Petrol Sahasından Laboratuvara: Özel Bir Mikrop, Petrolü Nasıl Gaza Dönüştürür?

Petrol Sahasından Laboratuvara Özel Bir Mikrop Petrolü Nasıl Gaza Dönüştürür

Karadaki ve denizdeki yeraltı petrol yatakları, petrolü enerji ve besin kaynağı olarak kullanan ve onu metana dönüştüren mikroorganizmalara ev sahipliği yapmaktadır. Yakın zamana kadar, bu dönüşümün ancak belirli bakteriler ve genellikle iki arke partneri gibi farklı organizmalar arasındaki karmaşık bir ekip çalışmasıyla mümkün olduğu düşünülüyordu. Şimdi araştırmacılar, bu karmaşık reaksiyonu tek başına idare eden bir petrol üretim tesisinin çökeltme tankından Metanoliparia adlı bir arke yetiştirmeyi başardılar.

Her Durumda Enzimler

Bu “mucize mikrop” petrolü metan (CH4) ve karbondioksite (CO2) ayrıştırır. Bremen Üniversitesi’nde Deniz Çevre Bilimleri Merkezi Max Planck Deniz Mikrobiyolojisi Enstitüsünde ve MARUM’da bilim insanı olan Gunter Wegener “Methanoliparia, bir petrol çözücüsünün özelliklerini bir metanojen, yani bir metan üreticisi ile birleştiren bir hibrid yaratık türüdür,” diyor.

Araştırmacılar artık laboratuvarda bu mikroorganizmaları yetiştirmeyi başardıkları için altta yatan süreçleri ayrıntılı bir şekilde inceleyebildiler. Genetik yapılarının Methanoliparia’ya benzersiz özellikler kazandırdığını keşfettiler. Wegener “Genlerinde, çeşitli hidrokarbonları etkinleştirebilen ve bozan enzimler için haritalar taşımaktadır. Ayrıca, metan üreticisinin eksiksiz dişli takımına da sahiptir,” diyor.

Metanojenezin Yeni Yolu

Araştırmacılar, laboratuvar kültürlerinde mikroplara çeşitli besinler sundular ve Metanoliparia’nın bununla nasıl başa çıktığını yakından takip etmek için çeşitli farklı yöntemler kullandılar. Özellikle gözlemlediğimiz şaşırtıcı olan şey, bu arkenin farklı tüm hidrokarbonları tek ve aynı enzimle aktive etmesiydi. Şu anda İspanya Ulusal Biyoteknoloji Merkezi’nde (CNB) çalışan ortak yazarlardan biri olan Rafael Laso-Pérez, “Şimdiye kadar yalnızca etan veya bütan gibi kısa zincirli hidrokarbonlarla yaşayan arkeler yetiştirdik. Öte yandan Metanoliparia, uzun zincirli bileşikleri ile ağır petrolü tercih ediyor” diyor. “Uzun zincirli hidrokarbonları doğrudan kullanan metanojenik mikropları keşfettiklerini söylüyor. En azından daha uzun bir karbon zincirine bağlı olmaları halinde, halka benzeri veya aromatik yapılı karmaşık hidrokarbonlar bile Methanoliparia için çok büyük değildir. Bu, diğer heyecan verici sonuçlarımızın yanı sıra daha önce tamamen bilinmeyen bir metanojenez yolu bulduğumuz anlamına gelir.”

Petrol Deposundan Derin Denizlere Kadar Tespit Edilebilir

Bu çalışma için kültürlenen Metanoliparia hücreleri, Çin’in en büyük petrol sahalarından biri olan Shengli petrol sahasından kaynaklanmaktadır. Ancak genetik analizler, bu mikropların derin denizlere kadar tüm dünyaya dağıldığını gösteriyor. Wegener, “Sonuçlarımız, yer altı petrol rezervuarlarında petrol kullanımı konusunda tamamen yeni bir anlayışa sahiptir. Hem bu organizmaların geniş dağılımı hem de potansiyel endüstriyel uygulamalar, bunu önümüzdeki yıllarda heyecan verici bir araştırma alanı haline getiriyor,” diyor.

Kaynak : sciencedaily.com

979 Kez Okundu

Fatma Ilgın Güller

1996 yılında Ankara’da doğdum. Ankara Üniversitesi Kimya Mühendisliği bölümünde lisans eğitimimi tamamladım. Lise yıllarımdan itibaren kimya ilgimi çeken ve sürekli öğrenmek istediğim bir dal haline geldi ve lisansımı bu alanda mühendislikle birleştirerek almaya karar verdim. Bilgi paylaştıkça çoğalır prensibinden yola çıkarak hem son gelişmelerden haberdar olabilmek hem de bunları başkalarına aktarabilmek için İnovatif Kimya Dergisi’nin bir parçası oldum. İlgi alanlarım: nanoteknoloji, polimer yapıların sentezlenmesi, yeşil kimya, malzeme bilimi, biyokimya, fizikokimya. Bunlar arasında en çok ilgimi çeken ise doğaya zararı olmaması özelliğiyle yeşil kimyadır.

You may also like...

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Kopyalamak Yasaktır!