Türkiye’nin İlk Tematik Enerji Teknokenti Açıldı
İTÜ Rektörü Karaca, “Ülkemiz özellikle enerji alanında her türlü enerjiye sahip olmalı ama tercihini istediği yönde kullanmalı.” dedi.
İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) Rektörü Prof. Dr. Mehmet Karaca, enerji alanında yaptıkları çalışmalara ilişkin bilgi vererek, “Ülkemiz özellikle enerji alanında her türlü enerjiye sahip olmalı ama tercihini istediği yönde kullanmalı” dedi.
İTÜ ARI Teknokent tarafından Maslak Ayağazağa Kampüsü’nde oluşturulan Türkiye’nin ilk tematik enerji teknokenti “İTÜ ARI Enerji Temalı Teknokenti”nin resmi açılışı, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız’ın katılımıyla gerçekleştirildi.
Prof. Dr. Karaca, açılışta yaptığı konuşmada, 160 firmanın kurumlarında yer aldığını, 550’ye yakın Ar-Ge personeli istihdam ettiklerini ve özel sektör projeleri açısından da Türkiye’nin en iyisi olduklarını söyledi. Yönetim olarak kendilerine bazı alanlar hedeflediklerini, bunlardan birinin malzeme alanı olduğunu dile getiren Karaca, şunları kaydetti:
“Bir diğeri de bilgi teknolojileri. Ciddi bir teknoloji üreten firmalarımız var. Üçüncüsü de çevre ve çevreyi korumaya yönelik projeler. Yenilenebilir enerjiden klasik konvansiyonel teknolojilere kadar uzanan bir yelpazede hiç birini dışlamadan… Hedefimiz şuydu; ülkemiz her türlü teknolojiye, özellikle enerji alanında her türlü enerjiye sahip olmalı ama tercihini istediği yönde kullanmalı diye düşündük.”
“Enerji enstitümüz silahlı güvenlikle korunuyor”
İTÜ Enerji Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Altuğ Şişman ise Enerji Teknokenti’nin birkaç özelliği bulunduğunu belirterek, bunları “enerji alanındaki ilk tematik teknokent olması” ve “enerji enstitüsü sınırları içinde konumlandırılmış bir teknokent” şeklinde tanımladı.
Prof. Dr. Şişman, başta İTÜ Enerji Enstitüsü’ndeki lisans üstü öğrenim gören 350’ye yakın öğrenci ve öğretim üyelerinin endüstriyle iş birliğinin ve bilginin teknolojiye, onun üzerinden de ekonomiye dönüşümünü sağlayan mekanizmanın yönetimlerden bağımsız olarak burada kalıcı forma kavuşmasının temel hedefleri olduğunu vurguladı.
Şişman, Enerji Enstitüsü’nün silahlı güvenlikle korunduğuna dikkati çekerek, şöyle devam etti:
“Nükleer araştırma reaktörünü de barındıran bir enerji enstitümüz var. Buna rağmen sınırlar içinde bir enerji teknokenti yapılandırarak üniversite-sanayi iş birliğini yönetimlerden bağımsız olarak kalıcı kılmak hedeflenmiştir. Aynı ekosistemi paylaşarak, enerji enstitüsü ve enerji teknokenti tek bir yapı olarak davranmak üzere tasarlanmıştır. O nedenle enerji teknokentimiz diğer teknokent binalarımız gibi yüksek firma kapasitesinde değil ama Enerji Enstitüsü, öğrenci ve öğretim üyelerinin taleplerini karşılayabilecek kapasitede boyutlandırılmıştır. Enerji teknokentimiz, diğer fakülteleriyle de iş birliği içinde olacaktır.”
Şişman, Enerji Enstitüsü’ne ilişkin de bilgi verdi. Nükleer enerji aynı yapısıyla korunurken yanına yeni branşlar açıldığını, “yenilenebilir enerji”, “enerji planlaması ve yönetimi”, “konvansiyonel enerji”nin bunlardan bir kaçı olduğunu dile getiren Şişman, şu anda 110 kişi olduklarını, burada 14 devlet araştırma görelisi ile endüstri ve proje destekli araştırma görevlileri bulunduğunu anlattı.
Şişman, araştırma reaktörü için teknolojide yurt dışı bağımlılığını ortadan kaldırdıklarının altını çizdi. Enerji, Bilim ve Teknoloji, Radyasyon Bilim ve Teknoloji olmak üzere 350 adet lisans üstü öğrencileri bulunduğunu aktaran Şişman, 15 araştırma grubuna, 15 laboratuvara ve şimdi de Enerji Teknokenti’ne sahip olduklarını da sözlerine ekledi.
Bu arada verilen bilgiye göre, İTÜ Enerji Enstitüsü yanında inşa edilen ARI 6 Binası’nda faaliyete geçen İTÜ ARI Enerji Temalı Teknokenti, Türkiye’de bünyesinde Enerji Enstitüsü bulunan tek üniversite İTÜ ile beraber enerji odaklı projelerin geliştirileceği sinerjik bir ekosistem olarak kurgulandı. Yeni teknolojiler üzerine çalışan 12 enerji şirketinin faaliyet gösterdiği teknokent, öğrenciler için Nükleer Bilgilendirme ve Eğitim Merkezi’ne de (Rosatom) ev sahipliği yapıyor.
Kaynak : haberler.com