Atık PPE’nin Su ve Sirkeye Dönüşümü

Atık PPEnin Su ve Sirkeye Dönüşümü

Fotoğraf : Temiz su ve sirkeye dönüşen parçalanmış geri dönüştürülemeyen PPE’den oluşan bir test tüpü: Mühendislik Fakültesi’nde olağanüstü araştırma. Kaynak: Auckland Üniversitesi

PPE atıklarını zararsız yan ürünlere dönüştürme süreci, PPE atıklarının düzenli depolama alanlarını doldurması,okyanusları ve nehirleri kirletmesi sorununun potansiyel bir oyun değiştiricisidir.

Parçalanmış maskeler, önlükler, eldivenler ve plastik koruyucu gözlükler bir makineye girer; sıcak, basınçlı su ve basınçlı hava uygulanır; su ve asetik asit son ürünler olarak ortaya çıkar. PPE’den sıvıya işlem 300°C sıcaklıkta gerçekleştirildi ve bu işlem fakültedeki bir laboratuvarda küçük bir prototip makinesinde yaklaşık bir saat sürdü. Oksijen ve güvenli bir şekilde boşaltılabilen düşük konsantrasyonlarda karbondioksit prosesten çıkan gaz halindeki yan ürünler oldu. Fakültenin Kimya ve Malzeme Mühendisliği Bölümü’nde doçent olan Dr. Saied Baroutian, “Bu, uluslararası alanda oyunun kurallarını değiştirecek temiz, kimyasal içermeyen bir çözüm.” dedi.

“Kullanılan teknoloji bir hidrotermal yapısöküm veya değerleme işlemidir ve atığı tamamen yok eder. İşlemde üretilen sıvı güvenli, inerttir ve yeniden kullanılabilir. Sirke veya asetik asit dezenfekte etmek için kullanılırken su ise işleme döngüsü için yeniden kullanılabilir bu sayede su tüketimini en aza indirir ve sürdürülebilirliğe yardımcı olur.”

Bu süreç üniversitede Tıp ve Sağlık Bilimleri Fakültesi ve Otago ve Waterloo (Kanada) Üniversiteleri ile işbirliği içinde geliştirildi. Dünya Sağlık Örgütü tarafından “insan ve çevre sağlığını tehdit edici” olarak nitelendirilen COVID-19 sağlık atığı sorununun çözümüne bağlanan iki yenilikçi çözümden biri oldu.

Auckland Üniversitesi Pediatri Bölümü’nde kıdemli öğretim görevlisi  Dr. Yvonne Anderson,PPE’nin yeniden kullanımını ve geri dönüşümünü sağlamak amacıyla PPE’nin dezenfektesi için devrim niteliğinde teknoloji kullanan bir projeye öncülük etti. Dr. Baroutian şunları söyledi: “Biri yeniden kullanılabilir atıklar ve diğeri yeniden kullanılamayan veya geri dönüştürülemeyen atıklar için olmak üzere iki teknoloji geliştirerek, sürekli büyüyen bu ciddi atık sorunu üzerindeki döngüyü kapatıyor ve gerçekten temiz ve döngüsel bir çözüm sunuyoruz.”

Araştırma ekipleri şimdi çözümleri daha büyük ölçekli bir pilot sisteme dönüştürmek için adımlar attı ve bundan ders alarak tam ölçekli bir kavram kanıtı geliştirecekler. Saeid, “Bu noktada, teknolojiyi sergileyebileceğimiz, tasarımların PPE atığı akışıyla çalışmasını sağlayabileceğimiz ve bu teknolojilerin Yeni Zelanda’da ve denizaşırı ülkelerde uygulanabilmesi için ticari kuruluşlarla finansman veya potansiyel ortaklıklar bulacağız.” dedi.

Maliyet açısından, araştırmacılar, büyük ölçekli bir hidrotermal yapısöküm sisteminin PPE atıklarını mevcut otoklavlama ve depolama uygulamalarıyla karşılaştırılabilir bir maliyetle işleyebileceğini gösteren ekonomik bir analizi çoktan tamamladılar. Said “Ve çevre açısından,sunulan tasarruflar çok büyük.”dedi.

Kaynak: phys.org

524 Kez Okundu

Figen Ergene

1995 İstanbul doğumluyum.2018’de Kocaeli Üniversitesi Kimya Mühendisliği bölümünden mezun oldum.Marmara Üniversitesi Polimer Bilimi ve Kimyası bölümünde yüksek lisans yapıyorum. Kimya hayatımızın büyük bir bölümünü kapsıyor ve her gün yeni gelişmeler olmakta. Bu yeni gelişmeleri takip etmek ve iletmek için haber çeviri ekibine katıldım.Polimer kimyası,biyoteknoloji,organik kimya,ilaç endüstrisi ilgi duyduğum alanlardandır.

You may also like...

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Kopyalamak Yasaktır!