Azerbaycan Enerji Bakanı: İran TANAP’a Katılabilir
Azerbaycan Enerji Bakanı Natig Aliyev gelecekte İran doğalgazını Avrupa’ya taşımak için Trans Anadolu Doğal Gaz Boru Hattı’nı(TANAP) kullanabileceğini söyledi.
Azerbaycan’ın başkenti Bakü’de düzenlenen 22. Hazar Uluslararası Petrol ve Doğalgaz Fuarı kapsamında gerçekleştirilen konferansta konuşma yapan Aliyev, İran’ın doğalgazını Avrupa’ya taşımak için Azerbaycan’ın altyapısını kullanabileceğine vurgu yaptı. Aliyev, “Gelecekte İran, Irak ve Kıbrıs doğalgazını Avrupa’ya taşımak için TANAP’a katılabileceklerini söylüyorlar. İran TANAP’la birlikte, başka yollarla da doğalgazını Avrupa’ya ihraç edebilir. ” dedi.
Azerbaycan Devlet Petrol Şirketi(SOCAR) Başkanı Rövneg Abdullayev de konferansta yaptığı konuşmasında SOCAR’ın yatırımıyla PETKİM’in Türkiye’de giderek büyüdüğünü ve pazar payının arttığını dile getirdi. Abdullayev, PETKİM yarımadasında petro kimya, lojistik, enerji ve önemli miktarlarda üretim artışları sağlamak için yeni proje üzerinde çalıştıklarını söyledi. PETKİM’e ham madde temin eden Star Rafinerisi’nin de yıllık 10 milyon ton petrol işlediğine vurgu yapan Abdullayev, “SOCAR yalnız Türkiye’de değil, aynı zamanda bölgenin en büyük şirketlerinden biri olacaktır.” dedi.
Bakü’de Mariott Oteli’nde gerçekleşen konferansta basına açıklamalarda bulunan Bakan Aliyev, küresel enerji güvenliği konusu üzerinde durduklarını bildirdi. Aliyev, “Daha önce enerji güvenliği teknik ve teknolojik gelişmelerden etkileniyordu. Bugün görüyoruz ki enerji güvenliğine etki eden önemli faktörlerden biri politikadır. Örneğin, İran meselesi, Rusya-Ukrayna arasındaki yaşananlar, Suudi Arabistan ile Yemen arasında çıkan çatışma daha çok etkiliyor. Petrol ve gaz alanında çalışan şirket yöneticilerini bu durumdan endişeleniyor. ” dedi.
Uluslararası Petrol ve Doğalgaz Konferansı’na; İngiltere, Almanya, Gürcistan, İran, Türkiye, ABD başta olmakla 30 ülkeden 500’den fazla temsilci katılıyor. “Avrasya’nın Eneri Güvenliğinde Azerbaycan’ın Rolü” başlıklı konferansta dünya enerji piyasasında mevcut yenilikler, uluslararası işbirliğinin genişletilmesi, Hazar’ın petrol ve gaz rezervlerinin dünya piyasalarına nakli, Azerbaycan’ın ihraç yollarının çeşitlendirilmesi gibi konular masaya yatırılıyor.
Kaynak : aktifhaber.com