Kütlesiz Sahte Parçacıklar 86 Yıllık Araştırmanın Sonunda Gözlemlenebildi
Bilim insanları 86 yıllık araştırmalarının sonunda Wely fermiyonları gözlemlemeyi başardı. Atom altı parçacıkların gizemli dünyasına ait bu fermiyonlar tam bir parçacık değiller üstelik hiç kütleleri de yok.Kütlesiz parçacıkların varlığı iddası,parçacık fiziğinin önemli köşe taşlarından biri olan Dirac eşitliğinin çözümlemesini yapan Hermann Wely tarafından 1929 da ortaya atıldı.Her ne kadar maddenin ortak özelliklerinden olan kütlenin yokluğunu aklımız almasa da bu parçacıkların ispatı 86 yıl sonra da olsa yapıldı.
Wely tarafından iddia edilen parçacıkların nötron olduğu sanılıyordu.Kütlesiz parçacıkları araştırma çalışmaları 1998 de tekrar başlatıldı.
Science dergisinde yayınlanan makalede,MIT(Massachutes Institue of Technology) ve Zhejiang üniversitesinin titizlikle delip montelediği ileri teknoloji 18 katmanlı plastik dolgulu seramik kristal yapıyı gerçekleştirdiklerini açıkladılar.Bu kristal yapıdan geçirilen ışıkla Wely fermiyonlarının bulunğu noktaları tespit ettiler.
MIT den bu yazıyı yalınlayan Marin Soljačic keşifle ortaya çıkan Wely noktalarının sadece bilimsel gizemin ortaya çıkarılmasın değil aynı zamanda yeni fotonik teoriler ve uygulamalarının kilometre taşı haline geleceğini ifade etti.
Kaynak : natureindex.com
Haberi Çeviren : Pembe Özçakmak
Üniversite : Hacettepe Üniversitesi (Lisans Öğrencisi)
Bölüm : Kimya Mühendisliği
Mail : p.ozcakmak@gmail.com
Not : Haberlerin dergi yönetimi ile çevirene haber verilmeksizin yayınlanması, kopyalanması, kendi web sitenize eklenmesi kesinlikle yasaktır. Bir yerde yayınlamayı düşünenler iletisim@inovatifkimyadergisi.com adresine ve de haberi çeviren arkadaşımıza mail atarak durumu belirtmeleri gerekmektedir.