Asya’nın plastik talebi Çin’deki yavaşlamayı takmadı

asya nin plastik talebi cin deki yavaslamayi takmadi

Çin’de e-ticaretin patlamasının ambalaj ve paket gereksinimini artırması ve ucuzlayan petrolün maliyetleri düşürmesi Asya’da plastik talebinin güçlenmesini sağlıyor.

Asya’nın plastik talebi, dünyanın en büyük plastik tüketicisi Çin ve diğer bazı ülkelerde ekonominin yavaşlamasına karşın hız kesmiyor. Düşen petrol fiyatlarının plastiğin maliyetini azaltması ve hızlı büyüyen online satışların paket ve ambalaj gereksinimini artırmasının yardımıyla Asya’da plastik talebi büyümeye devam ediyor. Alışveriş torbalarından dondurma ambalajlarına kadar hemen her şeyin içinde kullanılan plastiğin üretiminde kullanılan polietilen (PE) fiyatları Çin’de geçtiğimiz ay, bir yıl öncesine oranla neredeyse %25 azalarak 1.140 dolar/ton civarına geriledi. Emtia araştırma şirketi Wood Mackenzie’nin verilerine göre plastik fiyatları hızla gerilerken, ham petrolden elde edilen naftanın fiyatı da %50 düşüş gösterdi. Tüketicilerin özellikle online siparişlerinde plastik paketlerin kullanılıyor olması, fiyatların da düştüğü bu dönemde talebi destekliyor.

Wood Mackenzie’nin Asya’daki Kimyasallar Araştırma Bölüm Başkanı Vince Sinclair, Reuters’a yaptığı açıklamada, plastik satışlarının Çin’deki e-ticaret patlamasından ciddi bir destek aldığını ve buna ülkenin en büyük e-ticaret şirketinin adı olan ‘Alibaba etkisi’ adını verdiklerini söyledi. Araştırma şirketi IHS Inc.’in IHS Chemical bölümü, Çin’in PE ithalatının bu yıl 10 milyon tonu bulmasını, gelecek yıl ise 11 milyon tonu aşmasını bekliyor. Çin, 2014’te 9.5 milyon ton ithalat gerçekleştirmişti. Kuzeydoğu Asya’nın geneline bakıldığında PE tüketimi artışının 2016’da %6 ile 2010-2015 yılları arasındaki ortalama büyüme hızını yakalayacağı tahmin edilirken, Güneydoğu Asya’da gelecek yıl talebin %5’in üzerine çıkacağı öngörülüyor.

İhracatçı ülkeler için iyi haber 

Sektör uzmanları ucuzlayan plastiğin, metal/kağıt/cam ürünlerden plastik ürünleri doğru bir kayma yaşanmasına neden olabileceğini söylüyor. Bu arada Hindistan’da su projelerinde kullanılan plastik boru talebinin artması ile gıda ve alkolsüz içecek tüketimindeki artışın da plastik tüketimini yükselttiği belirtiliyor. Asya’nın yükseliş trendindeki talebi ihracatçı ülkeler için iyi haber. Güney Kore, Tayvan, Japonya gibi ihracatçı ülkelerin plastik talebindeki artıştan olumlu etkileneceği belirtiliyor.

İlk 6 ayda ihracatımız geriledi

Türk plastik sektörü 2015 yılının ilk yarısını üretimde miktar bazında artışla kapattı. Sektör, 2015’in ilk 6 ayında miktar bazında 4.3 milyon ton, değer bazında 16.4 milyar dolarlık plastik mamul üretimi gerçekleştirdi. Plastik sektörü ilk yarıda %1.4 büyüdü. 2015’in ilk 6 aylık plastik mamul üretimi içinde 1.7 milyon ton ile plastik ambalaj malzemeler ilk sırada yer alırken; bu ürünü 945 bin tonla plastik inşaat malzemeleri izledi. Türk plastik sektörünün mamul ihracatı 2015’in ilk altı ayında geçtiğimizin yılın aynı dönemine kıyasla miktar ve değer bazında geriledi. Miktar bazında ihracat %2.4 gerileme ile 779 bin ton, değer bazında ihracat %13 düşüşle 2.17 milyar dolar olarak gerçekleşti. Plastik sektörü, direkt ihracatının yanında otomotiv, beyaz eşya, elektronik, inşaat gibi sektörler aracılığıyla önemli oranda dolaylı ihracat gerçekleştiriyor. Dolaylı ihracat da göz önüne alındığında ilk 6 ayda toplam plastik ihracatı 4.5 milyar dolara yükseldi. Genel plastik sektörü ihracatında %2.4 gerileme olsa dahi plastikten kapaklar, plastik mutfak eşyaları, plastik esnek filmler ve levhalar alt sektörleri ortalama %7 ihracat artışı ile ilk 6 ayı geri bıraktı. İhracat şampiyonu ise %17.2’lik artışla plastik kapaklar oldu.

Çin’de PET piyasası tatil sonrasında yükseldi

Çin’de, 1-7 Ekim arasında kutlanan bir haftalık Ulusal Gün tatili sonrasında fiyatlar yükselişe geçti. FOB bazında verilen PET teklifl eri tatil öncesi seviyelere kıyasla 20-40 dolar/tonluk bir artışa işaret etti. ChemOrbis’in haberine göre hammadde maliyetlerinde görülen son zamanlardaki artışlar da ihraç PET fiyatlarının yükselmesinde rol oynadı. Ham madde maliyetlerinde, spot PTA fiyatları geçtiğimiz hafta boyunca 30 dolar/ton, MEG 40 dolar/ton ve PX ise 50 dolar/ton yükseldi. MEG’e yönelik alım ilgisinin Çin’de bir haftalık tatil sonrasında arttığı bildirildi. Ayrıca, PTA fiyatları da haftalık bazda yükseldi. Ancak bu artışa rağmen Asya’da devreye alınması beklenen bazı PTA tesislerinin, fiyatlar üzerinde düşüş baskısı kurabileceği görülüyor.

Kaynak : dunya.com

679 Kez Okundu

İnovatif Kimya Dergisi

İnovatif Kimya Dergisi aylık olarak çıkan bir e-dergidir. Kimya ve Kimya Sektörü ile ilgili yazılar yazılmaktadır.

You may also like...

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Kopyalamak Yasaktır!