir cihaz yapabiliriz.”
Çalışmada, Dr. Yan ve meslektaşları, %90’dan fazla grafit içeren kalemlerin, çizim veya yazmanın neden olduğu kağıt ve kalem arasındaki sürtünmeden kaynaklanan yüksek miktarda enerji iletimi olabileceğini keşfettiler.
Spesifik olarak,% 93 grafit içeren kalemlerin, ticari ofis kopya kağıdına çizilmiş çeşitli cilt üstü biyoelektronik cihazları oluşturmak için en iyisi olduğunu buldular.
Dr. Yan, “Bir kişinin cildine daha iyi yapışmasına yardımcı olmak için kağıda biyolojik olarak uyumlu bir sprey yapıştırıcı da uygulanabilir” dedi.
Bu keşif, ev tabanlı, kişiselleştirilmiş sağlık hizmetleri, eğitim ve uzaktan bilimsel araştırmalarda çeşitli gelecek uygulamalarına sahip olabilir.
Ekibin bir sonraki adımı, elektrofizyolojik, sıcaklık ve biyokimyasal sensörler dahil olmak üzere biyomedikal bileşenlerin kullanımını daha da geliştirmek ve test etmek olacaktır.
Dr. Yan, “Örneğin, bir kişinin bir uyku sorunu varsa, o kişinin uyku seviyelerini izlemeye yardımcı olabilecek bir biyomedikal cihaz çizebiliriz” dedi.
“Veya sınıfta bir öğretmen, kalem ve kağıt kullanarak giyilebilir bir cihaz oluşturmayı ders planına dahil ederek öğrencilerin ilgisini çekebilir.”
“Ayrıca, bu düşük maliyetli, kolayca özelleştirilebilir yaklaşım, bilim insanlarının bir pandemi sırasında olduğu gibi evde araştırma yapmasına olanak sağlayabilir.”
“Yaklaşımımızın ek bir yararı, kolayca parçalanamayan bileşenler içeren birçok ticari cihaza kıyasla kağıdın yaklaşık bir hafta içinde ayrışabilmesidir.”
Ekibin makalesi Proceedings of the National Academy of Sciences’da yayınlandı.
Kaynak : sci-news.com