Atmosferik kireç taşı tozu küresel ısınmayı durdurabilir

Mühendisler kireçtaşı aerosollerini , ozon tabakasının tükenmesini durdurmada kullanacak. ABD’li  bilim adamları tarafından önerilen bu yüntemde kireçtaşı parçacıklarının üst atmosfere dağıtılması, küresel ısınmayı durdurabileceği gibi aynı zamanda ozon tabakasını da onarabilir. 20 km’ye kadar dağılmış katı bir kireçtaşı ya da mineral kalsit aerosolü, gelen güneş radyasyonunu yansıtmakta,sera gazı ısınmasını yavaşlatmakta ve ozon tahribatından sorumlu halid taşıyan asidi nötralize edebilmektedir.

Şimdiye kadar, atmosferik jeomühendislik araştırmaları stratosferin içine sülfat enjekte etmeye odaklanmıştı, ancak bu yüntemin  sülfürik asit üreteceği  ve ozon tabakasına zarar vereceği düşünüldü. Harvard Üniversitesi’nden kıdemli yazar David Keith, “Bu, mükemmel olmasa da ozon tabakasını eski haline getirebilir” dedi.Keith ideal bir partikül boyutu çapı yarım mikrometredir. Bunlar yaklaşık 18 ila 20 km yükseklikte, ve 20 ila 30 ° enlem arasında dağılabilir. “Bu bize oldukça iyi bir dağıtım sağlayacak,”diyor.

Hesaplamaları için kritik olan 2D kimyasal taşıma ve aerosol mikro-fizik modeli  sıvı aerosol, katı aerosol ve sıvı kaplamalı katı aerosolu düzenleme üzerine kurulmuş.’Biz kimseye sormadan devam etmeyi  ve bütün gezegeni riske atmayı teklif etmiyoruz, ancak bir stratosfer balondan bir uçuş deneyi, birkaç yüz gram malzeme ile küçük bir aerosol bulutu oluşturabilir ve stratosferik kimya da gerçek ölçümler yapmamıza izin verebilir. , ” diyor Keith. Yetkili, şu anki reaksiyon oranlarıyla ilgili birçok belirsizlik bulunduğunu da sözlerine ekledi.,Keith, partiküllerin kademeli olarak yukarıya doğru çıkmasının en iyi yaklaşım olacağını söylüyor.Asıl zor olan ise ince bir katı aerosolun dağılması olacaktır.

Bu tür jeomühendislik projeleri için daha önce çeşitli yöntemler önerildi. Listede sülfatlar, deniz tuzu ve çok sayıda metal oksit var. İngiltere’deki Bristol Üniversitesi’nden atmosferik kimyager Matt Watson, “Kalsiyum karbonatın ozon tabakası üzerinde pozitif bir etkisi olabileceğini iddia eden tek bileşik olma ihtimali var” diye belirtiyor.

‘Kalsiyum karbonat inanılmaz derecede ucuz ve 20 km’ye kadar uçurmak zor değil.’ Watson, engellerin çoğunun bu koşullar altında politik olacağını, kesinlikle mali olmayacağını belirtti. Yağış şekillerini etkileyen küresel sıcaklıklar ve dünyanın yeni sıcaklığına kimin karar vereceği gibi siyasi kaygılar olabileceğini belirtti.

Keith, ‘Teknik olarak, 2020’lerin sonlarında konuşlandırma yapmak mümkün olacaktır’ diyor. Ancak dağıtım konusundaki kararlar nihai olarak ülkeler ya da büyük STKlar tarafından yapılacak ve kimse iklimle ilgili kararların nasıl alınacağını bilmiyor “dedi.

Kaynak : chemistryworld.com

Haberi Çeviren : Sinan Yener

Üniversite : Mersin Üniversitesi (Lisans Öğrencisi)

Bölüm : Kimya Mühendisliği

Mail : sinancanyener@gmail.com

Not : Haberlerin dergi yönetimi ile çevirene haber verilmeksizin yayınlanması, kopyalanması, kendi web sitenize eklenmesi kesinlikle yasaktır.  Bir yerde yayınlamayı düşünenler iletisim@inovatifkimyadergisi.com adresine ve de haberi çeviren arkadaşımıza mail atarak durumu belirtmeleri gerekmektedir.

1.907 Kez Okundu

İnovatif Kimya Dergisi

İnovatif Kimya Dergisi aylık olarak çıkan bir e-dergidir. Kimya ve Kimya Sektörü ile ilgili yazılar yazılmaktadır.

You may also like...

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Kopyalamak Yasaktır!