Roket Püskürtücülerinde Yeşil Süreçle Üretilen Karbon Elyafların Kullanımı için Patent Alındı

roket puskurtuculerinde yesil surecle uretilen karbon elyaflarin kullanimi icin patent alindi

Alabama Huntsrille Üniversitesi (UAH) profesörleri tarafından yeşil süreçle geliştirilip üretilen karbon lifler, ablatif roket püskürtücüsü ve ısı kalkanlarında kullanımı için patent aldı.

Bu yeni süreç NASA için önemli, 1990’lı yılların sonlarına doğru selüloz ipek liflerin depoları giderek azaldı. Eski yöntemle asit ve baz kullanımı tehlikeli yan ürünler oluştuğu için üretimi durduruldu.

Dr. William Kaukler yeşil sürecin bu yüzden çevreye duyarlı olduğunu söyledi. Çalışmalarını UAH Motorlu Taşıt Sistem Mühendisliği ve Simülasyon Merkezi ve 35 yıldır NASA ile birlikte yürütüyor.

“Biz yan ürünleri değerlendiriyoruz. “

Dr. Kaukler yeni iyonik prosesi Amerika Ordu Havacılık ve Füze Ar-Ge ve Mühendislik Merkezi (AMRDEC) finansmanıyla geliştirdi.

Dr. Kaukler iyonik proses kullanımıyla lif yapımının bilindiğini ama karbon liflerin yapımının bilinmediğini söyledi. Marifet yapılan liflerin özelliklerinin North American Royan Carp. (NARC) liflerinin özellikleriyle uyuşmasıdır.

Roket ağzı katı yakıt formu karbonlaştırılmış liflerle yapılan karbon elyaf katmanları ziftle kaplanmış ve madralin etrafı sarıldıktan sonra ısı işlem uygulanarak zift katı karbona dönüştürüldü. Sonuçta roket ağzında karbon takviyeli karbon elyaf kullanılacak. Büyük katı roket motoru yaklaşık 35 ton elyaf kullanılarak ileri geri işleyen kavurma makineleri gibi kullanıldı. Ordu füzelerinin roket püskürtücüsü fenolik reçine ve biraz bu karbon elyaf kullanıldı.

Dr. Kaukler; bu karbon elyafların uçak ve araba parçası için üretilen diğer elyaflardan farklı olduğunu söyledi. Bu karbon elyafların roket püskürtücüsü için uygun olmasının tek yolu selülozik elyafla mümkün. Daha fazla karbonik lif kullanılarak yapısal uygulamalarla poliakrilo nitril (PAN) yapılarak daha güçlü olurken termal iletkenlik de oldukça yüksek.

Roket yakıtının yanmasıyla oluşan ısı yavaşça püskürtücü içinin yanmasını sağlar.

Dr. Kaukler “Neden selüloz dışında elyaf yapıyorsunuz? Çünkü herhangi bir elyafın en düşük termal iletkenlik oranına sahiptir.” Düşük iletkenlik itici sıcaklığını korur daha fazla itici güç verimliliğini sağlar ve hızlı uçuşta püskürtücünün yanmasını korur.  Boyutların üretimde ölçeklendirilmesi, daha ileriye gitmesi, katı roket motor ısı kalkanlarındaki kullanımı NASA’ya yardımcı olabilir. Dünyanın atmosferi ya da farklı bir gezegende iniş için tasarım araştırmaları yapılır.

Kaynak : sciencedaily.com

Haberi Çeviren : Tuğba Nur Akbaba

Üniversite : Gazi Üniversitesi (Gazi Üniversitesi – Analitik  Kimya -Yüksek Lisans Öğrencisi)

Bölüm : Kimya Bölümü

Mail : tugba.nur.25@gmail.com

Not : Haberlerin dergi yönetimi ile çevirene haber verilmeksizin yayınlanması, kopyalanması, kendi web sitenize eklenmesi kesinlikle yasaktır.  Bir yerde yayınlamayı düşünenler iletisim@inovatifkimyadergisi.com adresine ve de haberi çeviren arkadaşımıza mail atarak durumu belirtmeleri gerekmektedir.

913 Kez Okundu

İnovatif Kimya Dergisi

İnovatif Kimya Dergisi aylık olarak çıkan bir e-dergidir. Kimya ve Kimya Sektörü ile ilgili yazılar yazılmaktadır.

You may also like...

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Kopyalamak Yasaktır!