Yaban Mersini Bileşikleri İnflamatuvar Bağırsak Hastalığının Tedavisine Yardımcı Olabilir

Yaban Mersini Bileşikleri İnflamatuvar Bağırsak Hastalığının Tedavisine Yardımcı Olabilir

Fotoğraf : Yashiro ve diğerleri, yaban mersininde bulunan bir polifenol olan pterostilbenin bağışıklık sistemi üzerindeki etkisini değerlendirdi.

FASEB (Federation of American Societies for Experimental Biology) Dergisi’nde yayınlanan bir çalışmaya göre pterostilben, yaban mersininde bulunan resveratrol ile bağlantılı bir polifenolik bileşiktir ve güçlü immünosupresif özelliklere sahiptir.

Polifenoller, insanlar tarafından tüketilen sebzeler, meyveler ve bitkiler gibi doğal ürünlerdir.

Bitki polifenolleri antioksidan, anti-enflamatuar ve anti-kanserojen özelliklere sahiptir.

Tokyo Bilim Üniversitesi Biyoloji Bilimi ve Teknolojisi Bölümü’nde araştırmacı olan Doktor Takuya Yashiro, “resveratrol, üzümlerde bulunan, kolit ülserinin hayvan modelleri üzerinde immünomodülatör ve anti-enflamatuar şeklinde belirgin etkileri olan bir polifenol olduğu biliniyor” dedi. “İnflamatuvar bağırsak hastalığı için yeni bir tedavi türü olarak yapısal açıdan resveratrole benzer diğer bileşiklerin olasılığını araştırdık.”

İnflamatuvar bağırsak hastalığına sahip hastalarda, gastrointestinal sistem astarı bölgesi, vücuttaki yüksek bağışıklık reaksiyonuna bağlı kronik iltihaplanmanın sebep olduğu uzun ömürlü ülserleri içerir. Bu, sitokin adı verilen bağışıklık sistemi ile bağlantılı moleküllerin aşırı üretimini içerir.

Dahası, bağışıklık hücrelerinin iki çeşidi vardır. Bunlar dendritik hücreler ve T hücreleridir. Bir bağışıklık reaksiyonun başlangıcında, dendritik hücreler iltihaplı sitokinleri üretir ve bir savunma reaksiyonu başlatmak için T hücrelerini aktive eder.

Bu süreçler birlikte, hiperimmün bir reaksiyon ile sonuçlanan karmaşık bir yol oluşturur.

Doktor Yashiro ve meslektaşlarının çalışmasında, birçok bitkiden elde edilmiş bileşiklerin dendritik hücre aracılı T hücresi proliferasyonu üzerindeki etkileri incelendi.

Pterostilben, immünosupresif aktivitesinin diğer aday bileşiklerden daha güçlü olduğunu gösterdi.

Araştırmacılar, pterostilben tedavisinin T hücrelerinin Th1 ve Th17’ye (bağışıklık reaksiyonunu yükselten T hücrelerinin alt tipleri) farklılaşmasını önlerken, bunların düzenleyici T hücreleri içindeki (iltihabı engellediği bilinen başka bir alt tip) farklılaşmalarının artırdığını buldular.

Ayrıca pterostilbenin, çok önemli bir transkripsiyon faktörü PU.1’in DNA’ya bağlanım aktivitesini seyrelterek dendritik hücrelerden inflamatuvar sitokin üretimini engellediğini de açıklığa kavuşturdular. Pterostilbeni, inflamatuvar bağırsak hastalığına sahip olan farelerde test ettiklerinde, bileşiğin oral olarak alınması halinde hastalığın semptomlarını iyileştirdiğini buldular.

Doktor Yashiro, “hastalığı önlemek için, besinlerdeki faydalı bileşenleri belirlemek ve vücutta hangi bağışıklık reaksiyonlarının gerçekleştiği ve homeostazın modüle edildiği konularında altta yatan mekanizmanın anlaşılması oldukça önemlidir” dedi.

“Bulgularımız, pterostilbenin güçlü bir immünosupresif özelliğe sahip olduğunu, inflamatuvar bağırsak hastalığı için yeni ve doğal bir tedavinin yolunu açtığını gösterdi.”

Kaynak : sci-news.com

573 Kez Okundu

Aysel Ekin Eyüboğlu

10 Ocak 1997 Mersin doğumluyum. 2015 yılında kayıt olduğum Ege Üniversitesi Kimya Mühendisliği %100 ingilizce 4 yıllık lisans bölümünde son sınıf öğrencisiyim. Aynı zamanda teknoloji ve bilim üzerine ilgim olduğu için Anadolu Üniversitesi Web Tasarımı ve Kodlama 2 yıllık önlisans bölümünde okumaktayım. Dünyaya açılmak, alanımda daha farklı ilerlemeleri görmek, tecrübe edinmek ve eğitimini almak adına 2018-2019 yılımı Fransa’da Université Pays de L'adour ekolünde Erasmus programında geçirdim. Araştırmalarımda daima yeniliğe ve inovatif fikirlere öncelik vermeyi tercih ediyorum. Yeni başladığım tez konum olan Wrinkle (kırışık) boyaların yüzey modellemesi ile ilgili araştırmalarımı bir yandan sürdürürken İnovatif Kimya Dergisi ailesine ve haber çeviri ekibine katılma şansı yakaladım. Sizlerle var olan ve olacak bilgilerimi, bilime olan hevesimle birleştirerek teknolojideki son gelişmeleri ve araştırmalarımı paylaşmak istiyorum.

You may also like...

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Kopyalamak Yasaktır!