Flavonolignanların Yardımcı Tedavideki Etkileri
Fotoğraf : Vankomisine orta dirençli kültürden (VISA) alınan bir Staphylococcus aureus bakteri suşu.
Antibiyotik direnci günümüzde ciddi bir sağlık sorunudur. Yeni antibiyotiklerin keşfi, çoklu ilâca dirençli enfeksiyonlar ile mücadelede artık yeterli bir araç gibi görünmediğinden, bakteriyel virülansı azaltmanın yanı sıra yardımcı tedavi de önem kazanmaktadır. Silimarin, boğa dikeni içerisinde bulunan ve kanserde ilâç direncini düzenleyebilmek potansiyeli de dahil olmak üzere geniş biyolojik aktivite yelpazesi ile bilinen bir flavonolignan kompleksidir.
Staphylococcus aureus‘un neden olduğu enfeksiyonlar, yüksek morbidite ve mortaliteye sahip ciddi hastalıklara neden olmaktadır. Yardımcı tedavi, direnç mekanizmasının spesifik olarak inhibe edildiği ve daha önce etkisiz olan antibiyotiğin antimikrobiyal etkilerini yeniden kazandığı, direkt antibiyotik tedavilerine bir alternatiftir.
Flavonolignanlar, tedavi yaklaşımında umut verici bir potansiyel göstermişlerdir. Biomedicine & Pharmacotherapy dergisinde yayımlanan çalışmanın yazarları, flavonolignanların hücreler arası bakteriyel iletişimi engelleme ve bakterilerin hücre yüzey adezyonunu önleme yeteneğine odaklanmışlardır.
Prag’daki Kimya ve Teknoloji Üniversitesi’nden araştırmacılar, özellikle optik olarak saf flavonolignanların, Staphylococcus aureus enfeksiyonlarının kontrolünde yardımcı terapötikler olarak büyük potansiyele sahip olduğunu keşfetmişlerdir. Anti-toksik diyebileceğimiz flavonolignanların direnç gelişimi oluşturabilecek antibiyotik aktiviteleri de bulunmamaktadır.
Flavonolignanlar yüzyıllardır insan diyetinin bir parçası olmuştur ve sağlık üzerinde herhangi bir olumsuz etkisi gözlemlenmemiştir. Çok sayıda çalışma, flavonolignanların güçlü anti-tümör etkileri olduğunu ve ilâca dirençli kanser hücre gruplarını duyarlı hâle getirdiklerini tespit etmişlerdir. Çalışma ayrıca biyolojik aktivitelerin değerlendirilmesinde saf stereomerlerin kullanımına olan ihtiyacı vurgulamaktadır.
Jan Lipov, “Yardımcı tedaviler için umut vaat ettikleri ve antibiyotiğe dirençli bakteri suşlarının virülansını azalttıkları için bu bileşiklere daha fazla önem verilmelidir,” demiştir.
Makaleyi görüntülemek için “Silimarinden elde edilen flavonolignanlar, Staphylococcus aureus’ta antibiyotik direncini ve virülansı regüle eder” buraya tıklayın.
Kaynak: phys.org