Bal Arısı Zehiri Agresif Meme Kanseri Hücrelerini Öldürüyor

Bal Arısı Zehiri Agresif Meme Kanseri Hücrelerini Öldürüyor

Laboratuvar çalışmalarında, bal arısı zehirinin aktif bileşeni, tedavisi özellikle zor olan iki tip meme kanseri hücresini hızla öldürdü. En önemlisi, toksin sağlıklı hücreleri zarar görmeden bıraktı.

Binlerce yıldır insanlar ilaç olarak Avrupa bal arısı Apis mellifera’dan bal, propolis ve zehir kullandılar.

Daha yakın zamanlarda, bilim adamları bal arısı zehirinin ve aktif bileşeni olan Melittin’in laboratuar testlerinde melanom, akciğer, yumurtalık ve pankreas kanserleri dahil olmak üzere çok çeşitli tümörler için toksik olduğunu keşfettiler.

Melittin, arı sokmasının acı verici hissini yaratan moleküldür. Ancak bilim adamları kanser hücrelerini nasıl öldürdüğünü tam olarak anlamıyorlar.

Araştırmacılar ilk kez melittin ve bal arısı zehirinin, en agresif ve tedavi edilmesi zor türlerden ikisi de dahil olmak üzere bir dizi meme kanseri üzerindeki etkisini araştırdılar.

Meme kanseri, kadınlarda en sık görülen kanserdir. Üçlü negatif meme kanseri ve HER2 ile zenginleştirilmiş meme kanseri olarak bilinen iki agresif tip, en kötü sonuçlarla ilişkilidir. Mevcut tedavilere direnç geliştirme eğilimindedirler.

Perth, Avustralya’daki Harry Perkins Tıbbi Araştırma Enstitüsü ve yine Perth’deki Batı Avustralya Üniversitesi’ndeki bilim adamları, melittin ve bal arısı zehirinin bu kanser türlerini hızlı bir şekilde öldürdüğünü ve normal hücreler üzerinde ihmal edilebilir etkileri olduğunu keşfettiler.

Araştırmayı yöneten Dr. Ciara Duffy, “Zehir son derece etkiliydi.Melittin’in kanser hücresi zarlarını 60 dakika içinde tamamen yok edebileceğini gördük.” Diyor.

Çalışma ayrıca melittin içermeyen bombus arılarının zehirinin kanser hücrelerini yüksek konsantrasyonlarda bile öldürmediğini gösterdi.

Melittin, dış zarlarında delikler açarak hücreleri 1 saatin altında öldürebilir. Bununla birlikte, uygulamadan sonraki 20 dakika içinde, hücrelerin büyümesi ve bölünmesi için ihtiyaç duyduğu kimyasal mesajların geçişini de bozar. Dr. Duffy, “Bal arısı zehiri ve melittin kanser sinyal yollarını, kanser hücresi büyümesi ve üremesi için temel olan kimyasal mesajları nasıl etkilediğini inceledik ve bu sinyal yollarının çok hızlı bir şekilde kapatıldığını gördük,” diyor.

Bilim adamları, melittinin bunu, hücre zarındaki büyüme faktörleri için reseptörlerin aktivasyonunu önleyerek yaptığını keşfettiler. HER2 ile zenginleştirilmiş kanser hücrelerinin ve bazı üçlü negatif meme kanserlerinin kontrolsüz bir şekilde büyümesinin nedenlerinden biri, bu reseptörlerden çok sayıda bulundurmalarıdır. Melittin, bu büyüme sinyallerinin geçmesini engelleyerek hücrelerin çoğalmasını durdurur. Araştırmaya dahil olmayan Prof. Peter Klinken, Batı Avustralya’nın baş bilim adamıdır. Bulguları memnuniyetle karşılayarak, “Bu, bal arısı zehirinin önemli bir bileşeni   olan Melittin’in ölümcül meme kanseri hücrelerinin, özellikle de üçlü negatif meme kanserinin büyümesini baskılayabileceği inanılmaz derecede heyecan verici bir gözlem.” diyor.Melittin, hücre zarlarında delikler oluşturduğundan, mevcut kemoterapi ilaçlarının kanser hücrelerine nüfuz etmesine ve onları öldürmesine de izin verebilir.Bu olasılığı test etmek için araştırmacılar, üçlü negatif meme kanseri fare modelini melittin ve dosetaksel adı verilen bir ilaç kombinasyonu ile tedavi ettiler. Bu, tümörleri küçültmede dosetaksel veya tek başına Melittin’den daha etkili oldu.

Şu şekilde açıklama yapıyorlar;”Bal arısı zehiri dünya çapında mevcuttur ve uzak veya daha az gelişmiş bölgelerde uygun maliyetli ve kolay erişilebilir tedavi seçenekleri sunar. Arıların bazı genotiplerinin zehirinin daha güçlü veya spesifik antikanser aktivitelere sahip olup olmadığını değerlendirmek için daha fazla araştırma yapılması gerekecek ve bunlar daha sonra kullanılabilir. “Bu araştırma hattı, henüz emekleme aşamasında ve araştırmacılar, meme kanserinin tedavisinde melittin’in güvenliğini ve etkinliğini değerlendirmek için henüz insanlarda klinik deneyler gerçekleştirmedi.Bu özel çalışma kanserli olmayan hücrelere zarar olduğuna dair hiçbir kanıt bulamamasına rağmen, diğer çalışmalar aksini öne sürüyor. Bu nedenle, sağlık uzmanlarının sağlıklı dokuya kollateral hasarı önlemek için Melittini tümörlere dikkatle hedeflemesi gerekebilir.

Kaynak : medicalnewstoday.com

997 Kez Okundu

İnovatif Kimya Dergisi

İnovatif Kimya Dergisi aylık olarak çıkan bir e-dergidir. Kimya ve Kimya Sektörü ile ilgili yazılar yazılmaktadır.

You may also like...

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Kopyalamak Yasaktır!