Meyve ve Sebzelerdeki Kimyasalların Varlığını Tespit Eden Teknoloji

Meyve ve Sebzelerdeki Kimyasalların Varlığını Tespit Eden Teknoloji

Rusya, İspanya ve Singapur’dan bir ITMO doktora öğrencisi ve meslektaşları, dakikalar içinde tarımsal ürünlerin yüzeyinde pestisit (haşere ilacı) kalıntısının mevcudiyetiyetini tespit etmek için kullanılabilecek gümüş nanoparçacık bazlı esnek algılama filmleri geliştirdiler. Araştırma sonuçları Nanoscale’de yayınlandı.

ITMO, Loffe Enstitüsü, Singapur Ulusal Üniversitesi ve Rovira i Virgili Üniversitesi’nden bilim insanları bu sensörleri oluşturmak amacı ile, melamin ve az miktarda gümüş nitratı bir Petri tabağında küçük bir agar jel tabakası ile kombinlediler. Gümüş nitrat, medikal alanda bir antibakteriyel ajan olarak iyi bilinir ve fotoğraf mühendisliğinde, ajanların geliştirilmesinin bir bileşeni olarak kullanılır. Madde gümüş içermesine rağmen, nispeten ucuz ve erişilebilirdir.

Gümüş nitratın diğer bileşenler ile reaksiyonu, beyaz kristal çökelmesinin oluşmasına neden olur. Petri tabağı ışığa maruz kaldığında, kristaller parçalanarak gümüş nanoparçacıkları oluşturur ve kimyasal reaksiyon tamamlanır. Oluşan materyal, dikkatlice kurutulur, çünkü bu aşamada zarar görmesi çok kolaydır. Kurutma, hafif ve esnek filmler ile sonuçlanır ve tüm süreç yaklaşık bir gün sürer.

Filmin çalışma prensibi oldukça basittir. Filmin yüzeyinde pestisit moleküllerini toplamak için bir parçası bir meyveye sürülür ve alkolle ıslatılır ve ardından bir spektrometreye konur. Optik yanıttaki değişim, grafiklerdeki spektrumların formu ve karakteri, ürün yüzeyinde pestisit olup olmadığını gösterir.

Proje başkanı ve ITMO Üniversitesi’nde doktora öğrencisi Anastasia Nenashkina, “sensörlerimizin algılama eşiğini klasik cihazlar ile karşılaştırdık: Kromatografik, polarografik, voltametrik ve pestisitleri tespit etmek için diğer yöntemler. Bizim metodumuz daha ucuz, hızlı ve mobil. Üstelik, filmlerimizin yanıtını kontrol etmek için kullanılabilecek taşınabilir ve uygun fiyatlı cihazlar zaten var. Biz ise çeşitli konsantrasyonlarda diğer pestisit türlerini belirleme deneylerine devam etmeyi planlıyoruz” dedi.

Kaynak: phys.org

850 Kez Okundu

Aysel Ekin Eyüboğlu

10 Ocak 1997 Mersin doğumluyum. 2015 yılında kayıt olduğum Ege Üniversitesi Kimya Mühendisliği %100 ingilizce 4 yıllık lisans bölümünde son sınıf öğrencisiyim. Aynı zamanda teknoloji ve bilim üzerine ilgim olduğu için Anadolu Üniversitesi Web Tasarımı ve Kodlama 2 yıllık önlisans bölümünde okumaktayım. Dünyaya açılmak, alanımda daha farklı ilerlemeleri görmek, tecrübe edinmek ve eğitimini almak adına 2018-2019 yılımı Fransa’da Université Pays de L'adour ekolünde Erasmus programında geçirdim. Araştırmalarımda daima yeniliğe ve inovatif fikirlere öncelik vermeyi tercih ediyorum. Yeni başladığım tez konum olan Wrinkle (kırışık) boyaların yüzey modellemesi ile ilgili araştırmalarımı bir yandan sürdürürken İnovatif Kimya Dergisi ailesine ve haber çeviri ekibine katılma şansı yakaladım. Sizlerle var olan ve olacak bilgilerimi, bilime olan hevesimle birleştirerek teknolojideki son gelişmeleri ve araştırmalarımı paylaşmak istiyorum.

You may also like...

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Kopyalamak Yasaktır!