Alglerden Elde Edilen Nanolifler, Su Kaynaklı Bakterileri ve Virüsleri Filtreleyebilir
Fotoğraf: Bir su kütlesinde Pithophora oluşumu. Kaynak: naturalake.com
At kılı olarak da bilinen pithophora, yeşil renkte ve kaba bir dokuya sahip olan filamentli bir alg türüdür. Sulak alanlarda bulunması, sudaki oksijen seviyesinin düşmesine yol açar ve bunun sonucunda gerçekleşen balık ölümleri hoş olmayan bir koku emisyonuna neden olur.
İsveç’teki Uppsala Üniversitesi’nden ve Bangladeş’teki Dakka Üniversitesi’nden bilim adamları, bu algleri daha kullanışlı hale getirmek için ACS Sürdürülebilir Kimya ve Mühendislik Dergisi’nde birlikte çalıştılar. Uppsala Üniversitesi’ndeki baş araştırmacı ve nanoteknoloji profesörü Albert Mihranyan, gelişmelerin sonuçlarını açıkladı. “Değerli bir hammadde olmasına rağmen pithophora yosunu geçmişte göz ardı edildi” dedi. “Artık su kaynaklı bakteriler ve virüsler için yüzde 99,999’un üzerinde verimlilik sağlayan mükemmel patojen giderme yöntemini belgelememiz büyük bir memnuniyet kaynağı. 27 ila 28 nanometrelik en küçük virüs partiküllerini bile arıtabiliyor.”
Fotoğraf: Pithophora mikroskop görüntüsü.
Filtrelerinin verimliliği; lateks nano boncuklar, in vitro model virüsler ve Bangladeş’teki Turag Nehri ve Dhanmondi Gölü’nden alınan su numuneleri kullanılarak test edildi.
Ürün, araştırmacıların tahmin ettiği gibi düşük bir maliyetle seri olarak üretilebilir. Bunun nedeni, ağaçlardan yapılan geleneksel filtrelerin aksine, bu yeni filtre hammaddesinin ağır ekipmanlara ihtiyaç duyulmadan ucuz bir şekilde ekilmesi, toplanması ve işlenmesidir.
Bangladeş’te nüfus yoğunluğunun yüksek olmasından dolayı su kaynaklarına rağbet fazla ve şimdiden su rezervi yeterli değil. Nüfus artışı durdurulamaz bir eylem olduğundan, sudaki bu talep şüphesiz daha da artacaktır. Bangladeş’te proje koordinatörü ve Dakka Üniversitesi’nde onur profesörü olan Khondkar Siddique e-Rabbani araştırmalarının sonucunu ve ülkedeki su kıtlığına nasıl bir çözüm yolu olabileceğini açıkladı. “Temiz suya erişim sağlığın iyileştirilmesine önemli ölçüde katkıda bulunacak, böylece yoksulluğu azaltacak” dedi. “Cihazların gelişmesiyle, yerel olarak büyüyen alglerden üretilen filtre kağıdının, potansiyel olarak sudan kaynaklanan ölümcül hastalıkları önlemek ve milyonlarca insanın yaşam kalitesini yükseltmek için faydalı olacağı konusunda gelecekten oldukça umutluyuz.”
Deneydeki algler, su kütlelerinde soruna neden olurdu. Fakat şimdi, bilim adamları bu alglerin kullanılabileceği yeni bir yol buldular; bu durum bir zamanlar problem olan bir şeyin zamanla nasıl bir çözüm olabileceğinin önemli bir örneği.
Kaynak: sciencetimes.com