O Çayın İçinde Dezenfeksiyon Yan Ürünleri Var mı? Belirsiz Sağlık Etkileri Olan Birçok Bilinmeyen DBP

O Çayın İçinde Dezenfeksiyon Yan Ürünleri Var mı Belirsiz Sağlık Etkileri Olan Birçok Bilinmeyen DBP

Sadece suyun geride bıraktığı çay, dünya çapında ikinci en çok tüketilen içecektir. Çay demlemek için kaynatılmış musluk suyu kullanıldığında, sudaki artık klor, dezenfeksiyon yan ürünleri (DBP’ler) oluşturmak için çay bileşikleri ile reaksiyona girebilir. Şimdi, Çevre Bilimi ve Teknolojisinde rapor veren araştırmacılar, üç tür çayda 60 DBP ölçtüler ve beklenmedik bir şekilde demlenmiş çayda musluk suyundan daha düşük seviyeler buldular. Bununla birlikte, belirsiz sağlık etkileri olan, birçok bilinmeyen DBP tespit ettiler.

Dezenfeksiyon, içme suyu güvenliğini sağlamak için önemli olsa da, bir dezavantajı DBP oluşumudur. Çay içerisinde, polifenoller, amino asitler, kafein ve diğerleri dahil olmak üzere klor ile reaksiyona girerek DBP’ler oluşturabilen yaklaşık 500 bileşik içerir ve bu DBP’lerin bazıları epidemiyolojik çalışmalarda kanser ve olumsuz doğum sonuçları ile ilişkilendirilmiştir. Ek olarak, DBP’ler, musluk suyunun kendi içerisindeki bileşiklerin reaksiyonlarından da oluşabiliyor. Susan Richardson ve meslektaşları, ABD’de popüler olan üç yeşil ve siyah çayda bilinen 60 DBP’yi ölçmek için kapsamlı bir anket yapmak istediler.

Araştırmacılar çayları demlediler ve ardından gaz kromatografisi-kütle spektrometrisi kullanarak bileşikleri ölçtüler. 60 DBP’nin seviyeleri, musluk suyunda, demlenmiş çaylara göre muhtemelen birçok bileşiğin buharlaşması veya çay yaprakları tarafından emilmesi sebebiyle daha yüksek çıktı. Bununla birlikte, bilinen 60 DBP, çaydaki toplam organik halojenin (tüm halojen içeren DBP’lerin bir ölçüsü) sadece %4’ünü oluşturuyordu; bu, çaydaki bu bileşiklerin çoğunun karakterize edilmediğini gösterir. Ekip bu bileşiklerden -çay yapraklarında klorun doğal fenolik ve polifenolik öncülerle reaksiyonundan oluşan  – 15’ini ilk kez çayda tanımladı. Araştırmacılar, çoğu DBP için henüz “güvenli” seviyeler belirlenmemiş olsa da, düzenlenmiş olanlar için, ortalama bir kişinin ABD Çevre Koruma Ajansı tarafından belirlenen sınırları aşması için günde 18-55 fincan çay içmesi gerektiğini söyledi. 

Referans: “Are Disinfection Byproducts (DBPs) Formed in My Cup of Tea? Regulated, Priority, and Unknown DBPs” by Jiafu Li, Md. Tareq Aziz, Caroline O. Granger and Susan D. Richardson, 15 September 2021, Environmental Science & Technology.
DOI: 10.1021/acs.est.1c03419

Kaynak: scitechdaily.com

758 Kez Okundu

İrem Şahin

1999 yılında İstanbul’da doğdum. 2017 yılında İstanbul Teknik Üniversitesi Kimya bölümünü kazandım. Bir yıl İngilizce hazırlık eğitimi aldıktan sonra lisans eğitimime başladım. Şu an 4. sınıf kimya bölümü öğrencisiyim. Kimya ile ilgili güncel gelişmelerden haberdar olmanın ve edindiğim bilgileri insanlarla paylaşmanın benim açımdan faydalı olacağını düşündüğümden İnovatif Kimya Dergisi ekibine dahil oldum. İlgi alanlarım: Adli kimya, analitik kimya, fiziksel kimya, ilaç kimyası, kozmetik kimyası.

You may also like...

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Kopyalamak Yasaktır!