Araştırmacılar, Isıyı Yansıtan Çift Katmanlı Boya Geliştirdiler

Araştırmacılar Isıyı Yansıtan Çift Katmanlı Boya Geliştirdiler

Fotoğraf : İki tabakalı kaplama güneş ışığı altında daha soğuk kalır.

ABD’deki Columbia ve Howard Üniversiteleri ve Çin’deki Pekin Üniversitesi’nden araştırmacılardan oluşan ekip, ısıyı yansıtan bir tür  çift katmanlı boya geliştirdi. Science Advances dergisinde yayınlanan makalelerinde grup, boyalarını ve bunun olası kullanımlarını açıklamaktadır.

Dünyanın sıcak yerlerindeki binaların boyanmasında, tasarımcıların iki temel seçimi vardır: beyaz veya ısıyı absorbe eğilimindeki diğer renkler. Birçok durumda tasarımcılar oluşturduğu kamaştırıcı ışıklardan dolayı beyaz veya gümüş renklerden uzak durmak isterler, bunun yerine daha fazla klima faturalarına sebep olan koyu renk seçerler.Bu yeni çalışmada araştırmacılar, gümüş veya beyaz renkli boyaların ısı yansıtan avantajlarından yararlanarak  binaları görsel olarak daha çekici renklere boyamanızı sağlayan bir tür çift katmanlı boya geliştirdiler.

Yeni boyada, iki farklı katman kullanılarak bu özellik sağlanıyor. Yüzeyle temas halindeki astar katmanda, teflona benzer ve binaya gelen kızılötesi ışığı yansıtan bir malzeme kullanılmıştır. Bu katman yaklaşık 500 mikron kalınlığında, mikro-nano gözenekli yapılardan oluşur.Dışarıdan görünen üst katman ise belirli dalga boylarındaki ışığı emen sıradan boyalara benzer bir yapıdadır.Güneş ışındaki ısının büyük bir kısmı kızılötesi ışıktan oluşur.

Yeni boyanın  iki katmanıyla birlikte,parlak olmayan beyaz veya gümüş bir boya gibi davrandığı görüldü.Araştırmacılar boyayı test ederken,normalde en ısı emici renk olan siyah boyalı bir plakanın,benzer özellikte boyasız bir plakadan 16°C daha soğuk iç sıcaklığa sahip olduğunu tespit ettiler.Ayrıca boyanın zorlu çevre koşullarına dayanacak kadar sağlam olduğu da gözlendi.Boyanın 30 gün boyunca 60°C’de fırınlanmasından sonra iyi bir yapışma gösterdiğini fark ettiler.

Isıyı yansıtan boya, çöl veya tropikal yerlerde yararlı olabilir.Ancak kuzey yarımkürede çok mümkün olmasa da insanlar, dışarısı soğuk olduğunda binalarının ısıyı emmesini isterler. Şu anda araştırmacılar gelecekte boyalarının yansıttığı ısıyı depolamanın ve elektrik üreten bir kaynak olarak  kullanmanın  bir yolunu arıyorlar.

Kaynak : Colored and paintable bilayer coatings with high solar-infrared reflactance for efficient cooling. Science Advances (2020)

813 Kez Okundu

İnovatif Kimya Dergisi

İnovatif Kimya Dergisi aylık olarak çıkan bir e-dergidir. Kimya ve Kimya Sektörü ile ilgili yazılar yazılmaktadır.

You may also like...

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Kopyalamak Yasaktır!