Bilim Adamları Genetik Koda İşlevsel İki Harf Ekledi

Bilim Adamları Genetik Koda İşlevsel İki Harf Ekledi

Dünya üzerindeki tüm canlılar, DNA’nın yapı taşlarını oluşturan A, T, C ve G-azot bileşenlerini içeren bazların aynı genetik alfabesini kullanır ve protein üretimi için aynı talimatları uygular.

Şimdi bilim adamları protein üretmek, doğal olmayan bazları ve extra harfleri eklemek için ilk bakteriyi geliştirdiler. Yeni araştırma, ekibin doğal genetik kodu genişletme çabalarına dayanıyor. 2014’te bilim adamları, Escherichia coli bakterilerini (resimde gösterildiği gibi) DNA’ya ilave X ve Y-bazları ekleyecek şekilde tasarladılar.

Bakteri, doğal olmayan bazları depolayabilir ve kız hücrelerine aktarabilir. Fakat faydalı olması için bazların RNA molekülleri içine aktarılması ve daha sonra proteinlere dönüştürülmesi gerekir. Bu yüzden araştırmacılar yeni çalışmada “yabancı” bazları, geleneksel bazları içeren bakteri genlerine kaydırdı. Mikroplar, doğal olmayan bazları içeren DNA’yı başarıyla okumuş ve RNA molekülleri içine aktarmıştır.

Daha da fazlası ekibin bugün Nature’de  yayımladığı habere göre bakteri, doğal olmayan amino asit içeren yeşil ışınır protein türünün üretimi için RNA moleküllerini  kullanabilir. Bilim adamları, geleneksel dört DNA bazının 20 amino asidi kodladığını, ancak X ve Y’ nin eklenmesinin, 152 amino asit üretebileceğini ve bunun yeni ilaçlar ile yeni malzemeler için yapı taşları olabileceğini belirtti.

Kaynak : sciencemag.org

444 Kez Okundu

İnovatif Kimya Dergisi

İnovatif Kimya Dergisi aylık olarak çıkan bir e-dergidir. Kimya ve Kimya Sektörü ile ilgili yazılar yazılmaktadır.

You may also like...

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Kopyalamak Yasaktır!