Antonio Neri

Antonio Neri

Antonio Neri, kimyasal teknoloji ve simya ile ilgilenmiş ünlü İtalyan cam yapımcısıdır. En iyi bilenen eseri The Art of Glass’tır (L’arte Vetraria-1612) ve bu eserde cam yapımının sırlarını yazmıştır.

Antonio Neri, 29 Şubat 1576 yılı Floransa-İtalya’da doğmuştur. Babasının adı bilinmemektedir ancak fizikçi olduğu kesin bilgi içerisindedir. Neri’nin aile geçmişi ile ilgili bilgiler sınırlıdır. Hayatı boyunca cam yapımı ve kimya içeren çalışmalarla ilgilenmiştir. Neri, herhangi bir üniversiteye girmemiştir bunun yanı sıra bazı görüşler onun cam yapımında önemli bir yere sahip olan Murano’da eğitim aldığını savunmaktadır. Bu bilgilerin yanında 1601 yılından önce Neri’nin belli seviyeye sahip rahip olduğu bilinmektedir. Antonio Neri’nin İtalya ve Hollanda’ya seyahat ettiği ve Floransa-Pisa’da cam ile çalışıp deneyler yaptığı düşünülmektedir. Neri,1604-1611 yılları arasında Antwerp’te Emanuel Ziminer ile birlikte kalmıştır. Emanuel Ziminer, 17. Yüzyılın ileri gelen soyluları arasındadır ve Neri’nin yapmış olduğu simya çalışmaları ile yakından ilgilenmiştir.

Antonio Neri, hayatı boyunca kimyasal teknoloji, simya ve iatrokimya alanında aktif olarak çalışmıştır. Tanımlanması zor olan simya, geniş yorum ve uygulamalara tabi, çok yönlü bir sanattı. Bazıları, pratiğin mistik yönlerini araştırırken, diğerleri tıbbi ve manevi faydalar sağlama umuduyla kimyasal deneyler yaptı. Simyacılar, simyanın özellikle kurşunun ve diğer sıradan maddelerin altına dönüştürülebileceğine inanıyorlardı. Simya ve tıbbı kimya yoluyla uygulamakla ilgilenenler iatroşimist olarak adlandırıldı.  Simya prensiplerini kullanarak simyacılar, kimyasal maddeleri parçalamak ve saflaştırmak için kullanmışlar ve daha sonra onları ruhsal fayda sağlama amacıyla yeniden bir araya getirmişlerdi. Neri, bu düşüncelerin ve uygulamaların oldukça yoğun olduğu bu dönemde simya ile resmen büyülendi ve zamanını simyacı olan Don Antonio Medici ile çalışmak için harcadı.

Antonio Neri’nin yazmış olduğu The Art of Glass kitabı dünyada cam yapımı adına birçok püf noktayı içeren kayda değer bir çalışma olmuştur. Konunun işlenmesi adına detayların çizilip renklendirilmesi dikkat çekicidir. The Art of Glass, camın renklendirilmesi için detaylı açıklamalar içermesinin yanında özel tonlardaki renklerin nasıl elde edilebileceği de tartışılmıştır. Kızılcık camı denen, güzel ve kırmızı renklendirilmiş bir cam, Antonio Neri’ye atfedilmiştir. Neri, yakut-cam yapımı sırasında erime sürecine altın ekleyerek kızılcık camını üretmiştir. Kızılcık camı, 19. Yüzyıl boyunca İngiltere’de koleksiyon parçası olarak çok büyük ilgi görmüştür ve günümüzde de koleksiyonlar için önemli bir parçadır.

Antonio Neri’nin cam yapımı eğitimi aldığı düşünülen Murano’nun cam yapımı açısından temelleri ilk bin yıla kadar dayanmaktadır ve buradan ortaya çıkan cam standart camlar için temelleri oluşturmuştur. Bu durum  Murano’yu cam üretim başkenti yapmıştır. Neri’nin kitabında yer alan pek çok teknik ve kullanım günümüzde de kullanımdadır.

Neri’nin kitabı ilk olarak 1612’de ve daha sonra 1661 ve 1817’de yayımlanmış, Dr. Merret tarafından 1662’de Latince’ye çevrilmiştir. Daha sonra Fransızca ve Almanca dahil olmak üzere birçok dile çevrilmiştir. Neri hayatının son yıllarını kuzey İtalya’da geçirmiş ve 1614’te hayata veda etmiştir.

756 Kez Okundu

İnovatif Kimya Dergisi

İnovatif Kimya Dergisi aylık olarak çıkan bir e-dergidir. Kimya ve Kimya Sektörü ile ilgili yazılar yazılmaktadır.

You may also like...

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Kopyalamak Yasaktır!