Ambargoya Rağmen Plastik Sanayicileri Umutlu
Plastik Sanayicileri Derneği (PAGDER) Yönetim Kurulu Başkanı Selçuk Gülsün, “Ambargoya karşı alternatif planlar hazırlanmalı”
ABD’nin İran’la yapılan nükleer anlaşmadan çekilmesi ve Tahran’a yeniden ekonomik yaptırımlar dayatmasına ilişkin iş dünyası ve sanayiciler alternatif planların devreye alınmasını bekliyor. Bu plan ve hazırlıkların önemine değinen Plastik Sanayicileri Derneği (PAGDER) Yönetim Kurulu Başkanı Selçuk Gülsün, “Ambargo uygulamalarına karşı sınır komşumuz İran ile ticari ilişkilerimizin korunacağı yönünde umutlarımızı sürdürüyoruz” dedi.
Avrupalı şirketlerin de söz konusu ambargo uygulamalarından etkileneceğini dile getiren PAGDER Başkanı Selçuk Gülsün, Türkiye’nin ortaya koyacağı planların oldukça önemli olduğunun altını çizdi. Türkiye plastik sektörünün İran ile ticaretinin sene sonunda 175 milyon dolar civarında olacağını tahmin ettiklerini belirten Gülsün; “Bu rakam, geçmiş ambargo sürecinde yaklaşık 250 milyon dolar seviyesindeydi. İran’ın toplam plastik sektör ithalatının yaklaşık yüzde 10 ila 15’i Türkiye’den karşılanıyordu. Yani ambargonun kaldırılması Avrupalı rakiplerimizin işine yaramıştı. İran bizim komşumuz ve ABD’nin bu yaptırımlarına karşı İran ile masaya oturmalı, alternatif planları ortaya koymalıyız” açıklamasında bulundu.
Türkiye-İran dış ticaretinin Türkiye aleyhine gelişiminin petrokimya ürünleri ithalatından kaynaklandığını söyleyen Gülsün; “Bunun temeli doğalgaz ithalatına dayanıyor. Oysa aleyhe olan bu durum sanayi ürünleri ihracatımız ile dengelenebilir durumda. Bu potansiyel İran’da mevcut. Ambargo kalkınca çeşitli sanayi ürünleri, altyapı, makine-ekipman gibi ürünlere ilişkin talep Avrupa’ya yönelmişti. Türkiye ve Türk sanayisi iyi ticari plan ortaya koyarsa burada bir rol üstlenebilir” şeklinde konuştu.
ABD’nin tehditlerine yönelik hükümetler düzeyinde çözüm aranmasının iş dünyası ve sanayiciler için önem arz ettiğini ifade eden Gülsün açıklamasında şu ifadelere yer verdi: “Yalnızca İran ve Türkiye’de konuşlu banka kurmaktan, yerel para birimleri ile ticarete, sınır ticaretinin niteliği ve etkinliğinin güçlendirilmesine kadar alternatiflerin üzerinde şimdiden çalışılmalı, ciddiyetle konunun üzerine gidilmelidir. İran’la ticarette sorunların aşılması noktasında Çin ve Rusya ile dahi ortak planlar üzerinde istişarelerde bulunulabilir. Zira ABD’nin ambargo uygulamasının hiçbir mantığı yok. Avrupalı şirketler de bizimle benzer düşünüyorlar. Bu ambargo geçmiştekilere göre daha zorlu şartlar barındırıyor olabilir ama bu kez meşruiyeti daha zayıf.
Kaynak : plastikciyiz.biz