İdrardan Cep Telefonu Şarj Edilebilecek
Bristol Biyoenerji Merkezi Direktör Yardımcısı Doktor Jonathan Winfield liderliğindeki ekip, idrarı elektriğe dönüştürme gücüne sahip bir prototip tuvalet oluşturdu.
Yapılan testler, idrarın geri dönüştürülmesinden elektrik elde edilebileceğini kanıtladı.
Hatta bu elektrikten cep telefonları şarj edilirken ışıklar da yakılabiliyor.
Araştırmacıların 3 yıl önce üzerinde çalışmaya başladığı proje, Afrika’da bazı mülteci kamplarında uygulanacak.
Bu arada bilim insanları, idrarın yeni olması durumunda yakıt potansiyelinin daha yüksek olduğunu belirtiyor.
Doktor Winfield, idrarın sadece atık bir sıvı olmadığını söyleyerek geliştirdikleri sistemin nasıl çalıştığını anlattı:
“Burada biraz idrar ve bir pisuvar var. Bu idrarı pisuvara boşaltacağız. Bu sadece atık sıvı değil, aynı zamanda kutu içindeki mikrobiyal hücreler için bir yakıt. Mikrobiyal yakıt hücrelerinde, idrarı kendi için kullanacak bakteriler bulunuyor ve bunlar elektriği veya enerjiyi elde edeceğimiz elektronları üretiyor. Cep telefonunu şarj etmek için bir mekanizmada topluyoruz. Burada bir cep telefonu var bakterinin gücü ile çalışıp çalışmadığına bir bakalım”
Araştırmacılar, ilk defa idrarın bir akıllı telefonu şarj etmek için kullanılabileceğini kanıtladı ve bir duş alma süresinde yaklaşık üç saat telefon görüşmesi yapabilecek kadar şarj oldu.
Bakteriler idrar içindeki kimyasalları parçaladıktan sonra, enerjiyi elektriğe dönüştürülebilen elektronlar haline getiriyor.
600 mililitre idrar, bir akıllı telefonu 6 saat şarj etmek için yeterli.
Mikrobiyal yakıt hücresi aslında doğada bulunan bakteriyel etkileşimleri taklit ederek elektrik akımını yönlendiren bir sistemdir.
Araştırma Görevlisi Doktor Tosin Obata, idrarın voltaj seviyesini test eden deney için açık pisuvara bir miktar idrar döktü.
Ardından çoklu basamak üzerinde idrarın geçtiği aşamaları gösterdi:
“Bu, altı mikrobik yakıt hücresinden oluşan çoklu bir basamak. Birinciden başlayıp sonuncuya kadar devam ediyor.Mikrobiyal yakıt hücrelerinden üretilen enerji bilgisayara iletiliyor. Üretilen voltaj miktarını ve hücreleri monitörde tek tek görebilirsiniz “
Bu arada dünyanın en büyük açık hava festivallerinden olan Glastonbury, bu teknolojiyi test etmek için ideal bir yerdi.
2016’da Bristol Biyoenerji Merkezi ekibi, festivalin yapıldığı alana açık hava tuvaletleri inşa etti.
Festivali 5 günde 175 bin kişi ziyaret etti.
Bu da idrar toplamak için fırsat oldu.
Bristol Biyoenerji Merkezi Direktörü Ioannis Ieropoulos, projenin tamamlanmasının ardından özellikle mülteci kampları ya da altyapısı bulunmayan geri kalmış bölgelerin istifade ettirilebileceğini söyledi:
“Cep telefonuna ulaşabilen bir teknolojiyi test ettik. Bu, nasıl işe yarayacağının çok açık bir örneğiydi. Aynı zamanda mikrobiyal yakıt hücresini pisuvarlara entegre ederek idrar depolayabiliyoruz. Yani mikrobiyal yakıt hücrelerinden doğrudan kaynak alan pisuvar. Bu tek başına ve kendi kendine çalışan bir proje, mülteci kamplarına, gecekondu mahallelerine ya da herhangi bir altyapısı bulunmayan yerlere konulabilir”
Bill and Melinda Gates Vakfı ile Oxfam’ın destek verdiği proje, Afrika genelinde bazı mülteci kamplarına kurularak enerji elde edilecek.
Kaynak : euronews.com