ESA’nın Metal Yakıt Deneyleri Yakıtların Yeniden Kullanılmasını Sağlayabilir

ESAnın Metal Yakıt Deneyleri Yakıtların Yeniden Kullanılmasını SağlayabilirFotoğraf: ESA/YouTube

ESA araştırmacılarından oluşan bir ekip, mikro yerçekimi koşulları altında metal tozları üzerinde deneyler yapmaktadır.

Avrupa Uzay Ajansı (ESA), “geleceğin en umut verici yakıtlarından birini” metal yakıtlarla denemek için mikro yerçekimi koşullarını kullandığını açıkladı.

Uzay koşulları, ESA ekibinin yeniden kullanılabilir bir araba ve hatta roket yakıtı olma potansiyeline sahip demir tozu gibi katı yakıtları verimli bir şekilde yakmaları için gerekli süreçleri iyileştirmelerinde yardımcı olabilir.

Metal Yakıtlarının Vaadi

Katı yakıtları kibritlerden havai fişeklere kadar günlük hayatımızın her alanında kullanıyoruz. Bu katı yakıtlar ESA’nın Ariane adını verdikleri hız kazandırıcı roketinde de kullanılmaktadır.

Ancak, demir gibi metaller de toz halinde yakıt olarak kullanılabilir. Bu metaller karbon içermezler ve dumana neden olmazlar.

ESA’nın açıklamasında belirttiği üzere metaller, güneş pilleri veya rüzgar türbinleri gibi temiz enerji kullanılarak üretilebilir. Bu elektrik, fosil yakıtlarla rekabet eden enerji yoğunluklarındaki metal tozunda kimyasal enerji olarak depolanır.

“Bu, küresel olarak sera gazı emisyonunu azaltma potansiyeline sahiptir. Ancak, yanma fiziğinin kapsamlı bir şekilde anlaşılmasını gerektiren ve metal yakıtları verimli bir şekilde yakabilen yanma sistemlerinin daha fazla geliştirmeye ihtiyaç duyması bu teknolojinin uygulanmasının önünde bir engeldir.

Mikro Yerçekimindeki Deneyler

ESA araştırmacıları bu engeli aşabilmek amacıyla bir alevin nasıl yayıldığının incelenebilmesi için gereken süre boyunca (30 saniye) bir demir tozu kümesini süspansiyon halinde tutabilmek için mikro yerçekimi koşullarını kullandılar.

Ekip, yerçekiminin olmadığı koşullar altında deneylerini gerçekleştirebilmek için sondaj roketleri ile parabolik uçuşları kullandı. Bunu yaparken mevcut modelleri doğrulayabildiler ve bizi Dünya’daki metal yakıtlara bir adım daha yaklaştırdılar.

Ekip şu anda, yanma odasındaki demir parçacıklarının yoğunluğunu ve gazların bileşimini incelemeye devam etmektedir. Araştırmacılar, yeterli veriye ulaştıklarında metal yakıtların arabalarda, içten yanmalı motorlu araçlarda ve diğer araçlarda kullanılabileceğine inanıyor. Bu, eski araçların temizlenmesinde muazzam bir adım olacaktır.

Kaynak: interestingengineering.com

748 Kez Okundu

Simge Kostik

İzmir Yüksek Teknolojisi Enstitüsü, Kimya Mühendisliği Bölümü yüksek lisans öğrencisiyim. Çalışma alanımı yakıt teknolojisi ve enerji sektörleri oluştursa da kimyanın her alanıyla ilgili araştırma yapmaya ve kendimi geliştirmeye açığım. Bir konuda her şeyi bilmek yerine her konudan bir şey bilmeyi ve öğrenirken öğretmeyi amaç edindim, bu amaç sayesinde de 2017 yılında İnovatif Kimya Dergisi'nde çeviri yapmaya başladım.

You may also like...

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Kopyalamak Yasaktır!