MikroRNA’lar Protein İfadesini Sadece Baskılamıyorlar
Fotoğraf : Özet şema.
MikroRNA’ların kanser gelişiminde rol oynayabileceği ve tümör hücreleri gibi bölünen hücrelerde protein ifadesini direkt olarak baskıladığı düşünülmektedir. Ancak ACS Central Science dergisinde yayımlanan yeni araştırma, bu küçük moleküllerin bazılarının, bölünen bir insan hücresinde ve kanser hücrelerinde belirli bir genin ifadesini artırabildiklerini de göstermiştir.
Yalnızca birkaç nükleotit uzunluğunda, mikroRNA’lar veya kısaca miRNA’lar protein kodlamamaktadırlar. Bunun yerine, belirli genlerin ifadesini susturarak protein üretimini büyük ölçüde baskılamaktadırlar.
miRNA’lar tarafından düzenlenen hücresel bir makine sınıfı, belirli proteinlere karbonhidrat ekleyen, yani glikozilasyona aracılık eden enzimlerdir. Bununla birlikte, kanser hücrelerinde bu süreç oldukça düzensiz olabilir, bu da miRNA’ların alışılmadık fonksiyonlarda bulunuyor olabileceğini düşündürmektedir. Dolayısı ile Lara Mahal ve arkadaşları, miRNA’ların glikozilasyon sürecinde tam olarak nasıl çalıştığını ve moleküllerin yeni roller edinip edinmediğini araştırmaya koyulmuştur.
Daha öncesinde, ACS Chemical Biology‘de araştırmacılar, miRNA’ların hedefleriyle nasıl etkileşime girdiğini ve üretilen protein miktarındaki değişimi analiz edebilen bir flüoresan testi geliştirmişlerdir. Testi, kanser ilişkili glikozilasyon enzimleri ST6GAL1’in ve ST6GAL2’nin regülasyonlarını araştırmak için kullanmışlardır ve miRNA’ların, kanserli olmayan insan hücrelerinde protein artışına sebep olduğunu görmüşlerdir.
Bu çalışmalar, miRNA’ların yalnızca protein üretimini baskıladığı şeklindeki mevcut anlayışa karşı çıkmaktadırlar. Ayrıca birden fazla kanser hücresi grubunda miRNA aracılı protein artışı test etmiş ve aynı sonuçları gözlemlemişlerdir. Araştırmacılar, bu çalışmanın miRNA’ların nasıl çalıştığına dair anlayışı genişlettiğini söylemektedirler; bu hem mevcut hem de gelecekteki klinik deneylerde miRNA tabanlı terapötiklerin kullanılması için önemli bir çalışmadır.
Makaleleri görüntülemek için “Yüksek Verim Analizi, Doğrudan miRNA-mRNA Etkileşimleri Yoluyla miRNA’nın α-2,6-Sialik Asidi Artırdığı Ortaya Çıkardı”, “Yüksek Verimli miRFluR Platformu, miRNA Proxy Hipotezini Destekleyerek Peters’ Plus Sendromu Fenotipini Öngören B3GLCT’yi Regüle Eden miRNA’yı Tanımlar” buraya ve buraya tıklayın.
Kaynak: phys.org